U ROLLING STONEU

Bob Dylan u intervjuu spomenuo Srbe i Hrvate

30.09.2012 u 10:47

Bionic
Reading

U intervjuu za časopis Rolling Stone jedan od najvećih kantautora 20. stoljeća dotaknuo se mnogih zanimljivih pitanja iz povijesti

Mikal Gilmore, američki književnik i suradnik časopisa Rolling Stone, popričao je s Bobom Dylanom i poručio: 'Pripremite se za Dylana kakvog još niste vidjeli.'

I stvarno nije pretjerao.

Dylan se dotaknuo raznih problema u Americi, nacista i Židova te Srba i Hrvata,  a sve to je sročio u odgovoru na pitanje da usporedi SAD danas i onaj iz 1860. godine.

'Sjedinjene Države su 'pregorjele' i potkopale same sebe zbog ropstva (u jednom od prethodnih odgovora, Dylan je zauzeo stav da cilj američkog Građanskog rata nije bio ukidanje ropstva, već sprečavanje njegova širenja s juga na sjever zemlje, op. a.). Pola milijuna ljudi je poginulo da bi se dokinulo ropstvo. Jako puno žrtava i razaranja da bi se napravilo samo to. Ova zemlja je u kurcu što se tiče boje kože. Svi samo gledaju tko je kakve boje, a to, kao vrhunac ludila, koči svaku državu. Ne samo državu, susjedstvo, bilo što. Crnci znaju da postoje bijelci kojima je ropstvo bila dobra ideja te da bi i dalje bili pod bijelom čizmom da je bilo po njihovom. Ako imate korijene nekog robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. Jednako kao što Židovi mogu 'nanjušiti' naciste, a Srbi Hrvate. Upitno je hoće li se Sjedinjene Države ikada riješiti te stigme, jer preduboko je zapisana u svima nama. Da se ropstvo okončalo na neki mirniji način, sada bismo kao društvo bili puno napredniji', rekao je Dylan koji je rekao zašto je ovisan o turnejama.

'Turneja može biti sve što poželite. I što je tu čudno? Ako ima nešto čudno u sviranju uživo, molio bih da mi se objasni. Willie Nelson je godinama na turneji pa mu se nitko ne čudi i nitko ga ne pita zašto to radi. Kada ste na turneji posjećujete razna mjesta, događaju vam se zgode koje vam se možda ne bi dogodile da ste odlučili ostati kod kuće. A svirate pred publikom iz svih zemalja. Da pitate bilo kojeg izvođača, reći će vam isto: vole to što rade, a to što rade puno znači ljudima. Isto je sa svim drugim poslovima, samo je ovaj malo specifičan', dodao je.

Cijeli intervju možete pročitati u 1166. izdanju časopisa Rolling Stone od 27. rujna, a hrvatski prijevod intervjua je na stranici portala muzika.hr.