U ZAGREBU NA JESEN

Predstavljamo vam festival Glory Dayz

19.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Festival Glory Dayz održat će se na Zagrebačkom Velesajmu u Zagrebu u petak i subotu 28. i 29. rujna, a na njemu će nastupiti čitav niz izvođača kao što su: Saint Etienne, Peter Hook & The Light, Spiritualized, Cults, Josh T. Peterson, Kitty Daisy & Lewis…kao i čitav niz domaćih i regionalnih izvođača.

'Festival je namijenjen svim pravim zaljubljenicima u glazbu te onima koji će se s izvođačima prvog festivalskog izdanja susresti prvi put i otkriti neke nove note, neke nove vokale, podsjetiti se starih, a možda čak i zaplesati dok dobrog provoda neće manjkati!' Riječi su to kojima organizator festivala najavljuje novi zagrebački festival. Organizator festivala je diskografska kuća Menart koja se, između ostalog, i ovim putem, pokušava nametnuti kao jedan od važnijih koncertnih organizatora i promotora u Hrvatskoj ali i regiji. Jedan od načina da nam se predstave kao koncertni organizatori, odabrali su indoor festival koji bi trebao postati tradicionalan i koji bi, sudeći po dosadašnjim najavama, trebao ipak biti ponešto drugačiji od svih ostalih na koje smo do sada navikli. Kažu oni da im je namjera napraviti jedan mali, šarmantni festival.

Osim što najavljuju specifičnu vizualizaciju paviljona u kojima će se na dvije pozornice održavati koncerti, i ponuda jela i pića trebala bi biti ponešto drugačija. Tako osim već tradicionalne ponude piva i hamburgera, Glory Dayz planira razveseliti svoje posjetitelje velikim izborom raznih tjestenina ali i velikim izborom vina. Dakako, ni piva kao i ostalih napitaka neće nedostajati. Cijena festivalske ulaznice do 1. rujna iznosi 270 kn a od 1. rujna do održavanja festivala 290 kn. Od šarma za sada ni Š, no da ne bi tražili dlaku u festivalu, neka festival ipak počne pa ćemo onda razgovarati o šarmu istog i je li na uspio zavesti ili ne.

A tko su zapravo izvođači koji su do sada potvrđeni, s obzirom da se očekuje još par imena do samog održavanja festivala. Najveći dio njih po prvi ćemo puta vidjeti u Hrvatskoj.

Saint Etienne – londonski elektro pop bend koji je na sceni prisutan više od 20 godina, koji iza sebe ima osam albuma, te novi 'Words and Music by Saint Etienne' i koji su vrhunac slave doživjeli tijekom 90-tih. Možda nisu više na vrhuncu slave ali britanski pop bend sa pedigreom poput njihovog bit će zadovoljstvo doživjeti.


Spritualized – još jedan britanski bend sa jednako dobrim pedigreom. Psihodelični space rock predvođen karizmatičnim Jasonom Pierceom poznatim i kao DJ Spaceman. U travnju su objavili sedmi studijski album 'Sweet Heart Sweet Light'. Njihov album 'Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space' britanski je magazin NME proglasio albumom 2007. godine.


Peter Hook & The Light – legenda živi! Basist Peter Hook je sa pokojnim Ianom Curtisom osnovao legendarni bend Joy Division da bi nakon Curisove smrti nastavio svirati sa grupom New Order. Unazad par godina svira sa grupom The Light sa kojom izvodi isključivo pjesme grupe Joy Division pa ćemo tako 32 godine nakon samoubojstva Iana Curtisa i izlaska albuma 'Closer' po prvi puta uživo doživjeti pjesme kao što su 'She's Lost Control', 'Shadowplay', 'Love Will Tear Us Apart', 'Disorder'…


Cults - Cults je mladi njujorški indie pop dvojac koji čine Madeline Follin i Brian Oblivion, par i u privatnom životu. Nakon što su tri pjesme, koje su napravili kao eksperiment, 2010. postavili na jednu glazbenu web stranicu, pjesmu 'Go Outside' prepoznao je Pitchfork i proglašena je najboljom novom pjesmom što im je otvorilo put za daljnju karijeru. Iza sebe imaju tek jedan album ('Cults') objavljen prošle godine. Možda ćemo svjedočiti rađanju velikih zvijezda njujorške scene.


Kitty, Daisy & Lewis
– Kažu organizatori da su jako su plesni, da donose svjež zvuk i da su pravi feel good bend. Riječ je o obiteljskom bendu Durham (dvije sestre i brat) koji uz pomoć kontrabasa, bubnja, klavira, bendža, harmonike, ksilofona i sličnih instrumenata stvaraju glazbu širokog raspona utjecaja – od rhythm and bluesa, countryja, soula, swinga i rock'n'rolla do ska i bluesa. Iza njih su četiri studijska albuma i niz hitova kojima su osvojili publiku.


Josh T. Pearson – Josh je ponikao iz grupe Lift To Experience. Rock grupe iz Texasa čiji album 'The Texas-Jerusalem Crossroads' su mnogi proglasili malim remek djelom. Međutim, progresivni rock ostao je iza njega pa sada uz akustičnu gitaru izvodi intimne, duboke i emocionalne pjesme. Na albumu je surađivao sa suradnikom Nicka Cavea Worrenom Ellisom. Iza njega je tek jedan solo album objavljen prošle godine.


Uz domaće izvođače Svadbas, Niplepeople, Lollobrigida, Pavel, Pink studio, Kimiko, te već dobro poznate regionalne zvijezde Goribor, Darkwood Dub i Rebel Star, vidjet ćemo i neka nova imena kao što su Intruder i New Wave Syria

Intruder - Intruder je beogradski bend osnovan ranih 1990-ih godina. Od početaka su eksperimentirali s elektroničkom glazbom i njenim podžanrovima (tehno, drum'n'bass) da bi napokon došli do forme poznate kao elektropop – pop struktura jakog zvuka, ali istodobno i emocionalna, sanjarska i jazzy. Počeli su kao duo, a u današnjoj je postavi šest članova. Iza njih je pet albuma, a zadnji, 'Dancing Shoes Starry Skies', izašao je 2006. godine.2007. bili su nominirani za MTV-jevu nagradu 'The New Sounds Of Europe'.


New Wave Syria – slovenski tandem Urša Golob i Rok Pezdirc od 2007. djeluju pod imenom New Wave Syria. Analogni sintisajzeri, DIY filozofija te stvaranje vlastitih instrumenata recikliranjem stvari koje proizvode zvuk najviše su utjecali na njihovo stvaranje. Vole reći da su bliže rock'n'rollu nego tipičnoj elektroničkoj produkciji, a u live nastupima koriste se različitim sintisajzerima, ritam-mašinama i drugim elektroničkim gadgetima. Njihovu glazbu karakteriziraju distorzirane melodije i beatovi u kontrastu od tihog do glasnog te vokali koji se čuju kroz efekte. Prvi su album izdali 2009. te je bio nominiran za najbolji slovenski album 2009. godine.