BM BEND FROZEN FOREST

Sotonistička tematika bila je izraz mladenačkog bunta

22.11.2013 u 11:33

Frozen Forest

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Zagrebački tročlani black metal bend Frozen Forest nastupit će na Noći black metala u Močvari u subotu, 23. studenoga. A što su nam ispričali, saznajte u intervjuu koji je pred vama

U sklopu A Night Of Unholy Black Metal nastupit će domaći bendovi black metal orijentacije Frozen Forest (Zagreb),  Manheim (Zabok) i Proklet (Rijeka) te prigodna BM slušaonica (Bathory, Mayhem, Darkthrone, Watain, Taake, Dissection, Marduk, Carpathian Forest, Burzum, Satyricon, Horna, Sargeist, Gorgoroth, Immortal i dr.) što je odlična uvertira za predstojeći koncert norveških legendi Satyricon u Ljubljani 5. prosinca.

O glazbi, metalu, pa i o religiji razgovarali smo s Mihovilom, vokalom Frozen Foresta, te ostatkom benda - Matkom i Danijelom

Predstavite nam u kratkim crtama bend. Zašto ime Frozen Forest?
Frozen Forest tročlani je black metal bend iz Zagreba. Osnovani smo 2005. i tada je nastalo i ime Frozen Forest jer je odlično odgovaralo našoj glazbi koja je bila 'hladni', jednostavni black metal. Danas nam možda ne odgovara u potpunosti to ime, ali nema smisla mijenjati nešto što se 'gradi' posljednjih osam godina.

Otkrijte nam ponešto o albumu koji pripremate.
Na albumu će se naći novih deset pjesama. Svakim izdanjem trudimo se unaprijediti zvuk, a albumom ćemo napokon definirati naš stil koji sviramo. U pjesmama se osjeti 'duh' staroškolskog black metala iz osamdesetih i s početka devedesetih što znači da ima utjecaja heavy i thrash metala.

300051,298409,299623,297483Koje su teme vaših pjesama i otkud crpite inspiraciju?
Izričaj Frozen Foresta, kako glazbeni tako i tekstualni nakon svih godina srušio je neke barijere prema drugim vrstama metala pa kada napokon izađe prvi full length album, mislim da ćeš jasno vidjeti taj put. Koliko su demo i EP u svemu bili arhetipski black metal, toliko će se na albumu tematika kretati od čistog fantasyja pa do nekih tematika koje su zapravo izraz nezadovoljstva i frustracije sa svijetom koji nas okružuje. Nakon osam godina dosta toga se promijenilo u našim životima pa to nosi i neke nove strahove i odgovornosti, a to se vidi i u tekstovima, naravno, sve gledano iz old school black metal vizure. Sazrijevaš i to se svakako mora vidjeti u glazbi koju izvodiš, propituješ svijet oko sebe, vidiš da on ima i neko dublje značenje od čisto površinskog i materijalnog i nadam se da će ostali znati to prepoznati u onome što radimo, jer ovo što stvaramo definitivno je bez bilo kakve autocenzure i istinski izraz onoga što osjećamo o svijetu oko sebe i ponekad jedino utočište koje imamo.

Kako se kod nas gleda na black metalce?

Percepcija black metala kao i ljubitelja tog žanra uvelike je određena događajima koji su se dogodili na norveškoj sceni početkom devedesetih i to se do danas nije promijenilo. Dapače, u svemu tome imaš novi element, a to je često parodiranje mainstream medija za što su opet 'zaslužni' neki od aktera scene. S druge strane zadnjih godina hrpa bendova upravo je u metalu često nesklonim medijima dobivala hvalospjeve za svoje uratke (kao npr. Cobalt), no čini mi se da su to stvari koje baš i ne prodiru do nas. Zadnji album Taake vani jje ako dobro primljen. Što se tiče percepcije fanova, uglavnom dijele sudbinu žanra koji prate, iako znam da većina zapravo sluša i ostale podvrste metala.

Je li se što promijenilo u odnosu općenito prema metalu što se tiče domaćih medija?

