Glazba NAGRADNJAČA

Vodimo vas na koncert grupe Ensiferum

  • Autor: tportal.hr
  • 2.10.2012 12:20:18
  • 26.9.2012 13:13:57

Skupina Ensiferum, čija se glazba slikovito opisuje i kao 'heroic folk metal', nakon premijernog predstavljanja na Metalfestu 2012, ponovno dolazi u Hrvatsku 5. listopada u sklopu Bearers of The Sword Toura. Koncert će održati u pogonu Jedinstvo, a na njemu će promovirati peti album 'Unsung Heroes'. Za svoje smo čitatelje pripremili 3x1 ulaznicu za koncert.

Ensiferum (latinski pridjev koji u srednjem rodu označava 'nošenje mača') dolazi iz Helsinkija, smatra se jednim od ključnih bendova megapopularne finske folk metal scene, koja je svoj snažan uspon započela na prijelazu prošlog u ovaj milenij i upravo Ensiferumu pripada dobar dio zasluga za ugled kakav danas uživa u metalnom svijetu.

Markus Toivonen, jedini član originalne postave, 1995. je svirao gitaru u bendu Dark Reflections, 1996. osnovao Ensiferum koji je idućih par godina snimio tri demoa, među kojima je posljednji dobio sjajne ocjene, a u nekoliko magazina proglašen i 'Demom mjeseca'. To se odrazilo na interes izdavačkih kuća, pa Ensiferum potpisuje ugovor sa Spinefarm Records, ujesen 2000. snima, a u proljeće 2001. objavljuje debitantski album koji je nosio ime benda. Kombinacija grubih, osorno-borbenih i 'čistih' vokala s moćnim heavy riffovima i naglašeno ratničkom atmosferom naišla je na odličan prijem kod publike, a da su Ensiferum novi heroji koje Finska šalje u svijet dokazao je album „Iron“ (2004), koji je doživio još bolji 'feedback' od prethodnika. No kako je pjevač Jari Mäenpää istovremeno radio i na svom projektu, u bendu su tražili da odluči hoće li se u potpunosti posvetiti Ensiferumu ili nastaviti sa svojim svom projektom. Jari je odabrao ovo drugo i sa Wintersun objavio istoimeni album.

To je period u kojem je Ensiferum doživio gotovo kompletnu rekonstrukciju, a na ključno mjesto, pjevača/gitariste stigao je Petri Lindroos iz sastava Norther, jednog od tzv. 'klonova' Children of Bodoma. Promjene unutar line-upa nisu se ozbiljnije odrazile na aktivnosti, a i na status benda, pa nova formacija 2006. najprije objavljuje EP 'Dragonheads', a zatim i slavljenički live DVD '10th Anniversary Live' snimljen u Helsinkiju na Staru godinu 2005.

Uslijedila su još dva albuma, 'Victory Songs' (2007) i 'From Affar' (2009) kojima Ensiferum potvrđuje jednu od ključnih pozicija finskog, a i svjetskog folk metala.


Po jednu ulaznicu su osvojili:

Antun Horvatic
Leo Jerkić
Vladan Kršić
214534,214661,214978,214054
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više