ALBUMI TJEDNA

Najzanimljivija aktualna ponuda filmske glazbe

22.01.2014 u 14:58

Bionic
Reading

U jeku sezone filmskih nagrada i crème de la crème onog nešto inteligentnijeg Hollywooda koji nam u kina u ovo doba godine kapa u tjednom ritmu, donosimo pregled ponude aktualnih soundtracka, bilo onih koje donose originalnu glazbu skladanu po narudžbi, bilo onih koji su kompilacije manje ili više poznatih stvari koje kao filmska kulisa dobivaju sasvim novi kontekst. No i jedni i drugi su, barem u ovim konkretnim slučajevima, neizostavni dijelovi svojih 'domicilnih' filmova


THE WOLF OF WALL STREET – MUSIC FROM THE MOTION PICTURE

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Stari Marty Scorsese uz Tarantina je jedan od najpoznatijih 'DJ-eva' među režiserima – glazba je kod njega uvijek bila izuzetno važna, pogotovo kad je radio ovakve povijesne drame pa se više oslanjao na vlastitu arheološku, šmekersku selekciju nego na uobičajenu pozadinsku glazbenu kulisu.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Centralna stvar, koja je već u trailerima izraubana do iznemoglosti, Kanyeov je 'Black Skinhead', pogotovo njegovi uvodni plemenski bubnjevi i pripadajući urlik. Ostatak je uobičajena kombinacija jazz i blues standarda uz poneko iznenađenjce a la 'Movin' Out (Anthony's Song)' Billyja Joela ili pak 'Double Dutch' Malcolma McLarena...
DAKLE S obzirom na to da film traje tri sata i prepun je glazbe, ovaj jedva jednosatni album i nije baš najreprezentativniji...

OCJENA: 6/10
DATUM IZLASKA:
7. siječnja
IZDAVAČ: VIRGIN / UNIVERSAL MUSIC

AMERICAN HUSTLE – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA David O. Russell ('U dobru i u zlu', 'Boksač') u svom se najnovijem filmu dosta ugledao na spomenutog Scorsesea, a najviše u izboru i upotrebi glazbene kulise te svoje naoko neobavezne, a zapravo vrlo ambiciozne retro krimi drame.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Ima tu svega – od Dukea Ellingtona preko Eltona i ELO-a do Toma Jonesa (besmrtna 'Delilah'!), Bee Geesa i Donne Summer. Fora je, međutim, u tome da je Russell većinu ovih stvari dubinski integrirao u film, pa se pri slušanju soundtracka, čovjek odmah sjeti pripadajuće scene...
DAKLE Ako učenik već nije uspio nadmašiti učitelja u filmskom pogledu ('Vuk' je nemjerljivo bolji film od 'Varalica', bez obzira na to što će nam Oscari možda reći drukčije), Russellov soundtrack zato je znatno zanimljiviji od Scorseseova...

OCJENA: 7,5/10
DATUM IZLASKA:
23. prosinca
IZDAVAČ: SONY MUSIC / MENART

INSIDE LLEWYN DAVIS – ORIGINAL SOUNDTRACK RECORDING


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
'U glavi Llewyna Davisa' braće Coen bi na papiru vjerojatno trebao biti najzanimljiviji od ponuđenih soundtracka, jer radi se o filmu koji tematizira dosad filmski sasvim neistražen teritorij – njujoršku folk scenu ranih 60-ih. Glazbeni supervizor njihov je stari suradnik T-Bone Burnett, a važnu ulogu ima gost Marcus Mumford (svojevrsni 'zet' filma – oženio se s glavnom glumicom Carey Mulligan odmah po završetku snimanja), kao i glumačke zvijezde Oscar Isaac i Justin Timberlake.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Sneni arhaični akustičarski folk u kojem se Timberlake iznenađujuće dobro snašao, a i Isaacov glas je otkriće. Pjesme su uglavnom prastari tradicionali, ali ima i poneki original (kao i neizbježni Dylan!), no albumu kao cjelini nekako nedostaje uzbuđenja i ta snenost vrlo lako uspavljuje.
DAKLE Ovdje je rano za konačni sud – treba pričekati film koji u naša kina dolazi 13. veljače...

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
11. studenog
IZDAVAČ: NONESUCH / DANCING BEAR

GRAVITY – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Tridesetšestogodišnji Britanac Steven Price dosad je radio na hrpetini filmova kao glazbeni suradnik ili autor 'dodatne' glazbe, a 'Gravitacija' mu je prva veća gaža u ulozi glavnog kompozitora i odmah mu je donijela oskarovsku nominaciju (kao i onu za Zlatni globus) za kojeg se nitko neće čuditi ako ga i osvoji.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Priceova glazba u filmu funkcionira gotovo savršeno – grandiozna je i zastrašujuća, ali i ambijentalna, suptilna i prepuna iznenađujućih zvučnih efekata. No ipak, nije to soundtrack morriconeovskog tipa (nego više onako nymanovskog) u kojem se može uživati doma ili pak ne daj bože u autu – za to je previše kataklizmičan.
DAKLE Kad bismo se u ovoj ponudi morali odlučiti za samo jedan soundtrack, bila bi to upravo Priceova 'Gravitacija'...

