POGLED U BOLJU BUDUĆNOST

Nove rock zvijezde regije

20.07.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon predstavljanja nove generacije hrvatske rock scene, odlučili smo vam predstaviti deset najboljih novih izvođača u regiji

Sjajan makedonski underground bend koji su kritičari u regiji proglasili najvećim iznenađenjem 2009. godine. Svoj debi album 'Happiness Machines' objavili su za nezavisnu etiketu Moonlee Records. Svojevrsni post punk s naglašenim plesnim ritmovima i odličnim gitarskim rifovima na tragu Franza Ferdinanda u kombinaciji a Gang of Four i LCD Soundsyystem i odlična pjevačica Kristina Gorovska. Svakako treba naglasiti njihovu društvenu angažiranost koja je prisutna u tekstovima i stavovima, kao uostalom i u samom imenu benda.



Rebel Star
(SR)




Beogradski kritičar Aleksandar S. Janković napisao je o grupi Rebelstar: 'Glavaški i prijatelji stvaraju unikatan svijet tinejdžerskom strašću, u želji da podijele vlastitu viziju rok muzike s vjernom publikom. Rebelstar, kako samo ime kaže, je poput mitskog vestern heroja koji vlastitim svjetonazorima donosi pravdu kroz buntovan duh. Nešto što odavno nismo imali u ovim buntovnim krajevima…' Grupa koja je mnoge iskreno oduševila, a koju je osnovao Milan Galavaški, nekadašnji član grupa Eva Barun i Popcycle, debi album 'So' objavila je u vlastitoj produkciji krajem prošle godine.


Grupa neobičnog imena dolazi iz Travnika, a prošle su godine odnijeli prvu nagradu na festivalu Nektar Demofest u Banja Luci, a ovih dana objavljuju prvi album za diskografsku kuću Dallas Records. KJHCB stvaraju sasvim autentični glazbeni izričaj kombinirajući elektroniku, rock, funk te mnoštvo drugih utjecaja u vlastiti crossover zvuk. Jedan od aduta je i atraktivna pjevačica Ivana Brdar, čiji energični nastupi oduševljavaju publiku.




Euforia
(SR)




Beogradska grupa Euforia ima već tri albuma, ali su još uvijek na neki način zarobljeni unutar svoje države. Sjajan post-punk bend čiju je pjesmu 'Blokovi' radio B92 proglasio najboljim singlom 2005. godine, dok ih je TV Metropolis počastio titulom najvećeg otkrića iste godine. Spot za pjesmu 'Bakuta' snimljen je za potrebe filma 'Mi nismo anđeli 3' i iskorišten je u promociji filma.


Dva nabrijana Slovenca na bubnjevima i basu, s pregršt energije, koji sviraju, kako sami kažu, post-punk, happy hardcore, odnosno drum & bass i bez sumnje su trenutačno jedan od najoriginalnih bendova na slovenskoj sceni.



Petrol
(SR)





Debi album sastava Petrol 'Nezgodno vreme opasni dani' pojavio se u prodaji krajem prošle godine, a u pitanju je drugo izdanje u ediciji Nova srpska scena, kojom produkcijska kuća Digimedia, u suradnji s izdavačkom kućom Odličan Hrčak, želi predstaviti novi val originalnih srpskih bendova koji su svoju afirmaciju doživjeli kroz rubriku Scena web magazina Popboks. Mnogi kritičari se slažu da je njihov spomenuti debi album jedan od najzanimljivijih srpskih albuma objavljenih u 2008. godini. Kreativni beogradski alter rock trio koji koketira s osamdesetima, uz produkciju 21. stoljeća i odličnim pjesmama s naglašenim gitarskim rifovima.



Repetitor
(SR)




Još jedan koji pripada novom beogradskom valu i koji je svojim debi albumom 'Sve što vidim je prvi put' ujedinio kritiku u odličnim ocjenama, dok je trojka u karakterističnom sastavu gitara-bas-bubanj oduševila i kritičare i publiku. Svakako valja napomenuti da su prošle godine sudjelovali na Art & Music Festivalu u Puli, gdje su osvojili i prvu nagradu publike i prvu nagradu kritike. Svoj prvijenac objavili su za etiketu Odličan Hrčak. Kritičar portala terapija.net o njima je napisao: 'Repetitori posjeduju baš onu nesvjesnu mladenačku strast, sviračko neumijeće i energetski naboj kojim će vas, ako ste ikada šizili ili hvala Bogu još uvijek šizite, zaraziti na prvu loptu.'


Novosadski bend iznenadio je mnoge svojom glazbom, u kojoj spajaju elektronski zvuk 70-tih s aktualnim elektronskim ritmovima u fuziju s neočekivano dobrim ishodom. Ove su godine objavili mini album 'Beep', a po svemu sudeći, o njima će još biti puno riječi jer, osim doista originalne i kvalitetne glazbe, malo tko s ovih prostora izvodi instrumentalnu glazbu.



Žene kese
(SR)




Žene kese nisu žene, već nabrijani momci koji sviraju odličan garažni rock s mnogobrojnim utjecajima i koji su svoju slavu stekli na energičnim koncertima, dok su prvi album objavili upravo ovih dana. Riječ je o još jednoj grupi iz edicije Nova srpska scena, čije vrijeme tek dolazi.





Slaptrap
(SR)




Velike zvijezde među najmlađima, svojim su prvim albumom 'Mlad i perspektivan' pokazali svu svoju alternativnu kreativnost, uz utjecaj funka i energiju koju posjeduju. Novosadski trio svojim je prvim singlom 'Ja nisam lenj' osvojio publiku, zadržavši se par tjedana na prvom mjestu singlova radija B92.