VELIKO FINALE

Blur posljednji puta zajedno na zatvaranju Olimpijade

11.08.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Britanska alternativna rock skupina Blur u nedjelju će posljednji puta nastupiti zajedno na svečanom zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu

Prema pisanju britanskog lista The Telegraph, to je još u travnju najavio frontmen skupine Damon Albarn. Iako je potvrdio da će skupina na koncertu u londonskom Hyde Parku u nedjelju izvesti jednu novu skladbu, kazao je kako ne očekuje nakon toga nastavak suradnje s kolegama iz benda Grahamom Coxonom, Alexom Jamesom i Daveom Rowntreeom

Singl 'This is Under The Westway' snimili smo u jednom dahu, kazao je tada Albarn, 'što je baš zgodno, budući da ne očekujem da ćemo nakon ovoga ponovno zajedno snimati'. 'Nadam se da će tako biti, da ćemo tako završiti', dodao je.

Skupina oformljena krajem 80-tih godina prošloga stoljeća, prvi se puta raspala 2003., ali su se članovi benda pet godina kasnije ponovno okupili i zajedno nastupali, nakon čega su se ubrzo ponovno raspali. Albarn, Coxon, James i Rowntree zajedno su snimili sedam studijskih albuma. Nakon debitantskog albuma 'Leisure', uslijedili su 'Modern Life Is Rubbish' (1993.), 'Parklife' (1994.), 'The Great Escape' (1995.), 'Blur' (1997.), '13' (1999.), te 'Think Tank' (2003.).

Dobitnici su brojnih prestižnih nagrada britanske i svjetske glazbene industrije. Skupini je ranije ove godine dodijeljena godišnja nagrada britanske glazbene industrije Brit Awards 2012. za izniman glazbeni doprinos u dva desetljeća utjecaja na britansku pop glazbu, osiguravši im tako mjesto na panteonu velikih britanskih bendova. Njihov oproštaj u nedjelju označit će kraj razdoblja ponovnog pomirenja, nakon što ni zajednička turneja 2010. nije pomogla spriječiti dezintegraciju benda smatranog predvodnikom britanske pop scene.

Albarn je nedavno promovirao svoj debitantski solo album, folk operu 'Dr Dee'