DRUGI ELECTRONIC BEATS

Elektronska karavana rasplesala Velesajam

27.10.2012 u 10:36

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjeg probijanja leda u tijesnoj i vrućini okupanoj Tvornici kulture, hodajuća europska manifestacija Electronic beats festival, ovog puta u prostoru devetog paviljona Zagrebačkog velesajma uspješno je položila ispit kod domaće publike

Iako je zabava na kišni petak u paviljonu broj devet započela već oko osam sati početnim zagrijavanjem uz DJ Itcha i nastupom domaćeg electro-pop dua Kimiko, publika Zagrebačkog velesajma odlučila se u nešto većem broju pojaviti pred nastup mistične, berlinske zvijezde Dillon.

Ova djevojka koja vokalno glazbenim izričajem neodoljivo podsjeća na poznatiju kolegicu Lykke Li, svojim je nastupom promovirala album prvijenac 'The Silence kills'. Pjesme sa spomenutog albuma u live verziji zvučale su aranžerski nabrijanije, zamijenivši slušni karakter laganim, plesnim ugođajem. Kako Dillon u svojoj glazbenoj karijeri trenutačno raspolaže sa samo jednim albumom, sam koncert vremenski je trajao upravo toliko. Dillon kao prva predstavnica stranih izvođača potom je pozornicu prepustila francuskom kauboju Woodkidu.

Kao što je i najavljivano i poznato za njegove live izvedbe, Woodkid je na pozornicu ponosno kročio u društvu sedmeročlanog orkestra. Iako njegov debi album 'The golden age' još nije ugledao svjetlo dana, Woodkid je i s minornim stažem i objavljenim EP-jem 'Iron' uspio dovoljno zainteresirati javnost za svoj rad u ulozi glazbenog umjetnika. Teško je ne primijetiti svu silinu njegovih izvanglazbenih kreativnih opsesija koje uspješno nadodaje u svoje nastupe. Osim u orkestralnoj jačini, svojevrsnom simfonijskom popu, mogli smo uživati u videozidu na kojem su se izmjenjivali gotički motivi katedralnih svodova, što je dodatno podebljalo dojam uzvišenog, misnog ozračja koje je prevladavalo tijekom nastupa ovog francuza. Tijekom nastupa Woodkida, pjesme 'Iron' i 'Run boy, run' su očekivajuće izmamile najveće ovacije kod publike.

Drugi dio večeri bio je namijenjen glavne zvijezdama, londonskom Hot Chipu i berlinskom dvojcu Modeselektor. Oba izvođača sinoć su imala priliku drugi put nastupiti pred domaćom publikom, a svi koji nisu bili u mogućnosti biti u devetom paviljonu, mogli su uživati u njihovu nastupu putem live streama

Iako se Hot Chip trenutačno nalazi na turneji na kojoj promovira posljednji, peti album 'In our heads', ovi britanci publici su ponudili lepezu svojih najuspješnijih hitova, izguravši u drugi plan aktualni nosač zvuka. Tko je bio u mogućnosti prisustvovati, sada već davne 2008. godine, na njihovu prvom nastupu na Jarunskom jezeru, zna da je riječ o vrsnim majstorima po pitanju držanja publike u deliriju. Ovaj šesteročlani sastav na pozornici pretjerano puno ne stoji u statičnom položaju, upravo suprotno, Hot Chipovci odaju dojam benda koji se prvenstveno odlično zabavlja plešući, a publika ih slijedi bez puno razmišljanja. Tijekom nastupa mogli smo čuti hitove poput početne 'Shake a fist', 'Boy from school', 'Ready for the floor' u uvodnoj Daft Punkovskoj maniri i brojne druge. Svakako treba izdvojiti maestralnu obradu hita 'Everywhere' grupe Fleetwood Mac potpomognute visokoferkventnim vokalom Alexisa Taylora. Nastup Hot Chipa doživio je svoj kraj prožet plesnom energijom s obje strane ograde.

Nakon više nego dobrog nastupa Hot Chipa, na pozornici su se nešto kasnije pojavili miljenici Thoma Yorkea, berlinski dvojac Modeselektor. VJ setovi nastali u suradnji sa vizualnim kolektivom Pfadfinderei pomno su pratili glazbene labirinte Gernota i Sebastiana. Poznati kao veliki zabavljači koji svojim live izvedbama redovito ostavljaju publiku ugodno zatečenu, to im je pošlo za rukom i ovoga puta. Polijevanje šampanjcem i ostalim napicima koji su se našli pod rukom, događaj je koji se svakako može nazvati lajtmotivom njihova sinoćnjeg nastupa. 'Monkeytown' je novi album Modeselektora, kojeg promoviraju na ovogodišnjoj turneji. Tako su nam sinoćnjim nastupom i predstavili većinu stvari s posljednjeg nosača zvuka. Kako su minute nastupa Modeselektora odmicale, publika se i dalje sasvim dobro držala, u potpunosti prihvativši jak ritam diktiran od strane Gernota Bronserta i Sebastiana Szaryja

Iako je Electronic Beats festivalu sinoć potvrđena tek druga godina postojanja na domaćim prostorima, ova elektronska manifestacija je i ovoga puta bila dobro posjećena, što je pravi pokazatelj velikih elektronskih afiniteta domaće publike.