POS-ROCK/METAL FIESTA

Rosetta ponovo provaljuje kroz vrata Medike i vrši Attack na uši!

12.07.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon odličnog prošlogodišnjeg koncerta u klubu Attack, prepunog kluba te 'najboljeg koncerta turneje', što je proglasio sam bend, postrock/metal atrakcija Rosetta ponovno dolazi u Zagreb

Ovi otkačeni Amerikanci iz Philadelphije, šaleći se pomalo i na svoj račun, nazivaju svoju glazbu 'metal za astronaute'. Zbog njihovih  interesa koje uvelike imaju za astronomiju i svemirska putovanja, za vjerovati im je na riječ kada kažu da će vas svojim zvukom 'šutnuti' visoko u kozmos.

Četvorka u pratnji njujorških prijatelja, hardcore benda Kings Destroy, na ljetnoj je turneji po Europi, a do sada su posjetili Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Švedsku i Poljsku. U Varšavi su odsvirali koncert rame uz rame s Meniscusom, postrock 'genijalcima' iz vruće Australije koji su prošle subote posjetili i Mediku, gdje su predstavili svoj novi album 'War of Currencys', a kako sami momci iz Rosette i Kings Destroya kažu, to im je bio do sada najbolji koncert na toj turneji.

Ipak, u Zagreb ne dolaze tek odraditi gažu, već s velikim očekivanjima, jer, kako sami priznaju, zagrebačka im je publika prošle godine priredila najbolju feštu, pa se s veseljem vraćaju na 'mjesto zločina' i s pravom očekuju žestoku potporu u klubu Attack. Posljednji su od tri samostalna dugosvirajuća albuma, 'A Determinism of Morality', izdali 2010. godine, a prošle su godine objavili i 'split EP' s art rock bendom Junius, na kojem su uz nekoliko autorskih stvari snimili i dva covera, originala Soundgardena i Huma.

Debitantski pak album iz 2005. godine, 'The Galilean Satellites', imao je toliko materijala da su ga izdali na dva, po sat vremena duga CD-a, jedan metal, a drugi ambijentalnog zvuka, koji su se mogli slušati i odvojeno, ali i 'sinkronizirano', što je metal dijelu albuma postavilo začudnu kulisu iz čije se mješavine može čuti nevjerojatnih minijatura i zaista inovativnih zvukova, ne baš specifičnih za neki metal bend, što Rosetta jest, ali na svoj, i samo svoj način. Od ovih Amerikanaca, osim raznoraznih 'zvukovnih manipulacija' vokala Michaela Armina i violine (!!!) koju 'prži' gitarist benda J. Matthew Weed, možemo očekivati svašta, i dobiti svašta, a najviše dobru zabavu i još bolju glazbu.

Rosetta


Domaća predgrupa zadužena za zagrijavanje ekipe koja se ugura u Attack bit će zagrebački, kako ih od milja neki zovu, postrock heroji Man Zero, koji su nakon 12, devet ili sedam godina postojanja, jer se ni sami ne mogu dogovoriti što je točno, napokon izdali svoj prvi studijski album 'Tellemark', a s njega skinuli singl i čak snimili jako dobar spot za pjesmu 'Before God's Grace'.

Cijena ulaznice za ovu zvukovnu sliku je 80 kuna na vratima kluba, koja se otvaraju već u 20 sati, a raspored svirki ide otprilike ovako: od 21 polusatno zagrijavanje uz Man Zero, od 21.50 sat vremena zapleta uz Kings Destroy iz New Yorka te od 23.10 do 00.10 (ako ih publika pusti da odu) kulminacija i rasplet uz nositelje večerašnjeg dar-mara u Attacku, Rosetta iz Philadelphije. Više od ovoga, osim slušaonice koja će trajati do zore, ne može se poželjeti usred tjedna i usred ljeta u polupraznom gradu.