RASPLESANE MISLI I NOGE

Mobyjev koncert za pamćenje

26.06.2009 u 03:33

Bionic
Reading

Ako je u četiri godine postojanja InMusic festivala (od ove godine T-Mobile INmusica) bilo dvojbe čija je svirka bila najupečatljivija, od sinoć ona ne postoji. Richard Melville Hall, poznatiji kao Moby, u nastupu pred petnaestak tisuća ljudi na zagrebačkom Jarunu u sedamdesetak minuta čiste ekstaze potvrdio je da još uvijek ima što za reći, bez obzira na to što je od zlatne ere i izlaska kultnog albuma 'Play' prošlo čitavo desetljeće

I premda će za isti, u razgovoru za magazin Anthem reći kako pjesme s njega ne voli svirati, okosnicu njegove zagrebačke gaže činio je upravo taj album uz prolazak kroz sve faze od rave DJ početaka, pa do predstavljanja singlova s novog albuma koji izlazi krajem mjeseca.

Koncert je furiozno otvorio s Extreme Ways, uslijedila je potom remiksirana verzija In My Heart i već se tada dalo naslutiti da će to biti noć za pamćenje. Uz pomoć šesteročlanog banda, u kojem je čak pet žena, Moby je svakom nadolazećom pjesmom oduševljavao.

Melankolične Pale Horses i Wait For Me s istoimenog novog albuma otpjevala je Kelli Scarr. Bodyrocku dodao je uvod na solo gitari posvetivši ga prijateljima iz Anthraxa koji su svirali tristotinjak metara dalje, a potom je uslijedio vrhunac koncerta.

Why Does My Heart Feel So Bad? i Natural Blues izvela je Joy Malcolm, žena koja izgleda poput glam rokerice s glasom kojem nije problem uhvatiti gospel, a ni operu. Publika se nije ni snašla, a uslijedili su Lift Me Up i So Many Times

Nije ispunio očekivanja - Tricky

Poigravajući se glazbenim žanrovima u kojima su temeljna podloga ostali čvrsti rock rifovi i elektronski beatovi, Moby je svojim nastupom podjednako rasplesao misli i noge te visoko postavio letvicu izvođačima koji će u godinama ispred nas stizati na festival. Rave himnom Feeling So Real zaključio je fantastični nastup tijekom kojeg se nažalost dogodio i manji incident.

Naime, unatoč brojnim molbama organizatora da se na pozornicu ne baca ništa, upravo je tijekom Mobyjeva nastupa doletjelo nebrojeno mnogo plastičnih svjetlećih štapića od kojih ga je jedan i pogodio nakon čega je u pola pjesme idiotu koji ga je bacio kratko poručeno 'Fuck You'.

Preklapanje Mobyjeva i Trickyjeva koncerta mnogi su posjetitelji ocijenili kao najveću pogrešku organizatora drugog dana festivala. Međutim, Trickyjev nastup nije bio ni sjena Mobyjeve svirke. Bristolski pionir trip hop scene podbacio je u svom nastupu.

Uz razglas koji je bio previše tih i sama svirka djelovala je više kao nekakav studijski session u kojem se na licu mjesta improvizacijama pokušava nešto iskombinirati, nego kao ozbiljan koncertni nastup.

Tek uz mračni, garažni zvuk gitareu Black Steel i obradu Motorheada Ace of Spades, koju su izveli dvaput, Tricky je s bandom podsjetio tko je zapravo.