OCJENA: 9/10
DATUM IZLASKA:
1. Listopada / 25. studenog
IZDAVAČ: STEVEN PRICE / WATER TOWN



THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Peter Jackson očito nije od onih filmskih autora sklonih petljanju s provjerenom formulom. Neki bi rekli možda i previše, ali u ovom konkretnom slučaju to znači da mu je ovo već peta suradnja s Howardom Shoreom (prva trilogija 'Gospodar prstenova' i dva 'Hobita', dogodine, naravno, i treći), a za dvije je osvojio i tri Oscara (glazba u prvom i trećem 'Gospodaru' plus originalna pjesma iz trećeg).
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Shore ni ovaj put nije iznevjerio Jacksona – zvučna kulisa 'Smaugove pustoši' prepuna je prijeteće atmosfere i pompoznih orkestracija, kao i povremenih diskretnih 'vilinskih' vokala. Ima sjajnih momenata, kao što ih ima i u samom filmu (značajno više nego prošli put), a za razliku od filma koji ima i dosadnih dijelova, soundtrack je po tom pitanju znatno dinamičniji.
DAKLE Jedan od onih soundtrackova koji debelo nadmašuju svoj 'domicilni' film...

OCJENA: 8,5/10
DATUM IZLASKA:
9. prosinca
IZDAVAČ: DECCA / UNIVERSAL MUSIC

THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Zakon velikih brojeva kaže da se u golemom budžetu (140 milijuna dolara) može naći i više para za glazbu, pa su si onda producenti drugih 'Igara gladi' mogli priuštiti naručiti između ostalih i novu stvar od Coldplaya.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Coldplayeva 'Atlas' je korektna, ali ne puno više od toga – znatno je bolje primjerice legla njihova 'Paradise' lani u 'Pijevom životu' (odnosno njegovu traileru). Osim njih, nove stvari dali su (odnosno prodali za skupe pare) i The National, Patti Smith (koja je izgleda fan serijala!?), Ellie Goulding i Christina Aguilera, a mlađahna Lorde za ovu je priliku obradila Tears For Fears klasik 'Everybody Wants To Rule The World'. Zanimljivo je da se tek četiri stvari s albuma zapravo čuju u 'Igrama', ostatak je glazba 'inspirirana' filmom.
DAKLE Više popratni merchandise jedne megapopularne franšize nego pravi soundtrack, ali ni kao takav nije sasvim za odbaciti...

OCJENA: 6/10
DATUM IZLASKA:
18. Studenog
IZDAVAČ: ISLAND / UNIVERSAL MUSIC

ABOUT TIME – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA I engleski majstor rom-koma Richard Curtis ('Zapravo ljubav', scenarij 'Četiri vjenčanja i sprovod') veliku pažnju posvećuje izboru pjesama za svoje filmove, a očito mu je poseban gušt izvaditi iz rukava nešto nepoznato, zapostavljeno i/ili podcijenjeno i onda to gurnuti u prvi plan.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Spomenuti as iz rukava ovdje bi mogla biti nježna, diskretna 'Mid Air' sjajnog Paula Buchanana, inače frontmana samozatajnih škotskih dream pop velemajstora The Blue Nile koja se u filmu pojavljuje nekoliko puta. Ostatak je zanimljiv i raznovrstan (Ben Folds, Nick Cave, The Cure, Groove Armada, The Killers, Amy Winehouse...), iako možda ponekad mrvicu predvidljiv, a zgodna je i incidentalna glazba Nicka Lairda-Clowesa.
DAKLE Ako je 'Gravitacija' najbolji soundtrack među ovdje razmotrenima, 'Pravi trenutak' bio bi najbolji među ovima koji kompiliraju postojeću glazbu...

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
28. listopada / 3. veljače
IZDAVAČ: DECCA / UNIVERSAL MUSIC

FROZEN – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

TKO/ŠTO/KAKO/KADA S obzirom na to da je 'Snježno kraljevstvo' očito rađeno po uzoru na sjajnu 'Vrlo zapetljanu priču' koja je imala odlične songove, što je zapravo povratak Disneyjevoj tradiciji, logično je da je i ovdje velika pažnja posvećena glazbi.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Netko neupućen mogao bi pomisliti da se radi o mjuziklu s obzirom na količinu pjevanih dijelova, a jaki brodvejski pedigre ima i jedan od autora glazbe Robert Lopez, dvostruki osvajač Tonyja. Opet ima odličnih stvari (i pjevanih i instrumentalnih), a 'Let It Go' je uz pjesmu U2-a iz filma o Mandeli glavni favorit za Oscar. Šteta jedino da nikad ne dobijemo domaću verziju soundtracka – prepjevi pjesama iz 'Vrlo zapetljane priče' nisu bili ni milimetra slabiji od originala (dok ove iz 'Snježnog kraljevstva' nažalost još nismo uspjeli preslušati).
DAKLE Prvorazredan Disney proizvod!

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
25. studenog
IZDAVAČ: DISNEY