KINGS OF LEON

'Mechanical Bull'

14.10.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Kraljevi suvremenog južnjačkog rocka su se vratili – sjednite na mehaničkog bika i uživajte u jednom od ponajboljih rock albuma godine!

Kings Of Leon su poput dobrog vina – što su stariji, to su bolji! Ne, ni sam ne mogu vjerovati da sam napisao ovakvo nešto, štoviše započeo tekst najgorom od svih groznih fraza i klišeja dostupnih novinarskom arsenalu. Ali s druge strane govorimo o Kings Of Leon i njihovom novom albumu 'Mechanical Bull' koji koristi upravo najveće klišeje i fraze kao hrabre i korisne pomoćnike – možda jedno takvo oružje pomogne pretvoriti i u ovaj tekst u čaroliju?

Jer 'Mechanical Bull' se ponekad stvarno doima čarobno.

Poslušajte samo 'Family Tree', koja u startu zvuči kao najgori komad barske funk-rock šablone, ali potom se vrlo brzo rascvjeta u jednu od slađih gitarističkih biljčica koje ćete ove godine sinestetički pomirisati ušima, istodobno zadržavši svoj zdravoseljački štih. Ili 'Beautiful War', kao jednu od onih ljubavnih balada koja dolazi točno kada je rock album pozove, odazvavši se na pravom mjestu, na pravi način.

Puno su toga nešvilska braća pregazila od svojeg prvog albuma iz 2003. ('Youth & Yougn Manhood') pa do danas, a ako je jedini način da se preživi nagli start unutar balona rock revivala s početka novog milenija bila drčna transformacija u stadionskog minotaura, neka – autorski i produkcijski zaokret koji je 2008. učinjen s 'Only By The Night', ključnom, epohalnom četvrtom studijskom pločom, nije ih (srećom) preobrazio u U2, ali je dao novi život retromaniji koja se u konačnici pokazala kao više od običnog medijskog hypea


Sve to nas je dovelo do 'Mechanical Bull', sjajno napisane, odsvirane, producirane i aranžirane mješavine desetak godina starog korijenja južnjačke gitarističke euforije i petoljetke stadionskog pop-rocka – jeftino je reći da je 'Mechanical Bull' sublimacija svega kroz što je bend prošao u svom desetogodišnjem diskografskom putovanju, ali je u isto vrijeme i poprilična istina. Iako, album je možda najbliži kompromisu između zvjezdanog statusa 'Only By The Night' i prvih znakova krize s 'Come Around The Sundown', samo bez značajnije loših pjesama.

Istina, spomenuta 'Family Tree', kao najnepotrebnija stvar u gomili, mogla je odvesti stvari u bezdan, ali ništa ne mijenja činjenicu da čarobno kotrljajući groove 'Rock City' donosi najzarazniju solažu koju ćete čuti ove godine te da jurišajući duh 'Coming Back Again' obara s nogu onoliko koliko su 'Beautiful War', 'Wait For Me' i 'Temple' neki od najljepših komada ljubavnog rock and rolla složenih u novom mileniju.

'Mechanical Bull' je u konačnici vrhunska rock ploča koja pomalo zvuči kao sedamdesete, ali svakako i kao jedini komad classic rocka koji istinski ima smisla u 2013.

Ocjena: 9 / 10

Izdavač: RCA