SVJEŽA KRV

Nova generacija hrvatske rock scene

19.06.2009 u 08:41

Bionic
Reading

Unatrag godinu do dvije dana na hrvatskoj se sceni pojavio čitav niz debitanata koji su svojom svježinom, energijom i odlučnošću ubrizgali potrebnu injekciju adrenalina na domaću scenu, probudili je i dobro je protresli. Predstavljamo vam deset novih hrvatskih bendova koji su osvojili scenu svojim glazbenim izrazom

Nije bilo lako izdvojiti samo deset debitanata, a i tih deset stoje uz bok jedni drugima, jer teško je reći tko je na vrhu, a tko na začelju. Svi su dobri i svi su svojom glazbom privukli na sebe pažnju, nudeći pritom potrebnu dozu svježine i tvoreći istovremeno novu generaciju hrvatske rock scene.

Zbunjeni



Iako su na sceni od 1999. godine i svoj su prvi album objavili još 2001, makarska grupa Zbunjeni svoj pravi uzlet doživljava tek drugim albumom 'Pilula' objavljenim za podetiketu Denyken Music, koju je pokrenuo poznati hrvatski producent Denis Mujadžić Denyken pod kapom Dallas Recordsa, napravivši od njih buduće rock heroje koji bi za par godina mogli puniti sportske dvorane. Sve što valja na domaćoj rock sceni unatrag 20-tak godina uspjeli su upiti do kraja te, uz neizbježan utjecaj globalnih zvijezda, stvoriti materijal na koji itekako mogu biti ponosni. Uz dobar PR i marketing, imaju sve šanse postati jedna od traženijih domaćih grupa, s mnogobrojnom publikom koja voli dobar domaći nepretenciozni rock.



Diskurz




Još od 1977. se u Hrvatskoj nije čuo ovako dobar punk, a i tada su ga svirali bendovi iz Engleske, a ne iz Hrvatske. Diskurz je najveće punk otkriće ovih prostora i dokaz da punk jednostavno ne može umrijeti ni da hoće. Još je značajniji podatak da nije riječ o ostarjelim punkerima koji su napokon dočekali svoj prvi album nakon 30 godina, već su u pitanju tri prištava punoljetna riječka punkera kojima ništa nije sveto, kojima je destrukcija prirodno ponašanje, koji su naučili sve o punku od svojih punk heroja i koji s osmjehom na licu pljuju oko sebe ne obazirući se koga će pogoditi njihovi hračci. Nevjerojatna količina pozitivne energije i pjevač koji zna pjevati i vrištati, dok sva trojica zajedno doista zvuče impresivno, dokazujući pritom da stvarno znaju i svirati. Diskurz nisu shvatili punk kao stil koji se može promiješati s nekim trendi žanrom ili klasičnim rock izrazom, već jednostavno praše stopostotni punk, kao da su se vremenskim strojem vratili u 1977. s iskustvom glazbene povijesti posljednjih 30 godina.


One Piece Puzzle



Napokon smo dobili najžešći i najbrži hrvatski bend vlastitog (brutalnog) glazbenog izraza koji budi iz mrtvih, no prije svega smo dobili čistokrvnu rock pjevačicu Ratku Rural (umjetničko ime) koje se ne bi posramila nijedna globalno uspješna rock grupa. Napokon je netko pljunuo u lice hrvatskoj rock sceni – bez pardona i s razlogom! Kada se odmaknete od glazbe, koja vas je nesumnjivo trgnula i probudila iz mrtvih, pažnju vam odvlače tekstovi koji u sjajnoj interpretaciji pjevačice Ratke Rural zvuče kao audio pornografija bez zadrške. Spojivši glazbu, tekstove, produkciju i vrhunsku pjevačicu, koja osim što odlično vrišti još bolje pjeva, ostaje vam samo da pokleknete pred činjenicom da niste čuli ništa slično na domaćoj sceni i prepustite se užitku artikulirane buke kojom će vas jednostavno osvojiti.



Pink studio



Došli su niotkuda i osvojili svojim pop rock pjesmama domaću publiku, osiguravši si trećim singlom 'Jutro poslije' prvo mjesto domaće top ljestvice Otvorenog radija više tjedana zaredom, ušavši svojim kontroverznim refrenom 'Odjebi od mene' u život domaćih slušatelja. Nepretenciozan power pop, pjevnih melodija, s pitkim ženskim vokalom i nenametljivim pjesmama koje lako ulaze u uho i tjeraju vas na spontano plesuckanje. Po svemu sudeći, mogli bi duže ostati na sceni, i to mainstream sceni.


Fon Biskich
i Narodno blago

myspace.com/fonbiskichnarodnoblago

Bez sumnje najstariji debitanti na sceni, ali budući da su nakon punih 30 godina dočekali prvi album i da je riječ o odličnom ostvarenju, ipak su zaslužili biti među prvih deset, a i imaju sve što jedan debitantski bend treba posjedovati. Da su kojim slučajem svoj prvi album ipak snimili prije 28 godina, kada su nastali, a ne 2009, pjesme Fon Biskicha i Narodnog blaga danas bi slušali zajedno s najvećim novovalnim hitovima, tugujući da je prava šteta što više nema takvih bendova. Pjesme, koje sve odreda mogu biti hitovi, nastale su davno, ali zvuče toliko svježe, poletno i dobro da komotno mogu parirati aktualnim hitovima domaćih rokera. Štoviše, zahvaljujući naglašenom splitskom izrazu, dalmatinskom folkloru, pa čak i kanconi, a uz nezaobilazan utjecaj njihovih tadašnjih heroja poput Clasha i Ramonesa, od kojih su pokupili ne samo glazbeni izraz već i bunt sjajno prenesen na domaći teren, Fon Biskich i Narodno blago zvuče originalno. Valja naglasiti da se frontman Marinko Biškić pokazao kao vrsni pjevač sjajnog glasa, tako da se samo možete zapitati gdje je bio dosad i zašto nitko sve ove godine nije htio objaviti njegov album, a ostatak benda tvore iskusni splitski glazbenici.

