POST-ROCK POSLASTICA

Meniscus i Sydney najbolje gitarsko gostovanje u Medici

07.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Ljetna žega i omara koja je skoro pa zaustavila sav život u gradu, ekipu iz Akc Attacka ne zaustavlja da organiziraju koncerte i po tko zna koji put upoznaju nas sa svježim novim licima glazbenog undergrounda, kojeg god žanra bio. Ono što su nam vrijedni cure i momci iz Attacka pripremili jest nastup grupe Meniscus, australskog post-rock banda s jakim audio-vizualnim efektima koji prate njihovu hipnotizirajuću svirku

Nakon punk akcije Chaos summer fiesta – vol 1, gdje su glavni nosioci prvog izdanja ove fešte, uz zagrebačke punkere Abergaz i Dvajzdeka Špeka, bili židovski DIY, terror hardcore punkeri City Rats iz Tel Aviva sa svojim nervozno nabrijanim rifovima, baražnom paljbom bubnjeva i revoltiranim tekstovima u kojima pošteđeni nisu ni politički licemjeri ni apatični promatrači svijeta koji gori, kao ni sve popularniji bjelosvjetski neo-nazi - kvazi-intelektualci, s kontinenta 'down under' dolazi nam nešto sasvim drukčije.

Spomenuti gosti, Meniscus, od uglednih su glazbenih kritičara ravnopravno svrstavani među takve kvalitete post-rocka kao što su otkačeni islandski Sigur Rós, mračni škoti Mogwai ili legendarni post-rock pioniri, američki Tortoise.

Uz ćudljivu dinamiku spomenutih bendova, Meniscus utjecaje vuče i iz progesivnih rock tehnikalija King Crimsona, a za vizualni doživljaj, na koji ovi minuciozni Australci stavljaju podjednako važan naglasak kao i na glazbu, zadužen je VJ Alex Wong.

Meniscus

Njegove začudne slike pune teksture, glazbi pridodaju pravu filmsku atmosferu, pa će onima koji se ispravno odluče ne propustiti ovaj, u svijetu posljednje vrijeme jako hvaljen kolektiv, proraditi sva osjetila kada razigrani 'klokani' zapraše svoj set. Inače, nakon posljednjeg albuma War of Currents, ovog ljeta, Meniscus u Europu po prvi puta donosi svoje bogate ambijentalne krajolike, energične bas dionice i poliritmične taktove. Nastupit će u devet zemalja i 16 gradova uključujući Francusku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Austriju, Hrvatsku, Švicarsku te nastup na Fusion Festivalu u Njemačkoj.

Podrška gostima iz Australije stiže od zagrebačkog benda Moraines koji svojom transžanrovskom instrumentalnom pržionom dolaze promovirati nešto materijala s albuma koji bi se, krajem godine, trebao pojaviti nakon dulje diskografske pauze. Tražeći godinama zadovoljavajuću muzičku formu, ravno iz ambisa betonskog zagrebačkog pakla napokon se uzdižu brže i više gitare, bas koji plete po ganglijima i čovjek mašina zadužen za nabrijano dirigiranje lomljavom drva i otapanjem žica. Jednostavnije rečeno - glasno i vruće!

Cure i momci iz Akc Attacka, uz najiskreniju preporuku – 'bit će vam žao ako ovo propustite' - pozivaju vas dakle u subotu na možda najbolje (a svakako među prva tri) ovogodišnje gostovanje u Medici. Kao rijedak događaj u Medici, ovaj koncert će biti interesantan daleko široj publici od one, već profilirane mladeži koja pohodi posljednji bastion undergrounda u Zagrebu. Radi se naime o nastupu odmjerenosti i dobrog ukusa, koji se i sluša i gleda i pleše bez nabrijanog skakanja koje su malo stariji poklonici indie glazbe prepustili mlađim generacijama.

Vrata kluba se otvaraju u 22, a koncert počinje oko 23 sata, a cijena ulaznice je za ovakvu predstavu zaista simbolična – 30 kuna.