VATRENI PETAK U TVORNICI PAPIRA

Gus Gus - islandska fantazija dominirala Harterom

21.07.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Drugi dan već uigrane Hartere prošao je u znaku iznimne posjećenosti, zadnjeg koncerta grupe Ruiz i inozemnim izvođačkim delicijama Asian Dub Foundation Soundsystema, Gus Gusa i Gesaffelsteina

Hartera je i drugi dan postojano vrvjela brojnim posjetiteljima koji su se pojavili u velikom valu pred nastupe inozemnih gostiju, no ni eminentna imena svjetske elektronske scene nisu oslabjela iznimno kvalitetne bendove iz regije. Tako je Tuborg Main Stage prvi počastio izvedbom beogradski bend Darkwood Dub koji iza sebe ima dugogodišnju karijeru koja je prelazila granice undergrounda i postala glavna regionalna atrakcija unatoč minornoj prisutnosti u medijima.

Spletom raznovrsnih glazbenih žanrova koje su vješto upakirali u pjesme plesnog karaktera, priskrbio im je i više nego dobru publiku koja je ugodno popunila veliku pozornicu.

Kada govorimo o nešto manjem festivalskom prostoru, Rock & DJ stageu, najviše posjetitelja su privukli domaći sastavi, Dječaci i zagrebački bend Ruiz čiji je nastup na Harteri ujedno i zadnji u karijeri. Budući da je u četvrtak bio veliki problem preklapanje satnice nastupa ABOP-a i Azari & III, tako se i sinoć ponovio isti scenarij, ali s drukčijim akterima. Asian Dub Foundation Soundsystem, projekt koji čini kombinaciju live nastupa i DJ seta pojačana MC dvojcem mogli smo vidjeti prvi put u takvom izdanju nakon prošlogodišnjeg nastupa na Špancirfestu. Ovaj čest multinacionalni gost domaćih prostora rasplesao je mnogobrojnu publiku koja je dobro upoznata s radom koji iza sebe ima dugogodišnji glazbeno-aktivistički staž, a Asian Dub Foundation reagirao je istom mjerom zahvaljujući se na tečno naučenim hrvatskim riječima.

Nakon zaraznih i hipnotičkih fuzija azijskih ritmova, uslijedila je rashlađenje iz Islanda, bend Gus Gus koji je svojom nordijskom elektronikom napunio do posljednjeg mjesta veliki stage Hartere. Oslabljeni za žensku polovicu benda Urdur, njezin milozvučni vokal muški pripadnici Gus Gusa uspješno su nadoknadili vlastitim vokalnim i inim egzibicijama kojima je dominirao President Bongo svojevrsnim performansom gdje se na sredini koncerta odlučio prošetati bez majice i pokazati savršeno istesano tijelo te se pritom primio mikrofona i visokim c dodatno naglasio sveukupni scenski dojam. Aktualni album 'Arabian Horse' našao se u većini na izvedbenoj listi. Gus Gus su svojim nastupom drugog dana Hartere ponijeli titulu najatraktivnije izvedbe do sada.

Sitni jutarnji sati bili su namijenjeni za Gesaffelsteina, trenutačno aktualnu zvijezdu francuske elektronske scene. U već svojstvenom outfitu, crnom odijelu i bijeloj košulji, nezasitno party mnoštvo zabavljao je do ranih jutarnjih sati.

Treći, ujedno i zadnji dan Hartere namijenjen je regionalnim zvijezdama Rambu Amadeusu i Damiru Avdiću koji danas zatvaraju trodnevno ludilo u Rijeci.