U STOCKHOLMU

ABBA po prvi puta dobiva svoj muzej

29.03.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Prvi stalni muzejski postav posvećen najuspješnijem švedskom bendu otvorit će se u svibnju ove godine

Po cijelome Stockholmu nalaze se baneri koji najavljuju otvaranje muzeja, veliki ekrani koji prikazuju snimke benda te stakleni ormarići u kojima se nalaze replike kostima koje su članovi grupe ABBA

nosili na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1974. godine, piše bbc.co.uk.

Muzej će biti otvoren u istočnom dijelu Stockholma, na otoku Djurgarden, a radnici još uvijek rade na dovršavanju muzeja kako bi sve bilo spremno za otvaranje.

'Ovo je mjesto na kojem će svaki posjetitelj nakratko postati peti član grupe ABBA. Za nekoliko tjedana bend će se pojaviti na pozornici kao hologram u prirodnoj veličini, a obožavatelji će moći pjevati i plesati s njima', kaže Mattias Hansson, direktor muzeja.

Svaki fan će isto tako moći pogledati svoj nastup online i objaviti ga na društvenim mrežama. Također, pomoću tehnologije ‘zelenog ekrana’ moći će i virtualno isprobati svjetlucave kostime članova benda.

Stockholm je dugo razmišljao o izgradnji ovog muzeja, ali su članovi benda bili prilično neodlučni oko te ideje. Bjorn Ulvaeus je čak izjavio kako ‘ne želi postati muzejski eksponat prije nego što umre’. Muzej sada ima punu podršku članova benda, a Ulvaeus čak daje smjernice radnicima u vezi s posljednjim radovima.