NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminuo frontmen KUD Idijota Branko Črnac - Tusta

15.10.2012 u 10:57

Bionic
Reading

Godinu dana od dijagnoze Branko Črnac - Tusta je izgubio bitku s teškom bolesti

Sinoć nešto prije ponoći preminuo je Branko Črnac - Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota, prenosi Regional Express

Pjevaču je početkom 2011. dijagnosticiran karcinom pluća i grla, a 24. listopada za Tustu se u Uljaniku trebao održati i humanitarni koncert 'Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta - Za tebe!' na kojem su trebali nastupiti Dubioza Kolektiv i Atheist Rap.

Punk bend osnovan 2. veljače 1981, a Branko Črnac - Tusta pridružuje im se tek 1985.

Veću popularnost grupa je stekla tek 1987. pobjedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji tristotinjak bendova. Nakon Subotice otvorila su se vrata za nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji gdje se zbio poznati događaj u Reggio Calabria na festivalu mediteranskih zemalja. Karabinjeri su tada prekinuli izvođenje pjesme 'Bandiera Rossa', što je umalo izazvalo međunarodni incident, a bend je dospio u rubriku 'međunarodna politika' mnogih dnevnih listova.

1990. snimaju i prvi pravi album 'Mi smo ovdje samo zbog para' koji sadrži obradu poznate radničke pjesme 'Bandiera Rossa', nakon čega su uslijedili 'Glupost je neuništiva', 'Tako je govorio ZaraTusta', 'Istra ti materina', 'Megapunk', 'Cijena ponosa' i 'Remek-djelo'.