Popeye

'Cijena slobode'

06.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Napokon je u Hrvatskoj snimljen album koji može parirati najvećim zvijezdama nu metala ili rap metala. Vrhunski groove i nabrijani gitarski rifovi predstavljaju pulski bend Popeye kao vrhunsku domaću atrakciju uz koju jednostavno ne možete mirovati

Jednom davno, kada je rap metal tek pomaljao svoju glavu, riječki Unlogic Skill stvarao je sjajne pjesme, možda čak i ispred svog vremena, pa je ostavio samo trag u boljoj prošlosti. Nedavno se pojavio bend One Piece Puzzle, ali on s rapom baš i nema puno dodirnih točaka iako ima zavidnu žestinu. Bilo je još pokušaja, ali nijedan nije bio toliko uspješan kao album 'Cijena slobode' pulske grupe Popeye.

Popeye egzistira već dobrih desetak godina i ima iza sebe album 'Domaći benzin' objavljen 2003. godine, no bez većeg odjeka među domaćom publikom, ne računajući lokalnu podršku. 'Cijena slobode' je sjajan album, s toliko dobrim i nabrijanim gitarskim rifovima kojih se ne bi posramili ni Tool ni Limp Bizkit, a ni Korn. Naprotiv, bili bi sretni da imaju pjesme kakve su stvorili žestoki Istrijani.

Velikim djelom je za to zaslužan i samozatajni producent Samir Kardibašić (nekadašnji basist Jinxa i Headoneasta) koji je od Popeyea doista stvorio prvoklasan bend zahvaljujući rijetko čvrstom zvuku kakav se dosad nije mogao čuti u hrvatskom eteru. Doslovno pridruženi član grupe bez kojeg ona ne bi zvučala tako dobro kao što zvuči.

Istovremeno, frontmen grupe Igor Ferenac Fere pokušava na momente svojim pjevanjem dotaknuti to specifično istarsko pjevanje podebljano svirkom kroz koju se povremeno nazire istarski melos. Povremeno njegov meketavi glas toliko dobro leži na nekim pjesmama da je pravo čudo kako su dobro spojili zvuk benda i njegov glas. Pritom tekstovi pjesama sjajno odgovaraju snazi zvuka jer pričaju kroz srdžbu o svim tim, blago rečeno, lošim stvarima koje nas okružuju i koje ih diraju.

Valja svakako spomenuti i odličnu suradnju s Tamarom Obrovac koja se odlično uklopila s Ferom i obogatila svojim glasom pjesmu 'Delaj, delaj'.

Možda su zakasnili nekoliko godina. Možda su na repu nu metala. Možda su izvan aktualnih trendova. Međutim, Popeye zvuči toliko dobro za hrvatske uvjete da njihov album 'Cijena slobode' jednostavno treba slušati i govoriti drugim ljudima da ga slušaju jer je vraški dobar, a njima omogućiti da sviraju što češće pred što više publike.

Ocjena: 9/10

Izdavač: Tom Tom Music / IDM Music