GOSTUJU U TVORNICI

Thrash/death veterani Pestilence stižu u Zagreb

16.04.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Nizozemski thrash/death metal veterani Pestilence nastupit će u utorak, 29. travnja u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu turneje Pest Over Europe 2014, na kojoj promoviraju aktualni album 'Obsideo'

Pestilence dolaze iz Nizozemske, osnovani su sredinom 1986. godine i započeli su karijeru kao thrash metal bend pod utjecajem ranih radova Sepulture. Od samog početka je alfa i omega benda Patrick Mameli (gitara, vokal) dok su se ostali članovi redovito izmjenjivali. Snimili su 987. dva demo materijala nakon čega potpisuju za Roadrunner Records, a 1988. objavljuju debi album 'Malleus Maleficarum' na kojem rafiniraju svoj pristup thrash metalu.

Pestilence 1989. objavljuju svoj drugi album, s kojim skreću prema death metalu, glazbeno postaju 'teži', a vokalno se tadašnji pjevač Martin van Drunen odmaknuo od čistih vokala u korist growl vokala. S novim albumom Pestilence postižu zapažen uspjeh na međunarodnoj, tada rastućoj, death metal sceni te stječu velik broj fanova.

Basist i pjevač Martin Van Drunen 1991. odlazi iz benda, a Patrick Mameli preuzima lead vokale. Tada snimaju treći album 'Testimony Of The Ancients' koji je rezultirao najzrelijim i najuspješnijim izdanjem Pestilencea do tada.

Tijekom godina, članovi Pestilencea su se bavili i drugim oblicima glazbe, prvenstveno jazz fusionom koji su zatim uspješno spajali s metalom. Četvrti album 'Spheres' je objavljen 1993. i predstavlja pomak u glazbenom smislu, ovoga puta prema progressive metalu, uz sve više jazz fusion elemenata...

Popularnost Pestilencea rasla je objavljivanjem svakog albuma, no nažalost zbog tenzije između članova bend je jednoglasno odlučilo prestati s radom zbog osjećaja da je postigao svoj kreativni vrhunac.

Dugo razdoblje neaktivnosti završilo je u siječnju 2008., kada Patrick Mameli izjavljuje da su Pestilence ponovno aktivni. Mameli je rekao: 'Nije to obično ponovno okupljanje, jer ne želim svirati s bilo kime iz starih postava benda! Prvenstveni razlog zašto sam donio odluku ponovo okupiti Pestilence je zbog konstantnog traženja fanova da se ponovo okupimo. Kao što znate, ja sam uvijek bio pokretačka sila Pestilencea, pisao svu glazbu, tako da mogu reći: ja ću vratiti Pestilence u život! I to više 'tech' i brutalnije nego ikad prije.'

Pestilence 2009. snimaju novi album 'Resurrection Macabre', na kojem se, pored novog materijala, nalaze ponovno snimljene pjesme 'Chemo Therapy' s albuma 'Malleus Maleficarum', 'Out of the Body' s 'Consuming Impulse', i 'Lost Souls' s 'Testimony of the Ancients'.

Pestilence 21. listopada 2013. objavljuju svoj posljednji album 'Obsideo' (Candelight Records). Sve pjesme kao i produkciju potpisuje sam Patrick Mameli, kao i tekstove za koje kaže da su 'priča o putovanju ljudske duše'.

Nastupit će u utorak, 29. travnja u zagrebačkoj Tvornice kulture u sklopu turneje Pest Over Europe 2014, na kojoj promoviraju aktualni album 'Obsideo'. S njima dolaze još dva vrlo zanimljiva imena iz svijeta metala; black metalci Seth, jedan od najpopularnijih francuskih metal bendova, koji se nakon raspada 2005. ponovno okupio i objavio povratnički album 'The Howling Spirit' i britanski death metalci Ancient Ascendant koji promoviraju svoj novi album 'Echoes and Cinder'.

Početak koncerta najavljen je za 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 150 kuna u pretprodaji te 170 kuna na ulazu dvorane na dan koncerta.