SOLISTICI I SKLADATELJU

Porin za životno djelo posthumno Anđeli Potočnik i Draženu Boiću

12.03.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Prve dvije od nekoliko diskografskih nagrada Porin za životno djelo koje će biti dodijeljene ove godine pripast će, nažalost posthumno, vrsnoj solistici ansambla Lado i ladarici Anđeli Potočnik te vrhunskom jazz skladatelju i pijanistu dr. Draženu Boiću

'Anđela Potočnik umrla je u osamdesetoj godini života 28. siječnja ove godine. Godinama je predvodila Ladarice, a svojim zvonkim i sonornim sopranom trajno je obilježila izvođenje kajkavskih popijevki. Prije devet godina objavljen je i dvostruki album s 36 pjesama u njenoj nenadmašnoj izvedbi pod nazivom 'Zorja, moja zorja'. U ansamblu Lado ostati će zapamćena i kao umjetnica koja je iznimno često bila Mladenka u Ivančanovim 'Podravskim svatima', te je svojim plesnim i pjevačkim dometima stekla veliki ugled među ljubiteljima tradicijske kulture. Skromna i samozatajna, Anđela je 2011. primila visoko odlikovanje od predsjednika Republike za svoje zasluge u promicanju glazbene baštine', napisao je povodom njezine smrti Denis Derk za Večernji list.

Dr. Dražen Boić preminuo je 16. veljače 2013. u 82. godini života. Iako po vokaciji liječnik, cijeli je svoj život posvetio glazbi. Pedesetih godina osnovao je prvi trio i uz Mihajla Švarca jedan je od utemeljitelja klavirskih jazz trija u Hrvatskoj. Od 1954. bio je pijanist u Big bandu Radio Zagreba, dok je s triom nastupao na mnogim međunarodnim jazz festivalima. Svirao je u zabavnom ansamblu Nikice Kalogjere, a i sam je vodio razne zabavne ansamble od kvinteta do noneta, s kojima je pratio mnoge popularne pjevače u zemlji i inozemstvu. Zadnji Boićev album 'Razmišljanja' snimljen je 2008. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Ova dva posthumna Porina za životno djelo bit će uručena članovima obitelji dobitnika krajem ožujka u Zagrebu.