ONE PIECE PUZZLE:

'Mi smo klinički mrtvi'

25.11.2012 u 11:22

Bionic
Reading

Ratka Rural, Gospodin T, Bartol i Armageljon Espaljon, okupljeni u industrial pop grupi One Piece Puzzle, nastupaju ove godine na Pozitivnom koncertu 1. prosinca u Domu sportova. Nakon debi albuma '16 zlatnih hitova', koji je dobio odlične kritike i oduševio izbirljivu publiku, provokativni Riječani objavili su album s remiksovima 'Obiteljska simfonija', da bi ubrzo potom nestali sa scene. Gdje su, što rade, spremaju li nove pjesme, kako se bore protiv AIDS-a i o još mnogočemu, porazgovarali smo s bubnjarom grupe poznatim i kao Gospodin T

One Piece Puzzle je zasjao, pokupio sjajne kritike i potom nestao. Što se dogodilo s vama? Kamo ste nestali?

Pa evo, ništa posebno: bend One Piece Puzzle je klinički gotovo mrtav, u stadiju duboke kome. Tijelo nepomično leži na bolesničkoj postelji, disanje je usporeno i plitko, puls slab - jedva pipljiv. Od mozga funkcionira samo moždano deblo i djelomično periferni živčani sustav, a sjajnim kritikama mu netko od medicinskog osoblja može obrisati dupe ili usta. Ipak, bend je zahvalan svima koji su sjajne kritike napisali i izrekli.


Nakon albuma remikseva 'Obiteljska simfonija', One Piece Puzzle gotovo je nemoguće čuti u eteru hrvatskih radiopostaja. Što mislite, jeste li preagresivni za hrvatski eter, preotvoreni ili jednostavno urednici radiopostaja u Hrvatskoj ne razumiju muziku koju stvarate, pa vas zbog toga i nema u hrvatskom eteru?

Ili smo pregenijalni ili nedovoljno dobri za hrvatski eter. Sebe ne smatram pretjerano genijalnim, što ne znači da nisam, a mislim da je tako i s ostalim članovima. Najvjerojatnije nismo dovoljno interesantni. Nisu ti urednici radiopostaja baš glupi i naivni - treba se oko njih dobro potruditi.

Među brojnim remiksevima na 'Obiteljskoj simfoniji', jedan je potpisao i češki tandem Midi lidi. Je li zbog te činjenice i muzika One Piece Puzzlea stigla i do Češke?

Koliko znamo, muzika nije stigla do Češke, barem ne u kritičnoj količini, ali to nam ni nije bitno. Pa kako bi još stigli i u Češku? I Lijepa Naša nam je prevelika. Nisam siguran ni jesmo li im uopće poslali CD, pa možda i doslovno muzika nije došla do tamo. Ako je tako, baš smo pravi šupci. No, bitno je da su Midi lidi stigli k nama. Simpatični mladići. Volimo ih!


Ratka Rural je svojim pjevanjem i scenskim nastupom ostavila debeli trag na domaćoj sceni. Je li tijekom ove vaše poduže pauze sudjelovala u kakvim drugim projektima ili možda zapjevala negdje drugdje?

Koliko ja znam, nije. Ali Ratka nije baš pričljiva - moguće je da je ona negdje nešto zapjevala, a da ja to ne znam. Ne pričamo mi između sebe puno o pjevanju… Koliko je meni poznato, zadnji put kad je Ratka Rural pjevala bilo je na koncertu grupe One Piece Puzzle u Sloveniji u Velenju - Gorenju. Bilo je to u mjesecu rujnu ove godine. Sjajan koncert. Pun klub… Pjevušenje kod kuće pod tušem (ako to radi, a ne znam radi li to) ili urlanje na bubnjara ne brojim.

U kakvom je stanju postava grupe One Piece Puzzle? Ima li novih članova ili OPP čine isti, provjereni ljudi?

Novih članova zasad nema. Nije isključeno to da se neće nešto promijeniti u postavi, odnosno da će netko biti isključen ili možda sam sebe isključiti. Ako budemo primali nekog novog člana ili članicu, osobno glasam za 'lepe' dugokose momke, metalce poput mene, ili neke dobre p..e s napumpanim ili prirodno velikim sisama, dobrim nogama i minjavama (imao sam jednu takvu curu), da plešu, pjevaju i sviraju… Dvije jednojajčane blizanke, rasne plavuše, spretne s instrumentima i ostalim, bile bi ispunjenje mojih snova - pod uvjetom da su punoljetne i da nisu pankerice.


Od 'Obiteljske simfonije' prošle su skoro dvije godine. Jesu li spremne pjesme za novi album?

Ako OPP ikad objavi novi album, obznanit će to na vrijeme. Napisano je puno novih pjesama i napravljene su snimke, ali još uvijek to nije dovoljno za vrhunski album. Ako p……..o, zapalit ćemo hard disk sa snimkama i krenuti ispočetka. Novi producent sam ja. Gospodin T, bubnjar - ako ne budem isključen!

Prva dva albuma objavila je diskografska kuća Menart. Hoćete li novi album također objaviti za njih ili imate neke druge planove?

Najvjerojatnije Menart, ako uopće ikad budemo nešto objavili. Dobri su oni...

Je li OPP ostao vjeran svom zvuku i izrazu ili ste krenuli nekim drugim smjerom?

OPP trenutno ne kreće nikamo jer ne može, a ako se probudi iz kome, nadam se da će ostati ili postati vjeran publici, bez obzira na zvuk. Pare ne daje organizator koncerta. Pare daje publika!


Na 'Obiteljskoj simfoniji' objavili ste pjesmu 'Da! Da! Da!' koja je nastala za potrebe predstave 'Dolina ruža' kazališta Gavella. Jesu li se u međuvremenu dogodili kakvi novi pozivi za kazališnu ili filmsku suradnju?

Evo, odmah da priznam da je meni 'Da! Da! Da!' jedna od najdražih pjesama - Ratkica mi na njoj zvuči bolje od Rob Zombija. On koristi studijske efekte da bi dobio onu svoju prepoznatljivu boju glasa - šminker. Ratka Rural to radi bez efekata, bez varanja i sve snima uživo. Što se tiče kazališta: 'Dolina ruža' je sjajna predstava. OPP je rijetko u kazalištu, ali je kazalište na svakoj probi OPP-a.


Nastupate na ovogodišnjem Pozitivnom koncertu 1. prosinca u Domu sportova zajedno s grupama Let3, Hladno pivo i Brkovi. Hoćete li svirati i nove pjesme?

Svirat ćemo nekoliko novih pjesama. Ovom prilikom pozivamo svu publiku i fanove grupe One Piece Puzzle da 1. prosinca dođu u Dom sportova najkasnije u 19 da bi nas poslušali i pogledali jer će u 20 sati već biti prekasno.

Kako je ipak u pitanju primarno dan borbe protiv AIDSA, kakav je stav grupe OPP o AIDSU i HIV-u, odnosno o prevenciji i zaštiti tijekom spolnog odnosa?

Pa, ja baš i ne volim AIDS. Ne mogu garantirati za druge članove benda, ali mislim da ga ne vole ni oni. Da se ne pravim pametan: sve na tu temu rekli su stanovnici Los Angelesa koji su se referendumom izborili za to da u pornografskim filmovima u buduće svi glumci moraju imati kondome na svojim penisima za vrijeme snošaja, a producenti im moraju plaćati zdravstvene dozvole. Inače, mi bi rado kao sponzora prihvatili nekog od proizvođača kondoma, ali kad bi nam dali i neke pare, a ne samo kondome.