Bernays Propaganda

'Happiness Machines'

13.05.2009 u 19:15

Bionic
Reading

Da su kojim slučajem ovaj album objavili za neku veliku zapadnoeuropsku diskografsku kompaniju, danas bi već bili na naslovnicima svih eminentnih glazbenih magazina u svijetu. Za sada će u ovom sjajnom makedonskom bendu uživati ljubitelji dobre glazbe iz regije ali ne zadugo

Dovoljno je pročitati par rečenica o njima, preslušati album i o njima napisati elaborat. Vraški samosvjesni ljudi iz Makedonije koji jako dobro znaju što hoće, još bolje što neće, a k tome su sve svoje stavove, poglede na svijet oko sebe i sav svoj aktivizam na najbolji mogući način uklopili u svoju glazbu. Najbolja je preporuka da im se u potpunosti posvetite jer nude puno više od same glazbe.

Sam naziv benda odnosi se na Edwarda Luisa Berneysa koji se smatra ocem PR-a, odnosno začetnika odnosa sa javnošću i autora knjige 'Propaganda' koja je postavila temelje medijske manipulacije masa. Dakako, razigrani se Makedonci poigravaju njegovim imenom naglašavajući već u samom svom nazivu grupe da je u pitanju ekipa koja razmišlja svojom glavom.

Grupu čine Vasko Atanasoski na gitari, Saša Pavlović na basu, Džane Kuc na bubnjevima i sjajna pjevačica Kristina Gorovska. Imena koja treba zapamtiti, jer će još mnogo biti riječi o njima u budućnosti. Možda nakon ovog kratkog uvoda s opisom izvođača očekujete nastavak o njihovoj tmurnoj glazbi s radikalnim stavovima ili u drugu ruku pankere koji se bore za svoje ljevičarske ideje, međutim njihova glazba nije ništa od navedenog. Možda ima malo te punk energije, no u pitanju je izuzetno plesni pop rock s odličnim gitarističkim rifovima, neopterećenih pretencioznog mudrijanja i melodija koja ulaze u uši već nakon prvog slušanja, ali još prije svega i zarazni plesni ritmovi kojima obiluje album. Povrh svega, Kristinin vokal zavodljivo vas mami da ga upijate i pjevušite s njom dok cupkate u ritmu svirke koja na momente podsjeća na Franz Ferdinand sa ženskim vokalom, ali otkriva i utjecaj LCD Soundsystema, kao i čitavog niza post rock i post punk grupa od kojih su upili samo najbolje.
Najlošija strana albuma 'Happiness Machines' je produkcija koja ne dozvoljava da se album proglasi velikim albumom, jer mu osjetno nedostaje ruka vrhunskog producenta koji bi naglasio sjajne gitarističke ritmove i snagu koju posjeduju kroz plesne ritmove i zavodljivog glasa pjevačice koja malo previše strši. Dovoljno da obratite na njih pažnju, pogledati ih i doživite osobno i uživo 23. svibnja kao goste Disciplin A Kitscme u klubu Boogaloo u Zagrebu. Vraški zanimljivo diskografsko izdanje koje se samo može toplo preporučiti, jer po svemu sudeći, njihov sljedeći album bit će jako veliki i važan album za cijelu regiju!
Ocjena: 8/10

Izdavač: Moonlee Records