TRIJUMF ENERGIČNIH KANAĐANA

Japandroids odveli Zagreb na izvor rock'n'rolla

09.09.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Žestoki vancouverski dvojac Japandroids sinoć je u klubu Purgeraj, ili po novome Park, podario zagrebačkoj publici brutalno ogoljenu infuziju organskog rock'n'rolla i dokazao da je jedan od najzanimljivijih mladih bendova današnjice

Na prvi pogled, u njihovoj glazbi nema ničeg posebno inovativnog, no u tome je upravo šarm dvojca koji čine gitarist Brian King i bubnjar David Prowne. Adrenalinske rock poskočice temelje na prljavim rifovima koji vode na sam izvor rocka, zazivajući legende poput The Stoogesa ili Motorheada, uz to da bendu koji ima ovako homogen zvuk basist niti ne treba.

U Zagreb su došli predstaviti svoj drugi album Celebration Rock, u trenutku kad je njihov bazični rock zaokupio pažnju cijeloga svijeta, a naša publika je svoj afinitet već pokazala obilato pohodeći nedavni koncert u Ljubljani, gdje su više od pola publike činili Hrvati. Sinoć su nas stoga počastili sat i pol vremena dugim nastupom na kojemu su odsvirali gotovo cijela oba albuma, ponešto singlova i dvije obrade – To Hell With Good Intensions sjajnih Velšana McLusky, te For the Love of Ivy legendarnih kalifornijskih blues punkera The Gun Club.

Znoj i pogo u prvim redovima nekima je možda donio višednevnu upalu mišića, no većina publike dočekala je kraj koncerta u ekstatičnom raspoloženju. Unatoč gužvi i ponešto smanjenom vidnom polju publike uslijed nepostojanja uzvišene pozornice, bilo je ovo sjajno otvorenje sezone za klub Park, u čijim dvama prostorima će ove godine koncertna agencija Žedno uho, kao i uvijek, ponuditi najaktualniji i najintrigantniji koncertni program u gradu.