GLAZBENI ODMOR

Domaći albumi za ljeto na plaži

30.06.2009 u 09:35

Bionic
Reading

Spakirali ste i pripremili sve što vam je potrebno za ljetno ljenčarenje i provod po vašem ukusu, ali nešto vam ipak fali? Odabrali smo za vas deset domaćih albuma koji savršeno pristaju za vruće ljetne dane na hrvatskoj obali i glazbu koju ćete sa zadovoljstvom podijeliti sa svojim novim društvom. Skoro svi su objavljeni u proteklih godinu dana

Saša Bulić, 'Kopomuorta'

Sjajan, ali relativno slabo eksponiran album starog rokera Saše Bulića sa 11 instrumentala u kojima prevladavaju gitara i mandolina te prepoznatljiv mediteranski zvuk koji kroz svoje melodije jednostavno opisuje Dalmaciju kakva jest. Predivna lepeza instrumentala koji ni u jednom trenutku ne djeluju šablonski niti banalno, a svaka od 11 pjesama može biti vrhunska glazbena podloga za lagano ljenčarenje uz more. Iz njegove gitare, a prvenstveno mandoline, koje je posložio poput vrhunskog filmskog skladatelja, izvire poziv na kuhanje neke fine dalmatinske spize uz čašu domaćeg crnog vina. Idealan dnevni soundtrack za Jadran.



Klapa Libar, 'Libar prvi'
Za sve koji su oduvijek bili vjerni inozemnim svjetskim hitovima i trendovima, ali bez želje da se odreknu ljetovanja na Jadranu, klapa Libar preradila je neke strane i domaće hitove na klapski način koji će iz vas bezrezervno izmamiti osmijeh i opustiti vas, tjerajući da se što prije zaputite prema jugu ako još niste. Ako ništa drugo, i sami ćete zapjevati neki od hitova. Dobro raspoloženje, sjajan groove i miris ljeta lebdjet će negdje oko vas dok ćete slušati ove pjesme zamišljajući što bi se sve dalo tako obraditi i uživajući istovremeno u mirisima i okusima Mediterana.


Žan i Mazguni, 'Mazguni ponovo jašu'

Za razliku od rada s grupom Šo! Mazgoon, Žan Jakopač se ovoga puta okrenuo reggae glazbi i afričkom zvuku, ali i starom ska izrazu tipičnom za grupu The Specials, kao i gitarskom zvuku punk rocka s kraja sedamdesetih, pritom zadržavši svoj karakteristični otočki glazbeni govor. Album je to obasjan suncem juga i otočkim životom s odličnim tekstovima na lokalnom otočkom dijalektu. Skoro sve pjesme na albumu obiluju veseljem i izrazito plesnom svirkom u kojoj nije štedio brass sekciju potrudivši se istovremeno da svaku od pjesama pošteno doradi čineći ih punima do kraja. Idealno za privatni tulum uz dobru spizu i crno vino.



Ricardo Luque, 'Emocion'

Izležavate se u hladu dok sunce pregrijava još jedan dan vašeg ljetovanja i zamišljate kako biste trebali posjetiti Kubu ili barem Južnu Ameriku ispijajući koktel s rumom i kontemplirajući o tome kako izgleda revolucija u tim vrućim krajevima. Tada vam misli odlete na preplanule latinoameričke ljepotice (ili ljepotane, ovisi kojeg ste spola i što vam je draže) i uz posljednji album Ricarda Luquea se prepustite tim zaraznim karipskim plesnim ritmovima, s koktelom u ruci zaplešete salsu i bacite se u more. Album 'Emocion' bivšeg frontmena Cubisma idealna je zvučna kulisa za takav provod. Ne zaboravite slamnati šešir, cigaru, sunčane naočale i shaker.



Josipa Lisac, 'Živim po svom'

Posljednji album Josipe Lisac na pola je puta između smooth jazza i popa kombiniranog sa soulom, uz sjajnu Stanićevu produkciju i aranžmane. Suradnja s Elvisom Stanićem dovela je do sjajnog albuma za opuštanje i razmišljanje o svemu onome o čemu ne stignete preko godine razmišljati zbog prebrzog života te za postavljanje pitanja živite li doista po svome. Ili, ako vam je draže, zamislite sebe i svoje društvo u bijeloj odjeći na terasi nekog ljetnikovca na Jadranu kako ispijate koktele i lamentirate o životu i ljubavi do ranih jutarnjih sati.



