Glazba Diskurz

‘U protivnom’

  • Autor: D. J.
  • 20.5.2009 13:53:57
  • 21.5.2009 9:00:00

Još od 1977. se u Hrvatskoj nije čuo ovako dobar punk, a i tada su ga svirali bendovi iz Engleske, a ne iz Hrvatske. Diskurz je najveće punk otkriće ovih prostora i dokaz da punk jednostavno ne može umrijeti ni da hoće

Sve koji su mislili da je punk mrtav ili da je u pitanju, u najmanju ruku, glazba koja se nekada svirala i označila jedno razdoblje u popularnoj glazbi i pop kulturi, a čije je vrijeme odavno prošlo, album 'U protivnom' uvjerit će u suprotno.

Bojan na gitari, Ritoša na bubnjevima i Žiko na basu pružili su takvu prekrasnu količinu prljavog punk zvuka i nepatvorene energije da ih je prava milina slušati i uživati u njihovom debitantskom albumu. Još je značajniji podatak da nije riječ o ostarjelim punkerima koji su napokon dočekali svoj prvi album nakon 30 godina, nego su u pitanju tri prištava punoljetna riječka punkera kojima ništa nije sveto, kojima je destrukcija prirodno ponašanje, koji su naučili sve o punku od svojih punk heroja i koji s osmjehom na licu pljuju oko sebe ne obazirući se koga će pogoditi njihovi hračci.


Tako je neizostavan utjecaj Sex Pistolsa, Ramonesa, The Clasha, Stoogesa, ali i jednih Rancida i Offspringa, kao i Pankrta, Parafa, Satana Panonskog… no ipak najviše zvuče kao Diskurz, koji objedinjuje najbolje punk rifove, energiju i snagu njihova glazbenog izraza, a ni tekstovi im nisu za baciti u smeće jer jasno vide gdje žive i glasno komentiraju to što vide. Nevjerojatna količina pozitivne energije i pjevač koji zna pjevati i vrištati, dok sva trojica zajedno doista zvuče impresivno, dokazujući pritom da zaista znaju i svirati.


Veliki kompliment ide i na račun Borisa Rakamarića Bore koji je producirao album, kao i na Janeza Križaja koji je album masterirao. Diskurz nisu shvatili punk kao stil koji se može promiješati s nekim trendi žanrom ili klasičnim rock izrazom, već jednostavno praše stopostotni punk koji zvuči kao da su se vremenskim strojem vratili u 1977. s iskustvom glazbene povijesti unazad 30 godina. Vraški dobar album i pravo osvježenje!


Ocjena : 9/10

Izdavač: Dallas Records

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više