DREAM THEATER U ZAGREBU

Još jedan trijumf kraljeva prog metala

04.02.2014 u 12:35

  • +7

Dream Theater ponovno u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Dream Theater zadivili su svojim virtuoznim nastupom ljubitelje progressive metala u zagrebačkom KC-u Dražena Petrovića

Prog metal ikone posjetile su Zagreb u sklopu svoje aktualne turneje 'Along For The Ride Tour' te su do najsitnijih detalja osmišljenim i tehnički besprijekornim nastupom oduševile ljubitelje svog specifičnog zvuka. DT - koji kombinira gotovo orkestralni zvuk u kojem se isprepliću Petruccijevagitariranja, moćan vokal Jamesa LaBrieja, žestoki bubnjevi Mikea Manginija, tutnjava šestožičanog basa Johna Myunga te nevjerojatne synth dionice 'maestra' Jordana Rudessa - pokazao je zbog čega i danas uživa kultni status te ima odanu vojsku die hard fanova.

Iako su se mnogi uputili na koncert sa strahom u srcu zbog razočaranja u Domu sportova
2007, kad nastup Dream Theater nije ispunio očekivanja, ponajviše zbog problema s ozvučenjem.

No ovoga puta sound puristi nisu imali puno materijala za kritike jer sinoć su Dream Theater pokazali ljepotu svog raskošnog zvuka, jedinstvenog u svijetu metala

Već godinama na tronu prog metala, DT je bend čiju je virtuoznost teško ne respektirati - usprkos tome što ste npr. zakleti ljubitelj old school metalaili štujete švedski melodic death - jer ovim tehnički zastrašujuće potkovanim glazbenicima uživo nema konkurencije kad se radi o kvaliteti svirke. A hoće li vam se to podjednako svidjeti kao njihovim najodanijim fanovima, to je sad drugo pitanje.

Priča o DT-u počinje još 1985, kad su John Petrucci, John Myung i Mike Portnoy osnovali bend pod imenom Majesty. Do 2010. godine trojica suosnivača su se držala zajedno, uključujući Jamesa LaBrieja i Jordana Rudessa. U rujnu 2010. Mike Portnoy je izašao iz benda. Dream Theater su već u listopadu održali audiciju te odabrali izvanrednog Mikea Manginija koji je i sinoć pokazao da je zaslužio svoju poziciju u bendu.

Zaštitni znak ovog benda su savršeno osmišljeni live nastupi, pa čim su stupili na pozornicu KC-a Dražena Petrovića, bilo je jasno da ćemo vidjeti vrhunski show u kojem sve funkcionira 'po špagici'.

Raspoloženi LaBrie je u nekoliko navrata komunicirao s publikom obećavši na kraju da nećemo morati toliko dugo čekati na novi nastup.

Na sinoćnjem su koncertu u godini u kojoj slave dvije obljetnice (20 godina od izlaska albuma 'Awake' i 15 godina od albuma 'Scenes from a Memory') momci iz akademskog miljea (bend su osnovali dok su pohađali prestižni Berklee College of Music) izveli, između ostalih, stvari 'False Awakening Suite', 'The Shattered Fortress', 'On the Backs of Angels', 'The Looking Glass', 'Enigma Machine', 'Along for the Ride', 'Breaking All Illusions', Lie', 'Lifting Shadows Off A Dream', 'Overture 1928', 'The Dance of Eternity' i dr.
 
Nakon gotovo više od dva sata i 45 minuta svirke DT su se zahvalili na toplom prijemu oduševljenoj publici u kojoj je bilo fanova svih uzrasta. Za kraljeve prog metala nema odmora - dan nakon Zagreba DT nastupaju u Ljubljani, a u sklopu ove turneje za Grammyja nominirani metal divovi održat će 53 koncerta u 20 zemalja.