NAGRADNJAČA

The Bad Plus i Ana Moura na Avantgarde Jazz Festivalu

04.07.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Ciklus srpanjskih koncerata 2. Avantgarde Jazz Festivala počinje u petak 6. srpnja u Maistrinom hotelu Eden koncertom sjajnog jazz trija The Bad Plus, a dan poslije, 7. srpnja, na istoj pozornici će se naći jedna od najpoznatijih i najboljih fado pjevačica Ana Moura - tportal.hr vam za svaki od koncerata poklanja čak 3x2 ulaznice!

Avantgarde Jazz Festival ovog vikenda u znaku je jazza i fada.

The Bad Plus, koji čine basist Reid Anderson, pijanist Ethan Iverson i bubnjar David King, nedvojbeno je jedan od najvećih jazz uspjeha prošlog desetljeća nadišavši okvire jazz glazbe svojim albumima: 'These are The Vistas' (2003), 'Suspicious Activity?' (2005) i 'Prog' (2007). Od debitantskog albuma pod nazivom 'The Bad Plus' (izašao 2001. godine) bend je konstantno na turneji, svira i stvara si ekstatičnu hibridnu publiku u jazz klubovima, simfonijskim dvoranama i na rock koncertima (bio je predgrupa bendovima The Pixies, Wilco itd.) u SAD-u i svijetu. Katalog nespojivih utjecaja koje The Bad Plus donosi na pozornicu kroz originalne skladbe i cijeli niz obrada pobjedonosna je kombinacija. To nije jazz trio za koji 'rokerski utjecaj' znači jednostavno svirati glasno ili referirati se na Led Zeppelin, Nirvanu i The Pixies. Uz dubinsko iskustvo pisanja i izvođenja u nekoliko žanrova, ti su dečki lukavi, srčani improvizatori sa sposobnošću da izgrade, iskrive, razobliče, unište pa opet izgrade i izmisle sve iznova, a da pri tome ne izgube 'pjesmu' iz vida. Zadnjih deset godina The Bad Plus je srušio sve konvencije jazza i stvorio beskompromisan opus. Malo je jazz skupina u novije vrijeme koje su požnjele toliko dobre kritike i malo ih je potaknulo tolike kontroverze. Njihova vjera u duh benda i tu privatnu vrstu avangardnog populizma postavila ih je na sam vrh novog instrumentalnog glazbenog pokreta koji privlači i tradicionalnu i mainstream publiku.

Ana Moura je prva portugalska pjevačica koja je nastupila u znamenitom Carnegie Hallu u New Yorku i najmlađa koja je  bila nominirana za jednu od prestižnih nagrada world music scene, nagradu Edison. Rođena je u Santaremu, užurbanom središtu provincije Ribatejo u srcu Portugala na rijeci Tejo, sjeveroistočno od Lisabona. Grad od pola milijuna duša ujedno je jedan od povijesno najbogatijih gradova Portugala – idealno mjesto na kojem se može razviti poštovanje za fado. Odrastajući u glazbeničkoj obitelji pjevala je fado odmalena i poput svakog ambicioznog fadista u počecima je inspiraciju pronalazila u primjeru Amálije Rodrigues, proslavljene pjevačice koja je postala sinonimom tog stila. Ubrzo se probila kao vodeći glas tradicionalnog fada i to upravo u trenutku kad je doživio obnovu popularnosti. Ana Moura danas je jedna od najeksponiranijih portugalskih pjevačica na svijetu, česta je gošća jazz festivala, nastupala je s brojnim poznatim izvođačima uključujući Rolling Stonese, s kojima je 2007. godine snimila dvije pjesme, 'No Expectations' i 'Brown Sugar', te Princeom 2009. godine. Objavila je četiri samostalna albuma, a publici u Rovinju će se predstaviti albumom 'Leva-me aos Fados', objavljenim 2009. godine.

Kao predgrupa Ani Mouri nastupit će Ivo Perkušić Band predvođen glumcem i voditeljem Ivom Perkušićem u pratnji Joea Pandura na gitari, Mila Stavrosa na bubnjevima i Pavla Sviličića na mandoloncellu. Ivo Perkušić se počeo ozbiljno baviti pjevanjem od upisa na Akademiju dramske umjetnosti i od tada je nastupao u nizu predstava i mjuzikala. Tijekom glazbene karijere posebno se vezao uz portugalsku glazbu i fado te na svoj specifičan način predstavlja muške fadiste i njihovu bogatu tradiciju pjevanja. Melodioznost portugalskog jezika za njega predstavlja glazbu samu po sebi, a fado ga privlači kao glazba iznimne snage i duboke poetske poruke.

Koncerti počinju u 21.30 sati, uz ulaz od 20 sati.

Dobitnici su:

Ana Karlović
Martin Horvat
Siniša Jeftinić