Gatuzo



Još jedan bend koji egzistira još od 1999, ali je svoj debi album dočekao 2007. Samo su dvojica (Damir Trkulja Šiljo i Goran Martinjak), ali zvuče moćno - poput iskusnog garage rock benda koji se kalio po klubovima širom regije. Tekstovi ispunjeni pričama s ulice i jednako prljav zvuk gitara i bubnjeva Gatuzu su priskrbili status velikih rock nada domaće scene, a potvrdu su dobili osvajanjem Porina u kategoriji Najbolji alternativni rock album 2008. godine, kao i nagradom Status za Najbolji mladi rock bend. Nema sumnje da je debi album 'Noge ruke glava' tek početak karijere grupe koja bi mogla ostaviti dubok trag sljedećih par godina na hrvatskoj rock sceni, ali i šire.



Kolodvor


myspace.com/kolodvor

Nakon što se frontman i vođa grupe Martin Pulić Marra vratio u Hrvatsku poslije četverogodišnjeg lutanja po klubovima i pubovima Londona, Liverpoola i Brightona, nastala je grupa Kolodvor. Dakako, važan je to podatak, jer je tijekom te četiri godine upio novu britansku scenu i dao sve od sebe da stvori autorski glazbeni izraz na temeljima svoje četverogodišnje inspiracije. Gitarističke pop pjesme laganih melodija i nepretencioznih stihova, koje nudi grupa Kolodvor, mogle bi tijekom godine postati sastavni dio svih relevantnih godišnjih domaćih top ljestvica, dok bi drugi album mogao od njih stvoriti prvorazrednu klupsku atrakciju.


Manofon




Iako iza projekta skladateljski stoji Vedran Križan, koji iza sebe ima iskustva u nekima od najznačajnijih riječkih bendova, Manofon je njegov solo projekt kojim je potvrdio sjajne vokalne sposobnosti Borisa Štoka, frontmana mlade riječke grupe Quasarr, koji je ujedno tim istim sjajnim vokalnim sposobnostima i sjajnim glasom podigao projekt Manofon za stepenicu više. Odličan debi album 'TV um' pun je prekrasnih pjesama, zaraznih melodija, ispunjen nekom profinjenom elegancijom i zaraznim plesnim ritmovima. Jedan zreli pop album, sukladan aktualnim svjetskim trendovima, kakav se vrlo rijetko pojavljuje u Hrvatskoj. Odlična kombinacija elektronike i pop pjesama, koje se na momente miješaju s jazzom i ambijentalnom mistikom, ali na izrazito pitak način koji vas podsvjesno nagovara da ga stalno slušate iz početka, konstantno otkrivajući neke nove sjajne momente albuma. Osim toga, nije bez razloga upravo ovaj sasvim novi bend vlasnik najboljeg singla 2008. godine ('Ovisnik, zvuk') na Otvorenom radiju, na čijoj je domaćoj top ljestvici proveo uzastopnih deset tjedana.


ST!Ilness


stillness.dalmatino.de

Još jedan bend koji egzistira već više od deset godina, ali su svoj debitantski album dočekali tek 2007. godine, no samim naslovom su već probudili pažnju i onih koji nisu čuli nijednu pjesmu. 'Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović' ušao je iste godine među najznačajnija domaća ostvarenja, dobivši od domaćih kritičara samo riječi pohvale za njihov originalni glazbeni izraz u kojem su spojili splitski đir s raggeom, drum'n'bassom i hard coreom, uz repanje sjajnih priča i nezaobilaznim rock gitarama koje na momente zvuče žešće i od okorjelih domaćih rokera. Angažirani i žestoki, ali prizemni i slobodoumni, čvrsto stojeći na zemlji, u svojim su tekstovima ispričali mnoge priče koje su odavno trebale biti ispričane i u kojima su svojim emocijama i mediteranskom filozofijom osvojili mnogobrojno slušateljstvo. Valja napomenuti da su zahvaljujući svojim atraktivnim live nastupima stekli dodatne obožavatelje.


Dječaci




Ove su godine osvojili nagradu Indeks u kategoriji za regionalni hip hop album godine i Zlatnu Kooglu za album godine, a sve to nakon što su krajem 2008. objavili debi album 'Drama'. Zahvaljujući tekstovima ispunjenim dobrom zezancijom i sarkastičnim pogledom na društvo, kao i glazbom s naglaskom na hip hop i sve ostale pripadajuće pravce, splitsko - zagrebačko društvance okupljeno pod imenom Dječaci oduševilo je i osvojilo domaću publiku. Privlače na sebe pažnju i intenzivnom promidžbom njihove matične diskografske kuće, ali ponajviše pjesmom 'Meko sranje', spominjući Mislava Bagu, kao i neke druge likove iz javnog života. Suradnja s TBF-om uočljiva je u njihovu glazbenom izrazu, što im samo pomaže pri promociji glazbe koju stvaraju. I oni su tek na početku, ali s neskrivenom željom da tu i ostanu još dugo godina, a imaju i zašto.