Songkillers, 'Sve je drugo igra'

Željko Banić Bane, hrvatski majstor broj jedan u sviranju gitare s prikladnim funky & soul solažama, sa svojim je Songkillersima objavio šesti studijski album koji će vam uljepšati putovanje prema Jadranu podsjećajući vas kako može dobro zvučati domaći funk & pop u njihovoj izvedbi. Naglašen groove i dobro raspoloženje na ovom albumu kao da su stvoreni za ljetne dane vašeg godišnjeg odmora, ali i odličan motor za ples i kada ste previše lijeni za ples. Zamislite se kako lagano klizite u nekom kabrioletu sa svojim društvom uz smijeh, krećući prema obližnjoj plaži ili pak predvečer do obližnjeg mjesta na tulum.



Fon Biskich i Narodno blago

Jedno od najprijatnijih ovogodišnjih iznenađenja priredili su stari splitski rokeri objavivši svoj debi album nakon punih 28 godina strpljivog čekanja. Pjesme, koje sve od reda mogu biti hitovi, nastale su davno, ali zvuče toliko svježe, poletno i dobro da komotno mogu parirati aktualnim hitovima domaćih rokera. Štoviše, zahvaljujući naglašenom splitskom izrazu, dalmatinskom folkloru, pa čak i kanconi, a uz nezaobilazan utjecaj njihovih tadašnjih heroja poput grupa The Clash i Ramonesa, od kojih su pokupili ne samo glazbeni izraz već i bunt sjajno prenesen na domaći teren, Fon Biskich i Narodno blago zvuče originalno. Nesumnjiv je i utjecaj novog vala kojim su tada bili okruženi i s kojim su svi zajedno disali i micali se. Idealno za nabrijani provod uz more.



ST!llness, 'Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžoselimović'

Ako ste nabrijani 100 na sat, nervozni i puni srdžbe zbog posla, politike, korupcije i problema koje ste ostavili iza sebe, sakupivši napokon dovoljno novca da ukradete jadnih sedam dana za godišnji odmor, onda će vas sjajni splitski ST!llness samo podgrijati i podsjetiti ovim spotom tko ste, što ste i gdje živite ili, kako su sami naglasili, da je ovaj spot inventura kadrova i slika što je ljudski mozak zabilježio tokom jednog života provedenog na jednom mjestu, u ovom slučaju na Balkanu. Ostatak sjajnog albuma 'Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžoselimović' će vam dati prikladnu dozu energije da preživite do sljedećeg godišnjeg odmora. Taman da se saberete do jeseni i pripremite za nastavak borbe za opstanak.



Razni izvođači, 'Lounge 2'

Možda niste nikada čuli za ovo domaće izdanje, ali u pitanju je prvi domaći diskografski briljant s dva CD-a koji predstavlja budućnost domaće glazbe koja zaslužuje daleko više pažnje nego što joj je dodijeljeno. Album koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a skeptičnim glavama će dokazati da u ovim krajevima čuče vrhunski glazbenici koji samo trebaju šansu da se pokažu i dokažu, a što imate priliku i sami doživjeti na ova dva CD-a odnosno down tempo i up tempo kolekciji domaćih pjesama tj. izvođača uz koje će vam ovogodišnji ljetni provod biti daleko opušteniji i melodičniji. Idealna glazbena pozadina vašeg boravka na Jadranu.



TBF, 'Maxon Universal'

Ovakav jedan popis jednostavno ne može proći bez TBF-a, a u ovom slučaju bez njihovog predzadnjeg albuma 'Maxon Universal', na kojem se nalaze sve sami hitovi kao što su 'Alles Gut', 'Nostalgična', 'Guzice i sise', 'Tobogan', 'Papilova', 'UV zrake', 'Heroyix' itd. Unatoč njihovom sjajnom posljednjem albumu 'Galerija Tutnplok', ovo je album bez kojeg jednostavno ne smijete ići na godišnji odmor, pogotovo negdje na Jadran. Obavezna diskografska lektira i nezaobilazan album koji vam diže raspoloženje u svakoj situaciji. Samo zapjevate: 'Ništa mi neće ovi dan pokvarit, nikakvi crnjaci ni ružne stvari, ni lupeži, barbari ni glupi političari, ni umišljene čunke ni zli komentari, ni generali ni svjetski vladari' i uz osmijeh nastavite uživati u čarima ljeta.