KONCEPT ILI SLUČAJNOST?

Kako su poznati bendovi dobili ime

03.07.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Kada je u pitanju određivanje imena po kojem će glazbeni umjetnik ostati upamćen, latinska poslovica 'nomen est omen', odnosno 'ime je znak', potvrđuje svoju istinitost. O tome koliko su neki najpoznatiji svjetski bendovi pazili pri određivanju imena pod kojim će ostati upisani u povijest glazbe, govore njihove metode odabira

Gljive ili pekmez?
PEARL JAM

Postoji više teorija o nastanku imena Pearl Jam, a prema prvoj, koju je u jednom intervjuu s početka karijere otkrio pjevač Eddie Vedder, bend je nazvan prema pekmezu od pejotla koji je pravila njegova prabaka Pearl. No 2006. za časopis Rolling Stone priznao je da je ta priča 'totalna glupost', da bi pak jednom drugom prilikom izrazio fascinaciju procesom nastanka bisera u kojem se zrnce pijeska pretvara u dragocjeni materijal. Prema jednoj drugoj teoriji, ime dolazi od nadimka NBA zvijezde Mookieja Blaylocka, prema kojem je bend prvotno nazvan, a kojemu su kasnije posvetili i pjesmu. Nadalje, jednom su prilikom članovi benda Jeff Ament i Mike McCready otkrili da je Amentova želja bila da u imenu stoji riječ 'pearl', a da je 'jam' dodano nakon što su prisustvovali koncertu Neila Younga, poznatog po dvadesetominutnim improvizacijama (eng. 'jamming'). Budući da ni sami članovi benda očito nisu u suglasju oko ovog problema, teško da će se ikad sa sigurnošću moći utvrditi koja je priča ustvari istinita.



DEPECHE MODE

Depeche Mode engleski je elektronski bend osnovan osamdesetih godina prošloga stoljeća. Ideju za ime zapravo su 'posudili' od francuskog modnog časopisa Dépêche Mode, što je prvi predložio David Gahan. U prijevodu s francuskog 'dépêche mode' znači 'modna obavijest', 'modna novost', odnosno 'modna depeša', a članovima benda to se ime svidjelo jer im je zvučalo moderno i zanimljivo. Sam modni časopis na tu ije deju reagirao sudskom tužbom, no budući da mu je cijeli slučaj u to vrijeme donio publicitet, cijela se stvar završila bez težih posljedica, a Depeche Mode krenuo je u osvajanje svjetske scene.




Na šminku troše pravo bogatstvo
KISS
Ovaj bend upečatljiva vizualnog identiteta na samom početku sedamdesetih godina osnovali su Paul Stanley i Gene Simmons, a uskoro im se pridružio i bubnjar Peter Criss te gitarist Ace Frehely. Prema Simmonsu, ime je nastalo prilikom jedne vožnje New Yorkom, kada je Kriss u razgovoru spomenuo da je svirao u bendu koji se zvao Lips. Stanley je na to predložio da se njihova skupina nazove Kiss, a Simmons se složio jer mu je to ime zvučalo istovremeno 'opasno i seksi'. Frehley je ubrzo osmislio i logo. Problem je nastao kada je oblikovao slova 's' u obliku munje, što je jako podsjećalo na nacističku oznaku SS, stoga su ta slova promijenjena tako da izgledaju poput naopačke okrenutih slova 'z'. Glasine kruže da KISS zapravo znači 'Knights in Satan's Service', odnosno Sotonini vitezovi. Sam bend tu tvrdnju od početka uporno pobija.
VELVET UNDERGROUND
Prije utjecajan, nego planetarno ili komercijalno uspješan, ovaj se bend često proglašava jednom od najvažnijih glazbenih skupina svog vremena. Članovi benda pripadali su umjetničkom krugu okupljenom oko Andyja Warhola, koji im je pomogao da ostvare uspjeh tako što im je postao producent. Ime su odabrali prema naslovu sado-mazo knjige Michaela Leigha koju je pronašao prijatelj benda Tony Conrad, odbačenu na nekoj njujorškoj ulici. Knjiga je indikativna utoliko što opisuje američku underground seks scenu šezdesetih godina, a ideju su odmah svi prihvatili s obzirom na to da je Lou Reed u tome trenutku već napisao jednu od njihovih najpoznatijih pjesama 'Venus in Furs', što je opet preuzeti naslov knjige Leopolda von Sacher-Masocha u kojoj se, između ostalog, naravno, radi o mazohizmu.

