KONCERT GODINE

Zbog U2 na Maksimir stižu nove stolice

07.08.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Maksimirski stadion posljednjih dana veliko je gradilište, ne zato što je gradonačelnik Milan Bandić bez referenduma odlučio obnoviti rugobicu na istoku grada, već zbog postavljanja pozornice grupe U2 koja će koncerte održati 9. i 10. kolovoza

Desetak auto-dizalica, dvadesetak viličara, nebrojeno kamiona i nekoliko stotina radnika danonoćno radi na podizanju 180 tona teške pozornice, a u samu priču oko svega što ide uz jedan ovakav koncert uključeno je blizu dvije tisuće ljudi.

Kako stvari stoje na terenu, u Zagreb je došao provjeriti Craig Evans, šef Live Nationsa, produkcijske kuće koja je ispred irske četvorke zadužena za organizaciju koncerta.

'Kada nam je arhitekt i dizajner pozornice Mark Fisher prvi put predočio kakvu pozornicu želi napraviti, nije nam sve bilo baš najjasnije. Međutim, kada su napravljeni prvi modeli, shvatili smo da je pred nama nešto jedinstveno. Cilj je bio da pozornica bude toliko velika da u odnosu na nju stadion bude malen.

Vladimir Ivanković (lijevo), Craig Evans i Martina Pogračić

Najveći izazov inženjera bio je kako je postaviti na četiri noge, a kao što vidite, u tome smo uspjeli.

Želja je također bila da svi koji budu na stadionu imaju dojam da su blizu pozornice i da se sa svih mjesta podjednako dobro vidi', kazao je Evans i dodao kako je zvuk posebno kreiran za ovu turneju, dok je video rađen pune dvije godine.

Za Lupa promociju, koja je domaćin cijele priče, ovo je, kako reče njen direktor Vladimir Ivanković, dosad najzahtjevniji posao koji su radili.

'Moram priznati da je s logističke strane bilo teže organizirati Iron Maiden u Splitu, ali ovo nam je dosad najveći projekt i ujedno najizazovniji. Umjesto svih polomljenih stolica na stadionu uprava kluba će postaviti nove, tako da će svi imati svoje mjesto.

U Zagrebu se u dva dana očekuje oko 40 tisuća stranaca. Svi hoteli su bukirani, a s Gradom je dogovoreno da svi tramvaji koji voze prema Maksimiru - voze pojačano. Posebno se to odnosi na one koji dolaze iz Novog Zagreba jer je na Velesajmu organiziran parking za autobuse. Onoga trenutka kada policija procijeni da je promet postao prezagušen u smjeru stadiona cesta će biti zatvorena', kazao je Ivanković.

U2 u Zagreb stiže na dan koncerta, za obje svirke prodano je oko 120 tisuća ulaznica, vrata stadiona oba dana se otvaraju u 16.30 sati, prva predgrupa The Hours na pozornicu izlazi u 19, nakon njih slijedi Snow Patrol, dok bi se Bono, Adam, The Edge i Larry trebali pojaviti oko 21 sat. Kako najbrže možete doći do svog mjesta na stadionu, možete saznati ovdje.