ODLAZAK PUNK VELIKANA

Tusta – karizmatični frontmen kultne punk rock grupe KUD Idijoti

15.10.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Nešto prije ponoći u nedjelju, 14. listopada, u 57. je godini preminuo sin punka i jedan od najboljih frontmena na ovim prostorima, pjevač grupe KUD Idijoti – Branko Črnac - Tusta. Počivao u miru!

'Thank you, people! Hvala ljudi!' Riječi su to koje je Tusta uzvikivao na svakom koncertu KUD Idijota, kojima bi zahvaljivao publici koju je iznimno poštovao i cijenio. Frontmen kojega bi poželjela svaka punk rock grupe. Pjevač koji se davao svake sekunde svog nastupa s KUD Idijotima. Istovremeno, brižan otac, divan suprug i dobar prijatelj. Bez pretjerivanja.

Njegovi nastupi bili su barem 50 posto nastupa KUD Idijota. Iako su se Sale Veruda, Fric i Ptica (dugogodišnja postava) davali jednakom žestinom, Tustina komunikacija sa publikom i iskreni znoj strastvene izvedbe gotovo svake pjesme, publika je i te kako cijenila. Za razliku od mnogobrojnih punk bendova koji su, kao što je i za očekivati, imali punk publiku, na koncerte KUD Idijota, u nemalom je broju dolazila publika željna vrhunskog punk rocka.

Njegovi su 'ispadi' od njega i KUD idijota stvorili velikane punk rock scene. Tusti nije bilo problem prekinuti pjesmu na vrhuncu izvedbe, u trenutku kada tisuću i pol ljudi skače u ritmu njihovog punka jer je primijetio da je redar bio grub prema jednom nedoraslom punkeru iz prvih redova. Štoviše, prijeti da neće nastaviti koncert i moli redara da ostavi mladog punkera na miru. Naravno, uslijedile su ovacije i ulazak u legendu. Ni naguravanje sa talijanskim karabinjerima nasred pozornice u Italiji nije ostalo na razni trača jer su, uslijed izvedbe njihove legendarne obrade pjesme 'Bandiera Rosa', intervenirali karabinjeri, da bi cijeli slučaj dobio diplomatsku notu i završio pismom negodovanja tadašnjeg veleposlanika Jugoslavije Italiji.

Njihovi su se nastupi prepričavali, njihovi koncerti ilegalno snimali, s njim su se svi htjeli fotografirati. A Tusta je bio jedan izuzetno običan, pristojan čovjek, profesionalac predan punku i nastupu pred publikom koju je iznimno cijenio. Kako kod kuće u Puli i Hrvatskoj, tako i u bilo kojem kutku bivše države koju su koncertima prošli uzduž i poprijeko. Mrzeći iz dna duše nacionalizam, šovinizam i sve druge oblike diskriminacije, bez obzira od koga i sa čije strane dolazili, Tusta je iskreno izgovarao riječi pjesama KUD Idijota iza kojih je stajao jednako čvrsto kao i ostatak benda. Mediji ih gotovo nikada nisu pratili kroz njihovu karijeru i bez obzira na njihovu neskrivenu popularnost te njegove karizmatske nastupe. Negdje u drugoj polovici osamdesetih, kada je legenda o grupi 'KUD Idijoti prođu, tu trava ne raste' već ozbiljno uzela maha, nastupili su u klubu Gjuro, točnije tada klubu Đuro Đaković. Bio je to jedan od onih nastupa koji se prepričavaju i dan danas, punih, gotov 30 godina kasnije, a video sa snimkom prenapučenog Đure, gdje u zraku iz publike viri više nogu nego ruku, i danas se presnimava i poklanja samo iskrenim prijateljima.

U lipnju 2011. godine, Sale Veruda, osnivač i gitarista KUD Idijota, na službenim stranicama benda objavljuje da grupa do daljnjeg prestaje s radom i iz aktivne faze prelazi u fazu hibernacije. Tusti je dijagnosticiran mikrocelularni karcinom pluća i grla da bi se prije par mjeseci rak proširio i na mozak. Nažalost, u tom je trenutku već svima bilo jasno da je Tusta izgubio borbu.

Iskazujući svoju neskrivenu podršku i rokersku solidarnost, beogradsku su rokeri 26. i 27. rujna organizirali humanitarni koncert 'Mi smo ovdje samo zbog para' (kako glasi naziv jednog njihovog albuma) kako bi prikupili što više novaca za pomoć liječenju frontmena KUD Idijota. Na koncertu su nastupili Dža ili Bu, Električni Orgazam, Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Horkestar, Atheist Rap, Rambo Amadeus, Kanda Kodža i Nebojša i KBO. Dakako, svi su nastupili bez honorara – besplatno!
Nažalost, najavljeni pulski koncert 'J…m ti rak! Branko Črnac – Tusta – za tebe!' u klubu Uljanik 24. listopada nije doživio. KUD Idijoti su prije dijagnosticiranja njegove bolesti započeli rad na snimanje studijskog albuma pod nazivom 'Zbogom, Istro'. Zbogom, Tusta!

Goodbye, man! Zbogom, čovječe! We Salute You!