Glazba CAMERA OBSCURA

'My Maudlin Career'

Sjednite u ružičasti Cadillac i krenite tragovima američkih grafita – ali po ulicama Glasgowa i po receptu škotskog retro popa!

Belle And Sebastian će biti spomenuti samo sada i ovdje, u prvoj rečenici teksta, kako bismo raskrstili s time na vrijeme – istina, oboje su indie jurišnici iz Glasgowa, oboje imaju sličnu strast ka twee-popu i da, Stuart Murdoch je nekoć producirao Camera Obscura, ali daleko je od toga da se jedni posve oslanjaju o druge. A ponekad, pa čak i češće od toga, jedni uopće ne zvuče kao drugi.
'The Sweetest Thing'


A kako zvuči Camera Obscura? Na svom novom, četvrtom studijskom albumu, jednostavno odlično.

Iako postoje još od sredine devedesetih, ovi romantični Škoti svojih su pet minuta, zasad rastegnutih na sedam godina diskografskog rada, dobili 2001, izdavši 'Biggest Bluest Hi Fi'. Friškim naslovom 'My Maudlin Career' podsjećaju nas zašto nam treba biti drago što i danas, 13 godina od okupljanja prve jezgre benda, ne samo da opstaju i ustraju u svojoj dostavi savršenih melodija, već to rade možda bolje nego ikad.

Čak i ako ste jedan do onih koji su svoju strast prema indie popu ostavili onog trenutka kada su napustili fakultet, ne dajte se smesti predrasudama – indie scena danas jest pretrpana neslušljivim seronjama, ali ovo nisu jedni od njih. Stoga hrabro uronite u svijet savršene posvete ljepoti – od hommagea pedesetima i šezdesetima, s nemilosrdnim oslanjanjem na varijacije Spectorovog Zvučnog zida u temeljnom poliranju zvuka do raskošnih orkestracija unutar pop strukture, zamamnih, ali nikad toliko ambicioznih da bi pojele priliku za zviždanje.

Poslušajte samo start s 'French Navy' – ako vas to ne baci u fantaziju žderanja pite od višanja uz juke box klasičnog američkog dinera iz 1959, samo sa škotskim menijem na stolu, onda ste ili gluhi ili još niste došli do 'The Sweetest Thing', koja takvu vrstu audio estetike odvodi još korak dalje, nagoneći vas da sanjarite o povratku 60's plesnjaka u modu.

Ali ima tu svega, pa čak i polu-alt-country izleta, u 'Forests & Sands', ili eteričnih naracija poput 'Other Towns & Cities', no u kojem god smjeru krenuli i koliko god raskoša dostavili u tih 11 prelijepih stvari, ne možete, a ne pratiti ih u stopu, uhom i srcem zalijepljeni za sjajne pjesme, fantastične aranžmane i neodoljivi vokal Tracyanne Campbell.

A što bi još? Muzičku?

Ocjena: 8,5/10

Izdavač: 4AD

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više