FRIENDLY FIRES:

'Uživamo nastupati pred velikom festivalskom publikom'

04.08.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Britanski bend Friendly Fires dolazi u Šibenik na Terraneo. Povodom svirke na ovom festivalu, postavili smo nekoliko pitanja momcima iz grupe. I dobili odgovore koje dijelimo s vama

Kako kaže biografija na službenim stranicama festivala Terraneo, Friendly Fires je 'mlađahni engleski trojac u sastavu Ed MacFarlane na vokalima, Edd Gibson na gitari i Jack Savidge na bubnjevima, čiju se glazbu može opisati kao spoj bezbrižne indietronike, blještavog electra ili pak raskošnog disco-punka'.

Bend je već 2008. svojim prvim albumom osvojio nominaciju za prestižnu glazbenu nagradu Mercury, o čemu za tportal kažu:

'Nismo ništa očekivali, to je bilo veliko iznenađenje. Uvijek smo pratili Mercury, nagrada prima puno pozornosti na tržištu kladionica i glavni je izvor rasprava u kafićima. Mislim da nam je svakako puno pomogla. Bila je to velika podrška našem samopouzdanju od strane glazbene industrije, i to tako rano u našoj karijeri.'

To je bilo prije četiri godine – koliko su se od tada stvari promijenile u vašim karijerama, ali i životima?

Pa... Promijenilo se užasno puno toga. No, volim misliti da su izvorni razlozi zbog kojih smo se počeli baviti glazbom i sviranjem ostali nepromijenjeni.

Svoje glazbeno putovanje počeli ste sviranjem obrada Green Day, a nedavno ste za potrebe reklame obradili Depeche Mode... Koji su zapravo vaši glavni glazbeni utjecaji, ali i novi omiljeni autori i bendovi?

Stvari koje uvijek volimo poslušati su Talking Heads, Prince, stvari s Kompakta... Od novijih favorita istaknuli bismo Mo Kolours, Melody's Echo Chamber, Broadcast.

Novi album je vani – kako biste opisali 'Pala' ljudima koji ga nikada nisu čuli?

Vesel, živopisan, gorko-sladak.

Ovo ste ljeto u Hrvatskoj – što možemo očekivati na Terraneu?

Naši su koncerti vrlo energični. Nemojte očekivati jednostavnu reprodukciju ploča.

Volite li više nastupati na festivalima ili preferirate samostalne nastupe u manjim klubovima?

Mislim da smo naučili kako nastupati pred većom publikom, pa je to postalo iskustvo u kojem uživamo.