J MASCIS (DINOSAUR JR):

'Snimili smo novi materijal jer smo željeli na turneju'

12.02.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Zagrebački koncert Dinosaur Jr bio je prilika za razgovor s J Mascisom, članom ove legendarne američke indie rock grupe iz Massachusettsa osnovane još davne 1984. godine koja i danas ima impresivan broj štovatelja

Dinosaur Jr drugi će put posjetiti Zagreb 16. veljače u Tvornici kulture, a mnogi se još uvijek (neki rado, a neki nerado) prisjete njihovog live nastupa iz 2009. godine u klubu Boogaloo kad je ova nabrijana trojka u sastavu J Masic, Lou Barlow Murph isporučila poštenu količinu svog ubojitog zvuka.

Sa sjedokosim J Mascisom (vokal, gitara, tekstopisac) popričali smo uoči koncerta:

Koja je bila vaša ideja vodilja kad ste vi, Lou Barlow i Murph osnovali Dinosaur Jr i prvi put zasvirali u garaži?

Mi smo se pokušavali odmaknuti od hard corea. Imali smo tu jednu ideju u glavi: željeli smo svirati country glazbu, ali glasno kako to rade Black Sabbath, naprimjer. Mislili smo da to nije nitko napravio prije nas. Na prvim smo albumima zapravo isprobavali stilove i različite načine muziciranja kako bismo došli do za nas savršenog zvuka.

Jeste li ikad mislili da će vaša glazba i pjesme naići na tako dobar odjek među publikom?

Pa na početku nismo baš bili dobro prihvaćeni sve dok nismo nastupili u New Yorku gdje smo se ipak više svidjeli fanovima. Ali nakon našeg drugog albuma počela se širiti baza obožavatelja i na druge gradove.

Nakon objavljivanja sedmog albuma, 1998. bend je prestao snimati i nastupati? Zašto?

Odlučio sam da je došlo vrijeme probati nešto novo.

Ponovno okupljanje Dinosaur Jr dogodilo se 2007. godine. Što je bio najveći razlog da ponovno počnete snimati i nastupati?

Snimili smo nove pjesme, jer uživamo u live nastupima. No mislili smo da ne trebamo svirati dok nemamo neki novi materijal.

Što ste radili tijekom te stanke od 1998. do 2007. godine?
Snimio sam dva solo albuma i svirao s Ronom i Scottom Ashetonom iz The Stoogesa

Glazbeni stil Dinosaur Jr je na neki način postavio temelje indie rock scene te na neki način učinio alternativnu glazbu popularnijom i bližom većem broju slušatelja. Još uvijek vas puno indie bendova navodi kao svoj uzor. Koga ste zapazili među novijim imenima u posljednjem desetljeću? Tko vam se svidio? Koga biste izdvojili?

Magik Markers, Sharon Van Etten, Ariel Pink, Kurt Vile, Off!...

Aktualni album Dinosaur Jr 'I Bet On Sky' objavljen prošle godine je dobio vrlo dobre kritike. Čini se da vam inspiracije i energije ne nedostaje. Gdje ste je pronašli?
Željeli smo snimiti novi materijal kako bismo mogli krenuti na turneju. Novi album je itekako dobar razlog za to, zar ne?