LENINGRAD COWBOYS U TVORNICI

Spektakularni povratak u SSSR

09.05.2009 u 12:04

Bionic
Reading

U petak, 8. svibnja Leningrad Cowboys treći put stigli su u Hrvatsku. Nastupili su početkom lipnja 2007. u Zagrebu i Varaždinu, a sad su se na radost oko tisuću i pol poklonika vratili na mjesto inicijalnog susreta s hrvatskom publikom. Premda je repertoar bio gotovo istovjetan (nisu, npr. svirali standard Louisa Prime 'Just a Gigolo', ali su nas zato počastili obradom prvog hita Kim Wilde 'Kids In America'), koncerti su se razlikovali po bitno drukčijem ozračju, i to doslovno

Nastup Leningrad Cowboysa bio je prvi nastup inozemnih izvođača na kome je bilo zabranjeno pušenje. Pušačima je bio namijenjen ventilirani nužnik u Tvornici, a ostali su se mogli prepustiti showu bez duhanskog dima. Rezultat: nakon koncerta odjeća nije morala biti podvrgnuta dubinskome pranju. Zaista, koncert bez duhanskog dima djeluje začudno, ali ugodno. A i vidno polje je jasnije.

Mnogočlani Lenjingradski kauboji (zanimljiva je etimologija imena banda: nastao je za potrebe filma Akija Kaurismakija 'Leningrad Cowboys Go America', što je kod nas prevedeno kao Lenjingradski kauboji idu Amerika', pa je hrvatska inačica imena uvriježena) nastupili su u poznatome imidžu s jedinstvenim frizurama, predimenzioniranim cipelama i uz scenografiju baziranu na traktorima. Deset članova (četiri gitarista, basist, bubnjar, klavijaturist/harmonikaš, dvojica puhača, pjevač) i dvije Leningrad Ladies sasvim su rasplesali zadovoljnu publiku. Stotinjak njih podvrgnulo se i Garnierovom tretmanu uoči nastupa, pa su imali frizure kao i izvođači.

A oni znaju kako se odužiti fanovima. Tijekom posljednje pjesme na bisu, zabavne verzije ruskog tradicionala 'Kassaka', pozvali su publiku na pozornicu, a nakon koncerta su se nastavili družiti i razmatrati tekuću problematiku sa zainteresiranima. Tijekom izvedbe 'Kids in America' koje su otpjevale Leningrad Ladies (vrlo loše, pa je jasno zašto im se i više ne daje mikrofon u ruke), pjevač se prošetao do šanka, a onda i stao na šank iskapljujući pivo.

Nastup je trajao korektnih 75 minuta, a bis još pola sata. Iako je publika bila pokorena već nakon izvedbe druge pjesme 'Back In U.S.S.R.', obrade Beatlesa, nakon 45. minute bila je dotučena sjajnom verzijom skladbe Neila Younga 'Keep On Rockin' In The Free World' te obradama Offspringa 'Pretty Fly (For a White Guy', Toma Jonesa 'Delilah' i 'Those Where The Days' Mary Hopkin (jedne od rijetkih izvođačica, uz Beatlese koja je snimila album za njihovu etiketu Apple).
Bila je to prava finska štaluna (sauna+štala). Sjajna atmosfera, iznimno raspoloženi i uigrani glazbenici (osobito bubnjar i jedan od gitarista) te pjevač koji osim glasa ima i potencijal ceremonijal-majstora pokazali su da Lenjingradski kauboji jedanput na godinu svakako mogu računati na ispunjenu Tvornicu.