NOVI FESTIVAL U ZAGREBU

Indi GO festival u Tvornici kulture

23.10.2012 u 13:52

Bionic
Reading

U periodu od 30. listopada do 3. studenoga u Tvornici kulture će se održati festival Indi GO na kojem će nastupiti Xiu Xiu i Punčke, Japanese Gum, Go Dugong i Fofy, Texedomoon te Oh Burgundy

Na danas održanoj konferenciji za tisak u Tvornici kulture predstavljen je festival Indi GO na kojem će nastupiti spomenuti izvođači. Svi koji su već kupili ulaznicu za neki od nastupa spomenutih izvođača (najavljenih i prije imenovanja festivala) ulaznicu će slobodno iskoristiti za nastup u sklopu festivala. A o kome se zapravo radi?


30. listopada 2012. Xiu Xiu i Punčke
Osim svojim poznatim hitovima, ovaj genijalni bend će u Tvornici dodatno zablistati i svojim novotarijama, sa zadnjeg albuma - 'Always'! Upravo takav naziv albuma savršeno pristaje bendu (koji sačinjavaju James Stewart, Angela Seo, Bettina Escauriza, Marc Riordan i Devin Hoff) koji djeluje već dugi niz godina. U srži 'Always' simbolizira uzajamno prijateljstvo i veliku posvetu svakome koji je ikad bio član Xiu Xiu. Podrijetlo tih intenzivnih i vječnih veza je Stewart. Njegovi neustrašivi tekstovi su dali život jednoj od nedodirljivih i tabu tema. Oni koji su upoznati s radom benda prepoznat će dijelove u kojima Stewart opisuje događaje iz privatnog života - najviše u pjesmama 'Beauty Towne' i 'Black Drum Machine'. Najzanimljiviji dijelovi albuma su upravo zvučni elementi - transformiranje avant pop elemenata od prigušenog do krajnjeg žarišta, uz utjecaje glazbenog zbora, kraut rocka i snimaka životinjskih glasova. 'Always' sačinjava pravu srž benda Xiu Xiu: spajanje nedvojbeno mračnog sadržaja s blistavim glazbenim elementima.

Punčke su tročlani ženski bend koji je osnovan krajem 2007. godine. Bend je nekada brojio i šest članica, no krajem 2009. vraćaju se tročlanoj jezgri koja se sastoji od: Lucije (gitara / vokal), Ruby (bubnjevi) i Anje (bass gitara / vokal). Kako se ne žele ograničavati na samo jedan glazbeni pravac, Punčke danas u svojim pjesmama kombiniraju različite utjecaje i stvaraju nekakav drugačiji zvuk od onoga što je bilo u početku benda, a publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih. U sedmom mjesecu 2010. godine izdale su svoj prvi službeni demo album 'Robot' koji hekla (koji se može besplatno skinuti), a u planu je snimanje novih materijala i pravog albuma.


31. studenoga 2012. Japanese Gum, Go Dugong i Fofy
Japanese Gum je eksperimentalni/psihodelični bend iz Italije. Iako zvuk koji sijeva s njihove pozornice obiluje odjecima, hipnotičkim vokalima, elektroničkim beatovima miksiranim sa slikovitim bubnjanjem i loopovima, ne može ga se staviti u jednu kategoriju. Njihov sound je puno složeniji od obične svirke. Mnogi kritičari su rad benda opisali kao slobodnu glazbenu formu s elementima Jesusa i Mary Chain, Beach Boysa i rane kraut glazbe.

2. studenoga 2012. Tuxedomoon
Sa službenih 14 studijskih albuma i velikim brojem kompilacija i live snimaka, Tuxedomoon predstavljaju prave ikone eksperimentalne post punk scene i kao takvi postali su uzori i imali utjecaj na velik broj današnjih bendova. Tuxedomoon su osnovani 1977. u San Franciscu, u zlatnom dobu post-punk scene, da bi nedugo zatim bend postao centralnom stvaralačkom snagom njujorške new wave scene. Njihov drugi singl 'No Tears' izašao je 1979. i još uvijek se smatra elektro-punk klasikom čiji zvukovi i dalje pokreću mase na darkerskim plesnim podijima. Ipak, široj publici najpoznatiji su po hitu 'In a Manner of Speaking'. Danas Blaine L. Reininger svoju glazbu opisuje kao 'art hop trip wave minimalist romantic alternative voodoo robot chainfish music'.


3. studenoga 2012. Oh Burgundy
Bila je dovoljna samo jedna demo pjesma i privukli su pozornost UK Managmenta. Nakon tri žive svirke napravili su pravu pomutnju! Dvočlani belgijski bend Oh Burgundy (Max Colombie i Thomas Oosterlynck) osnovan je prošle godine na Mistlicht festivalu u Ghentu. Max je sudjelovao na festivalu sa svojim projektom 'Oscan and the Wolf', a Thomas je nastupao solo. Uz uzajamno poštovanje za glazbu i želja za pokušajem stvaranja nečeg novog rezultirali su veličanstvenom izvedbom prve pjesme i Oh Burgundy je rođen.Presijecanje njihovih vokala je toliko neopisivo da je Max izjavio kako mu je ponekad nemoguće razaznati svoj glas na prvim snimljenim pjesmama. Kombinacija te vokalne teksture, dvije gitare i programirani ritmovi rezultiraju nečemu što je uistinu unikatno. Uz utjecaje bendova poput Radiohead, St Vincent i Polica, dobili su potporu svojih vršnjaka. Todd Howe (The Boxer Rebellion) je producirao njihov prvi EP, koji izlazi na ljeto. S nadolazećim albumom i ogromnom potražnjom, ova godina je njihova.