LISINSKI, 2. TRAVNJA 2014.

Slavni Rufus Wainwright stiže u Zagreb

11.12.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Rufus Wainwright - jedan od najinventivnijih i najtalentiranijih glazbenika današnjice iduće godine stiže u Zagreb, gdje će 2. travnja 2014. održati koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u sklopu turneje na kojoj promovira skorašnji izlazak novog albuma 'Vibrate: The Best of Rufus Wainwright'

Rufus Wainwright bez sumnje je jedan od najvećih pjevača, skladatelja i izvođača svoje generacije. Rođen je u New Yorku, a odrastao u Montrealu. Kao pjevač i tekstopisac, u svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, objavio je sedam studijskih albuma i dva hvaljena live albuma, uključujući i 'Rufus Does Judy At Carnegie Hall' koji je bio nominiran za nagradu Grammy. Njegov širok stvaralački opus zadire i u područje opere, kazališta i filma.

Poznat je po svojim iznimnim koncertima – kako samostalnim tako i onim uz prateći bend. Već se predstavio na svim glavnim pozornicama svijeta - od festivalskih (Glastonbury) do klasičnih (Carnegie Hall, Royal Opera House, Hollywood Bowl), a nastupao je i s najuglednijim svjetskim orkestrima (Chicago Symphony Orchestra, San Francisco Symphony Orchestra...).

Rufusova prva opera, 'Prima Donna' premijerno je prikazana 2009., a u iduće tri godine izvođena je u Europi i SAD-u. Ove godine započeo je rad na novoj operi.

Ovaj ekscentrični glazbenik surađivao je s mnogim poznatim imenima s glazbene scene, tako da se na opsežnom popisu mogu naći Pet Shop Boys, Shirley Basse, Elton John, Antony, David Byrne, Joni Mitchell, Robert Wilson, Lou Reed, Boy George, Mark Ronson i Robbie Williams

Rufus je također napisao mnoge pjesme za filmove, a neke od tih pjesma su se našle u blockbusterima kao što su 'Moulin Rouge', 'The Brokeback Mountain' i 'The Aviator' u kojem je čak ostvario i manju ulogu. Od brojnih pjesama uvrštenih u filmove najpoznatija je svakako, sada već kultna izvedba Cohenova klasika 'Hallelujah', koja se našla na soundtracku animiranog hit filma 'Shrek'.

Rufus Wainwright hrvatskoj će se publici predstaviti u solo varijanti, samostalnim izvedbama uz klavir. Ovo će biti njegov drugi koncert u Hrvatskoj, koji slijedi onaj održani u lipnju ove godine u Dubrovniku.

Ulaznice za koncert Rufusa Wainwrighta u Zagrebu, u prodaju kreću od petka, 13. prosinca