VELIKI USPJEH

Mimika Mak Murtić Ensemble na London Jazz Festivalu

23.10.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Između imena kao što su Sonny Rollins, Chick Corea, Jan Garbarek, Esperanza Spelding, Dee Dee Bridgewater itd. na ovogodišnjem London Jazz Festivalu, koji se održava od 9. do 18. studenog, nastupit će i jazz ansambl zagrepčana Maka Murtića u multimedijalnom prostoru Rich Mix 14. studenog u centru Londona, gdje će ujedno i premijerno biti izvedeno glazbeno-scenskog djela temeljeno na dvije suite Maka Murtića u sklopu Mimika Ensemble Theatre Project u izvedbi kineske plesačice Julie Cheng i argentinskog videoumjetnika Emiliana Pasinija te francuske koreografkinje Claire Nicolas

Dvadeseto izdanje prestižnog London Jazz Festivala ove će godine okupiti preko 250 izvođača sa svih strana svijeta na preko 50 lokacija diljem Londona. U izjavi za The Guardian, direktor festivala John Cumming rekao je kako su ove godine pokušali okupiti 'pokretačke snage' i glazbenike koji su protresli jazz posljednjih 50 godina ali i karizmatična nova lica, kao i izuzetno zanimljive i jake europske izvođače. Uz niz radionica, predavanja, diskusija i filmova, BBC 3 će prenositi preko 40 sati programa. A u tom programu, među mnoštvom glazbenika i izvođača sa svih strana svijeta, smjestio se i Mimika Mak Murtić Ensemble. 'Najlakše' ih je opisati kao avangardni jazz bend sa Balkana, s mjestom boravka u Londonu, koji svira progresivan jazz u fuziji s funkom u orkestru od 14 članova koji vodi Mak Murtić, a u njemu pjeva Maja Rivić. Ili pak kao Balkan space jazz.


Mimika Mak Murtić Ensemble je u Londonu 2010. godine osnovao mladi hrvatski skladatelj i saksofonist Mak Murtić. Mimika MME izvodi originalne Murtićeve kompozicije zamišljene u dvije suite, 'From Scratch to Structure', o razvoju agrikulture i rađanju kompleksnih civilizacija i 'A Place Glowing a Brilliant Red', koja priča o budućim generacijama ljudi, o njihovom naseljavanju planeta Marsa i narednom razvoju novih socio-ekonomskih sustava. Obje suite su multi-stilske jazz suite koje uz jazz harmoniju i snažan utjecaj Duke Ellingtona, Gil Evansa i srodnih skladatelja, obuhvaćaju i južnoslavenski folklor, suvremene grooveove, progresivnu glazbu i utjecaje istočnoazijskih stilova.


U 2011. godini Mimika MME iz deveteročlanog prerasta u 14-eročlani orkestar koji je uz neobične kompozicije, instrumentarij gotovo nepoznat suvremenoj klupskoj publici (klarineti, tuba, limena glazbala) te melankoličan vokal Maje Rivić privukao široku publiku na Londonskoj sceni. Nakon izdavanja albuma prvijenca 'From Scratch to Structure Suite' sastav je započeo suradnju s menadžerom i trombonistom Jerome Harperom, koji je svojedobno bio jedan od osnivača američkog Young Blood Brass Banda, a koji sada s londonskom adresom vodi tvrtku Brassroots Management i istoimeni sastav.


Mimika je od svog osnutka nastupila po mnogobrojnim Londonskim klubovima i lokalnim festivalima, surađujući s mnogim mladim glazbenicima. Londonski časopis Time Out prozvao je glazbu koju Mimika MME izvodi balkan space jazzom, a dva puta su gostovali na Tom Robinsonovoj popularnoj radijskoj emisiji 'Introducing' na BBC 6 te na Mike Greberovoj radijskoj emisiji 'Kosher Jazz Jam'. Tijekom ljeta 2012. godine Mimika je nastupila na pet pozornica diljem Londona u sklopu Olimpijskih i Paralimpijskih igara. Isto tako, Mak je u više navrata ostvario uspješnu suradnju s HRT-ovim Big Bendom, koji je izveo i snimio Makovu originalnu kompoziciju te aranžman jedne hrvatske tradicionalne skladbe.


Mimiku, osim zagrepčana Maka Murtića i Maje Rivić, čine glazbenici sa svih kontinenata svijeta, kao što su, već poznati lokalni jazz i world glazbenici, klarinetist Andrew Linham, trubač Mark Perry, braća Nathaniel i Theon Cross, trombonist Patrick Kenny, skladatelj i trubač Andy Hall, kontrabasist Ed Babar, gitarist Rohit Nijhawan, pijanist Steve Parker i drugi. Na platformi Mimike razvija se Mimika Ensemble Theatre Project, u koji su se uključili producent James Greer, kineska plesačica i koreografkinja Julia Cheng, argentinski videoumjetnik Emiliano Pasini i francuska kostimografkinja Claire Nicolas, a koji će upravo na London Jazz Festivalu izvesti premijeru glazbeno-scenskog djela temeljenog na obje već spomenute suite.

Druga po redu suita, 'A Place Glowing a Brilliant Red', bit će studijski snimljena u zadnjim mjesecima 2012. godine i izdana sredinom 2013. Snimke nastupa i izvedbe toga djela biti će dostupne u punoj verziji nakon nastupa na London Jazz Festivalu. Nije na odmet spomenuti da će na London Jazz Festivalu nastupiti i Bojan Z i Amira kao bosanski odgovor na Billie Holiday izvodeći svojevrsnu fuziju sevdaha i starih slavenskih pjesama s ovih prostora u novim aranžmanima.