MAYA SAR

'Ovo podneblje obiluje talentima u rangu svjetskih umjetnika'

07.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Ovih dana u prodaji se pojavio debi album 'Krive riječi' bosanske kantautorice, pjesnikinje i skladateljice Maye Sar. Nakon bogatog iskustva koje je stekla kao prateći vokal mnogobrojnim estradnim zvijezdama regije, s naglaskom na višegodišnju suradnju s Dinom Merlinom, Maya se predstavila pjesmom 'Nespretno' 2010. godine i odmah privukla pažnju javnosti. Samo dvije godine kasnije, Maya je već predstavljala BiH na Eurosongu s pjesmom 'Korake ti znam'

Ovih dana objavili ste svoj debi album 'Krive riječi' na kojem ste radili pune četiri godine. Zašto vam je trebalo toliko vremena?

Album je sniman isključivo iz ljubavi i želje da pjesme koje godinama pišem objedinim i učinim dostupnima ljudima, koji će se poistovjetiti s njima. Samo snimanje nije dugo trajalo, ali osmišljavanje, rad na aranžmanima i detaljima, izbor suradnika i usklađivanje termina, iziskivali su određeno vrijeme, s obzirom na to da je cijeli album sniman uživo. Nisam se htjela ograničavati nikakvim rokovima, dok rezultat ne bude dobar, tako da sada mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna i ponosna na 'Krive riječi'.

Sniman je u čak deset tonskih studija, a na njemu je sudjelovalo gotovo 70 glazbenika iz regije i Italije. Kako ste birali suradnike na albumu?

Moj najbliži suradnik i producent je moj suprug Mahir Sarihodžić.
Godinama radimo kao autorski tim u porodičnom Long Play Studiju u Sarajevu, ali smo uvijek u potrazi za novim, interesantnim i svježim idejama, koje stimuliraju i upotpunjuju našu kreativnost. Tako smo suradnike nalazili od Sarajeva, preko Zagreba, Beograda, Rima, Istanbula…
Muzičari koji su svirali na albumu, nisu slučajan izbor. To su ljudi sa zavidnim iskustvom, čiji rad iznimno cijenimo i pratimo. Počevši od vrhunskog pijaniste Matije Dedića, Ante Gele, Marijana Brkića Brka, Dade Marinkovića, Adriana Pennina, Dražena Bogdanovića, Nevena Mijaća, Davora Krizića i mnogih drugih. Velika želja nam se ispunila time što su svi oni prepoznali našu ljubav i iskrene namjere u muzici, što je bio preduvjet za suradnju, te svojim umijećem dali nezamjenjiv pečat kompletnom zvuku.


Cijeli album odiše nekom sjetom i melankolijom, pa čak i tugom. Gdje je nestalo veselje i polet?

Ako poslušate 'Krive riječi', 'Dilema', 'More nemira', 'Neću da šutim', to su pjesme koje su izuzetno veselog karaktera. 'Ne brini', 'Više nego ikada', 'Milovanja', 'Bilo je vrijeme' imaju dozu melankolije, ali sve skupa odišu jednim zajedničkim, pozitivnim tonom.

Na albumu se predstavljate kao kompletna umjetnica jer osim izvedbe, napisali ste glazbu i tekst za deset od 12 pjesama koliko ih se nalazi na albumu. Kako to da ste svejedno uzeli po jednu pjesmu od Aleksandre Milutinović i Gorana Kovačića?

Koncept albuma jest baziran na mojim autorskim pjesmama. Aleksandra Milutinović i Goran Kovačić, sjajni autori i moji prijatelji, napisali su za mene dvije pjesme, koje su mi se jako svidjele i neizostavno su postale dio albuma.

Dugo godina nastupali ste kao prateća glazbenica Dini Merlinu. Koliko vam je suradnja s njim pomogla da se osamostalite i snimite vlastiti autorski album?

Svakako da jest, jako puno. Iskustvo koje steknete 'na terenu' jako je važno. Pogotovo s nekim poput Dine Merlina, koji svakim novim projektom pravi korak naprijed i ima kontinuitet.


Predstavljali ste Bosnu i Hercegovinu na prošlogodišnjem Eurosongu s pjesmom 'Korake ti znam'. Kakvi su vam dojmovi nakon sudjelovanja?

Kako vrijeme odmiče, sve mi je draže što sam sudjelovala na Eurosongu. Kada sam izabrana za predstavnicu, odlučila sam ne odstupiti od sebe i ne podilaziti trendovima, koji su godinama postali ustaljeni na ovom natjecanju. 'Korake ti znam' je istinita, bezvremenska pjesma koja je nastavila živjeti i nakon Eurosonga, što mi je otpočetka bila želja.

Prije nego što se album pojavio u prodaji, vi ste već predstavili tri singla: 'Nespretno', 'Moj život moja pjesma' i spomenuta 'Korake ti znam'. Aktualni singl 'O meni nikom ne pričaj' nastao je suradnjom s Marjanom Brkićem iz Parnog valjka. Je li u pitanju suradnja iz prijateljskih razloga ili ste jednostavno htjeli baš Brkića?

Marijan Brkić Brk je jedan od najautentičnijih regionalnih muzičara. Privilegija je surađivati s tako svestranim umjetnikom, instrumentalistom, autorom, producentom s dugogodišnjim iskustvom, koje nesebično dijeli s nekim tko je na početku svoga puta, poput mene. Prijateljstvo s Marijanom je benefit naše suradnje.

Nedavno ste snimili i spot za singl 'O meni nikom ne pričaj'. Tko je režirao spot i kada planirate premijeru?

Kao i do sada, spot je rađen u suradnji s Arthur Produkcijom iz Tuzle, a režiju potpisuje Adnan Huremović. Kako je pjesma 'O meni nikom ne pričaj' žanrovski drukčija od prethodnih singlova, spot je dinamičan i mislim da će biti lijepo iznenađenje.


Osnivačica ste regionalnog humanitarnog projekta 'Moj je život moja pjesma' za borbu protiv raka grlića maternice, te ste zajedno sa Ninom Badrić, Karolinom Gočevom i Aleksandrom Radović otpjevali spomenutu pjesmu. Kakav je uspjeh postigao spomenuti projekt zbog kojega ste i nagrađeni od International Legue of Humanists (Dr. Elisabeth Rehn)?

'Moj je život moja pjesma' je projekt koji mi posebno znači. Pjesma je podrška ženama koje su oboljele, a ujedno i svim ženama, kao podsjetnik da ne zanemare svoje zdravlje. Uz pomoć Aleksandre, Nine i Karoline, poruka je stigla na pravu adresu, upravo to je najveća nagrada.

S kojim glazbenicima iz regije biste voljeli surađivati?

Ovo podneblje obiluje talentiranim ljudima, koji su u rangu svjetskih umjetnika. Jedan od njih je i Gibonni, koji je poseban, hrabar i vjeruje u to što radi.