 





LED ZEPPELIN

Kako se piše 'olovo'?
Nadjenuti bendu ime 'olovni cepelin' navodno je prvo palo na pamet Keithu Moonu kada je dobio pozivnicu za bubnjarsko mjesto. Doduše, on je na umu ispočetka imao grafiju 'lead', no čini se da dečki baš i nisu bili uvjereni u to da su njihovi sunarodnjaci dovoljno pismeni da bi to upamtili pa su namjerno riječ pogrešno napisali. Ideju je prihvatio Jimmy Page, pa je bend u znaku cepelina mogao krenuti na let u povijest ne samo britanske, nego i svjetske rock scene.










DURAN DURAN

Iako je njihov glazbeni opus pozamašan, jedna od najupečatljivijih pjesama proizašlih iz njihove tvornice hitova ipak ostaje ona naslovna za film 'Pogled na ubojstvo' iz serije o Jamesu Bondu. Ovi su dečki bez imalo stida priznali da su se imenovali po doktoru Durandu Durandu, kojeg Barbarella iz istoimena filma Rogera Vadima traži po cijelom svemiru da ne bi uništio planet Zemlju. Jesu li se oni htjeli predstaviti kao glazbeni zlikovci ili pak kao mamac za tadašnju seks-bombu Jane Fondu, nije sasvim razjašnjeno.

Ljubav prema vampirima?
SAVAGE GARDEN

Riječ je o australskom pop dvojcu čiji glazbeni opus iz druge polovice devedesetih nije ostao naročito upamćen, bez obzira na ponešto iznenađujući podatak da su prodali oko 25 milijuna ploča. Čini se da su momci iz Brisbanea bili naklonjeni okultnom jer su ime odabrali iz djela Anne Rice, autorice 'Vampirskih kronika'. Točnije, svidjela im se rečenica 'Um svakoga čovjeka divlji je vrt'. Pohvalno bi bilo preuzimanje imena iz lijepih književnosti, no budući da je upitno spada li Rice u tu kategoriju te da tu nema nikakve duhovitosti pa čak ni cinizma, nikakav se dublji koncept ne može iščitati iz njihova izbora.



CHUMBAWAMBA

'Tubthumping'

To je zaista jedan od bizarnijih bendova, barem što se tiče odabira repertoara koji izvode. Krenuli su od anarho-punka, da bi prošli kojekakve pravce poput pop-dancea, pjevanja a cappelle, pa do world musica i folka. S druge strane nije čudno što su to sve uspjeli postići budući da postoje gotovo trideset godina. Nitko baš i nije bio naročito opterećen njihovim tihim postojanjem na sceni sve dok 1997. nisu lansirali 'Tubthumping', hit koji se neko vrijeme mogao čuti posvuda, a završio je i na listi najiritantnijih pjesama u povijesti. Član ovog benda navodno je dao neobično objašnjenje ionako besmislene riječi. Danbert Nobacon je, naime, usnuo san u kojem mu se piškilo, no na vratima toaleta pisalo je 'chumba' i 'wamba' pa nije znao u koji treba ući. No službeno je objašnjenje to da je prilikom njihova formiranja na početku osamdesetih, u vrijeme takozvanog 'peace punka', scena vrvjela bendovima nazvanim po nekim očitim pojmovima, poput Disordera, Subhumansa, Decadent Youtha ili Anthraxa, a oni su željeli nešto neopterećujuće i drukčije.




MOTORHEAD

Ovo je britanski rock bend koji je, po svemu sudeći, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća imao znatnog utjecaja u redefiniranju heavy metal glazbe. Usto su bili i na 'dobru glasu', što je očito iz cilja koji je bendu zamislio njihov osnivač Lemmy, a to je da budu 'najprljaviji rock n'roll bend svih vremena'. 'Da se Motorhead doseli u vaše susjedstvo, travnjak bi vam crknuo', glasio je njegov daljnji opis ciljeva i namjera. No priča možda i ne bi bila nešto zanimljiva da 'motor-head' u američkom žargonu zapravo ne označava osobu koja je sklona čestoj uporabi speeda. Ni dan danas se članovi benda ne mogu otarasiti sumnji da su ime izabrali baš zato što su sami noći ubrzavali konzumiranjem te supstance.