Glazba VIŠKO LJETO

Ruski kvartet Čajkovski nastupa u Visu

  • Autor: tportal.hr
  • 5.8.2012 18:13:52
  • 5.8.2012 15:02:04

Manifestacija Viškog ljeta ugostit će u ponedjeljak, 6. kolovoza, u 21.30 u utvrdi 'Baterija' Kvartet Čajkovski iz Moskve

Jedan su od vodećih komornih sastava u Rusiji, koji uživa veliki ugled u tamošnjoj glazbenoj javnosti. Nakon pobjede na međunarodnom natjecanju Bucchi u Rimu, postali su i međunarodno vrlo cjenjeni.

Kvartet sačinjavaju: LEV MASLOVSKY, violina, ZAKHAR MALAKHOV, violina, SERGEY BATURIN, viola i KIRILL RODIN, violončelo.

Kvartet Čajkovski osnovan je 1975. i iste godine pobijedio je na Međunarodnom festivalu Béla Bartók u Budimpešti. Tada su mladi glazbenici, tadašnji diplomanti Moskovskog konzervatorija, svježim i virtuoznim nastupom osvojili simpatije publike i žirija. 1985. ponovno se udružuju i osnivaju sastav kao profesionalno glazbeno tijelo. U vrlo kratko vrijeme Kvartet Čajkovski postaje jedan od vodećih komornih sastava u Rusiji. Ubrzo je slijedio uspjeh i na međunarodnoj razini pobjedom na natjecanju Bucchi u Rimu.

Osim u Rusiji, Kvartet je uspješno nastupao u Mađarskoj, Njemačkoj, Meksiku, Italiji, Francuskoj, Južnoj Koreji, Japanu i Španjolskoj. Snimio je nekoliko nosača zvuka za razne tvrtke. Izvedbe Kvarteta Čajkovski slijede najbolje tradicije ruske sviračke škole s istaknutim smislom i osjećajem za dramatičnost, koji uz rafiniranu tehničku izvedbu prenosi doživljaj glazbe na publiku. Svi članovi sastava su ponaosob ugledni ruski glazbenici. U Kvartetu se prepoznaju kao virtuozi svojega instrumenta te komorni glazbenici koji njeguju zajedničko sviranje. Njihov se bogati kvartetski zvuk po snazi i ljepoti može usporediti sa zvučanjem orkestra.

Stručna kritika posebno ističe zvuk violončela Kirilla Rodina, istaknutog solista i profesora Moskovskog konzervatorija, koji, zajedno s odličnim instrumentom Sergeya Baturina, čini moćnu osnovu njihova zvuka.

http://www.facebook.com/VisSummerFestival


207842,207802,207785,207709
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više