Mislim da sam ti na ovo pitanje uglavnom odgovorio pod prethodnim. Mainstream mediji za black metal (kao uostalom i za sve ostale podvrste metala) pokazuju čisto senzacionalističko zanimanje, iako postoji dosta glazbenih portala koji redovito objavljuju recenzije novih albuma i koncerata te rade vrijedno na promociji domaćih bendova i domaće scene. Na tome im svaka čast!

Vaši glazbeni utjecaji? Da možete s nekim podijeliti pozornicu, tko bi to bio?

Glazbeni utjecaji idu od starog blacka iz osamdesetih kao što su Bathory ili rani Sodom pa do, naravno, Darkthronea, starog Immortala, Mayhema i Dissectiona pa sve do Wataina. U bendu volimo i klasični heavy, doom, death te Maidene, Judase, Motörhead, Mercyful Fate, Cannibal Corpse, Manowar, kao i dosta toga van scene (Fields of the Nephilim, Kraftwerk...). Pozornicu bismo rado dijelili s Watain i Taake

Otkud ta fascinacija black metalom kao najekstremnijim metal podžanrom? Je li to zbog te specifične mračne atmosfere, načina sviranja, tekstova koji koketiraju s okultnim, mistikom, pa i sotonizmom...
Svi u bendu volimo estetiku black metala, dakle sve ono što si i sama nabrojala, a što nam omogućava da radimo glazbu i tekstove koji ili transcendiraju postojeću stvarnost i tako postaju način bijega od nje ili se na izravan način obračunavaju s njom kroz sve ono što metal kao žanr nudi. Black metal nam je i danas itekako relevantan.

Kakav je vaš stav prema religiji s obzirom na to da je upravo black metal često optuživan za bogohuljenje?
Tekstovi u fazi dema i EP-a često su bili obilježeni sotonističkom tematikom iako na to moraš gledati kao na vrstu mladenačkog bunta i želje za postizanjem šoka kod određenog sloja slušatelja (iako takvi u pravilu i ne slušaju black metal). Naši stavovi prema religiji idu puno dublje od toga kao što će se moći čuti i na nekim novim pjesmama kao što su Glorious Sun ili 'Wisdom Of The Accuser' (obje sviramo 23. studenoga u Močvari pa naćulite uši i pripremite krunice). Naš stav prema religiji produžetak je šireg negativnog stava prema mentalnom porobljavanju ljudi, odnosno prema despotskom vladanju nad ljudskim umom i voljom.

Što mislite o norveškoj black metal sceni u devedesetima i radikalnim pothvatima (paljenje crkava, ubojstvo Euronymousa koje je počinio Varg Vikernes...)?

Bendovi koji su stvarali tu scenu muzički su izvršili presudan utjecaj na Frozen Forest i radi se po meni o posljednjoj zaista bitnoj fazi u razvoju metala kao žanra, što se može pratiti sve od Black Sabbatha pa do norveškog black metala s početka devedesetih. Euronymous je jedan od najutjecajnijih gitarista u žanru i velika je šteta što je na takav način izgubljen život koji je vjerojatno mogao dati još toliko toga. Događaji koje spominješ dogodili su se prije dvadesetak godina i vidi se i po pitanju da su ostavili trag na cijeloj sceni sve do danas i jedna su od referentnih točaka kada se u mainstream medijima spominje black metal iako većina današnjih (kao i tadašnjih) aktera scene nema baš veze s njima.

Izdvojite neki zanimljiv događaj sa svojih nastupa! Na što ste posebno ponosni u dosadašnjoj karijeri?

Ponosni smo na svaki trenutak naših nastupa. Bilo je zanimljivih situacija, ali ono najgore tek dolazi. Trudimo se isporučiti pravi black metal, a to uključuje krv i mnoge slične stvari pa je svaki nastup na svoj način zanimljiv. Za Močvaru pripremamo poseban nastup.

Kako ocjenjujete domaću mainstreem scenu? Što mislite o glazbenom ukusu većine stanovnika Lijepe Naše?
Mislimo da je najbolje ne ulaziti u ovo. Imamo mnogo toga za reći, a uglavnom je negativno.