SIGUR ROS, 'VALTARI'

Savršeni soundtrack za film koji ne postoji

06.07.2012 u 08:07

Bionic
Reading

Jeste li spremni za novi emocionalni ep jedinstvenog islandskog benda?

Još 1997. godine Sigur Ros su bili post-rock bend. Ne jedini, naravno, s obzirom da smo za njih i saznali prvenstveno zahvaljujući velikom valu imena koja su gitare počela upotrebljavati drugačije od većine tada aktualne i aktivne braće po žicama.

No eterična priroda ovih i dalje lagano tajanstvenih Islanđana naoružanih izmišljenim jezikom i desetominutnim astralnim himnama meditiranja na vrhovima ugaslih vulkana razlikovala ih je od svih – ni dan danas, petnaestak godina nakon diskografskih početaka, još uvijek nitko ne zvuči ni približno slično. Mnogi su probali, ali posve nezainteresiran za utrku s bilo kime, čak se i Sigur Ros lagano mijenjao, izbacujući po jedan novi uradak svakih nekoliko godina, nonšalantno eksperimentirajući s koječime, zvučnom estetikom, stilom, elektronikom, klasikom... No uvijek ostajući u istoj poetici, prepoznatljivo epskoj eteričnosti koju... pa, jednostavno ne možete ne voljeti.

Šesti studijski album 'Valtari' gura ovu islandsku grupu još bliže sferi Lisinskog nego bilo čemu vezanom uz termin 'rock', ma koliko 'postova' dodali u prefiks – klavirske dionice u outru 'Ekki Mukk' i orkestralna epika 'Varut' ekspresno vas bacaju u putovanje raznim dimenzijama emocionalnog spektra, baš kao i 'Dauðalogn‘, donoseći savršenu igru Jonsija i zbora u još jednom primjerku tzv. savršenog soundtracka za film koji ne postoji. Za sada, jer Sigur Ros ponovo je potegnuo svoju 'saundtrekastu' prirodu ne bi li ozvučio filmove, no ovog puta na nešto drugačiji način, dajući potpunu kreativnu slobodu nizu redatelja, koji su dobili priliku snimiti svoje, individualne vizualne doživljaje odslušanog.

Na prvi pogled čini se da su momci fulali godišnje doba. Ali ako vam ljeto nije samo Zrće, pivo i sise na pijesku, već i zalasci sunca, mjesečina na pučini i drijemež u rashlađenoj osami, 'Valtari' će biti ne samo savršeni filmski, već soundtrack za sve vaše vrhunce – planinske, valne i emocionalne. Jer unatoč tome što 'Valtari' onako, na prvu, zvuči kao sjeta, nemojte se začuditi ako tijekom preslušavanja svih osam skladbi ne budete skidali osmijeh s lica.

Ocjena: 8 / 10

Izdavač: Parlophone