NAGRADNJAČA

Vodimo vas na koncert Sevdah Takhta

17.10.2012 u 09:23

Bionic
Reading

U subotu, 20. listopada, u Velikom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu Damir Imamović predstavit će svoj novi glazbeni projekt Sevdah Takht. Uz Imamovića u Takhtu nastupaju perkusionist Nenad Kovačić i basist Ivan Mihajlović. Par dana ranije, 16. listopada, u Booksi će uz promociju novog albuma premijerno biti prikazan spot za pjesmu 'Razbolje se lijepa Hajrija'.

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom koji se zove Sevdah Takht Damira Imamovića. 'Takht' je nekada bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu glazbu cijelog podneblja. Naziv 'takht' perzijskog je porijekla i označava pozornicu, postolje, dasku, tron. U suvremenoj upotrebi moglo bi se prevesti kao 'pozornicu za nastup benda' ili kao 'točku gledišta'. U jeziku na području BiH, naziv je sačuvan u idiomatici, npr. tahta' je daska, 'tahtali' znači ravno, što direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s vlastitim Damir Imamović Trijom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvaćanju sevdaha kao glazbenog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Koncertne promocije benda u Beogradu (Dom omladine) i Sarajevu (Bosanski kulturni centar), održane u svibnju i lipnju ove godine, polučile su impresivan uspjeh s prepunim dvoranama, u svakoj s nekoliko bisova.

Uz Imamovića u Takhtu svira i Nenad Kovačić - perkusionist i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za kazalište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend. Bas svira Ivan Mihajlović - jedan od najinteresantnijih mladih basista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD-u. Autor je muzike za filmove i kazališne predstave.


Za svoje čitatelje smo pripremili 2x1 ulaznicu!

Po jednu ulaznicu su osvojili:

Silvana Milković
Vlatka Ljuban