IRSKE GLAZBENE LEGENDE

Dublinersi u Zagrebu slave pola stoljeća postojanja!

12.09.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Utjelovljenje irskog folka i glazbena institucija The Dubliners nastupit će 14. rujna u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu turneje kojom obilježavaju čak pola stoljeća svog postojanja. Na njihovom su glazbenom utjecaju ponikli mnogi legendarni bendovi poput Poguesa i kasnije malo žešćih, ali svejedno temeljima koje su udarili Dublinersi, vrlo vjerni, Flogging Mollys ili Dropkick Murphys. Potonji su prije ljeta napravili sjajan koncert na istom mjestu, a sada je došlo vrijeme da upoznamo i njihove glazbene 'očeve'

Na glazbenom utjecaju Dublinersa ponikli su mnogi legendarni bendovi poput Poguesa, i kasnije malo žešćih, ali svejedno temeljima koje su oni udarili vrlo vjerni, Flogging Mollys ili Dropkick Murphys. Potonji su prije ljeta napravili sjajan koncert na istom mjestu, a sada je došlo vrijeme da upoznamo i njihove glazbene 'očeve'.

Dublinersi nastupaju bez, nažalost, prije pet mjeseci preminulog Barneyja McKenne, posljednjeg člana originalne postave iz 1962., koji je u Dublinersima bio zadužen za bendžo. Smatraju ga utemeljiteljem modernijeg načina sviranja ovog tradicionalnog instrumenta, koji sljubljuje ritmične i oštre tonove koji iz njega izlaze s nježnim i melodičnim linijama irskih puhačkih instrumenata kao što su gajde ili cijela paleta frula i flauta što ih Irci najradije koriste.

Iako kritizirani od irskih folk puritanaca da su čak nagrdili i uvrijedili irsku folk-glazbu pa i radio cenzurom koja ih je od '68. do '71. zadesila u domovini – postali su najpopularniji bend koji izvodi irsku tradicionalnu glazbu u cijelom svijetu.

I bez McKenne, ovaj bend ponosno nosi svoje ime, jer i glazbenici koji su ostali u njemu, primjerice John Sheahan (s Dublinersima od 1964.), pridonose i stvaraju s ovim bendom još od 60-ih godina. Neke od tradicionalnih pjesama koje su Dublinersi snimili, kao Whiskey in the Jar ili Dirty Old Town danas se smatraju definitivnim, originalnim verzijama.

Suradnja s Poguesima i regularno pojavljivanje na BBC-ovom Top of the Pops (s Poguesima su zajedno na toj emisiji snimili bezvremenske hitove – Whiskey in the Jar i Irish Rover) 'otvorila je' Dublinerse cijelom svijetu, predstavivši ih i cijelom jednom krugu publike koji ih najvjerojatnije inače nikada ne bi ni doživio. A istina je da bendova, koji su među svim, a ponajviše mladim generacijama, proslavili irsku autohtonu melodiju, glazbeno i tekstualno predivne, specifične napjeve, poput spomenutih Poguesa, Flogging Mollys i Dropkick Murphysa ne bi vjerojatno nikada ni bilo bez Dublinersa, čijem su utjecaju bili izloženi u svojim domovima, gdje su roditelji ovih mladih buntovnih irskih pankera i rokera slušali upravo njih.


U iščekivanju Dublinersa treba spomenuti i to da su nedavno svirali pred potpuno rasprodanim londonskim Royal Albert Hallom, a u posljednjih sedam dana, zaredom su sedam puta rasprodali i bečki Metropol. Publika ih je očito željna, ali dio razloga što glazbenici u dubokim 70-im godinama života organiziraju ovako maničnu turneju treba pronaći i, kako se 'šuška', u tome da im je ova – oproštajna. Tako je ovo, nažalost, možda posljednja prilika da ih vidite uživo – a te prilike bez ljubavi Dublinersa prema Zagrebu koja traje već desetljećima, vrlo vjerojatno uopće ne bi ni bilo, jer Dublinersi ovoga puta, ako provjerite raspored turneje, pažljivo biraju mjesta na koja dolaze predstaviti 50 godina svoga rada. Stoga, kada smo već dobili tu čast da nas uvrste u svoj 50. rođendan - u petak pravac Tvornica na obilježavanje pola stoljeća postojanja Dublinersa – u svojoj upornosti, kreativnosti i dugovječnosti gotovo pa (uz, naravno, neuništive Stonese) nedostižnih velikana, ne samo irske tradicionalne, nego glazbe općenito.

Cijena ulaznice u pretprodaji je 180 kuna, na dan koncerta 200 kuna. VIP-ulaznice (sjedeća mjesta na VIP-tribini) 250 kuna (moguće ih je nabaviti samo u Tvornici). Vrata Tvornice otvaraju se u 20 satia koncert počinje u 21 sat. Važno je naglasiti da, ako ste odlučili ići na ovaj koncert, ne kasnite. Naime, Dublinersi po običaju nemaju prednastup, odnosno predgrupu za zagrijavanje publike – oni to ekspresno obave već samom svojom pojavom i prvom odsviranom pjesmom. Dakle, ako želite vidjeti show od početka do kraja u cijelosti, na mjestu događaja se pojavite i prije navedenih 21 sat, kada bi Dublinersi trebali izaći na daske pozornice u Tvornici.