AVANTGARD JAZZ FESTIVAL

Kurt Elling & Charlie Hunter umjesto Paquito D'Rivera Quinteta

06.06.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Najavljeni koncert Paquita D'Rivere koji je trebao biti održan u sklopu Avantgarde Jazz Festivala, 13. srpnja u Rovinju otkazan je, kao i cijela europska turneja. Umjesto Paquito D'Rivera Quinteta, 14. srpnja u bivšoj Tvornici duhana Rovinj nastupit će dva vrhunska jazz glazbenika. Kurt Elling je vrhunski jazz pjevač, a Charlie Hunter vrhunski jazz gitarista. Još jedan koncert koji se ne bi smio propustiti

Paquito D'Rivera, na žalost organizatora, ali i publike, otkazao je europsku turneju, pa tako i najavljeni nastup na ovogodišnjem Avantgarde Jazz Festivalu koji se trebao održati 13. srpnja u Rovinju. Umjesto Paquito D'Rivera Quinteta nastupit će ništa manje važni Kurt Elling i Charlie Hunter koji će nastupiti u bivšoj Tvornici duhana Rovinj u subotu, 14. srpnja.

Kurt Elling je jedan od vodećih jazz vokala svijeta. Jazz Journalists Association ga je šest puta u proteklih deset godina proglasio najboljim jazz pjevačem godine, a po izboru glazbenih kritičara magazina DownBeat, istu titulu nosi već dvanaest godina. Dobitnik je nagrade Grammy i svaki album koji je izdao nominiran je za tu prestižnu nagradu. Njegov bogati bariton ima raspon od četiri oktave i odiše zadivljujućom tehnikom pjevanja i emocionalnom dubinom. Ritmična narav njegove izvedbe, tekstura, fraziranje i dinamika sličniji su vještinama virtuoza i jazz instrumentalista nego vokalnog izvođača. Snimao je i nastupao s nizom umjetnika kao što su Terence Blanchard, Dave Brubeck, Jon Hendricks, Charlie Hunter, Al Jarreau, Christian McBride i Kurt Rosenwinkel. Ellingov dugo iščekivani zadnji album 'The Gate' izašao je 2011. godine. Producirao ga je legendarni Don Was (The Rolling Stones, Bonnie Raitt, Bob Dylan), a uključuje nadahnute interpretacije pjesama The Beatlesa, Herbieja Hancocka, Milesa Davisa i Stevieja Wondera i zasigurno jedan od njegovih jačih albuma, a možda i najbolji u njegovoj karijeri.

Charlie Hunter je tijekom šesnaestogodišnje karijere i skoro 20 izdanih albuma ostvario suradnju s umjetnicima kao što su Norah Jones, Mos Def, John Mayer, D’Angelo i brojnim drugima. Općenito uživa ugled kao virtuoz na gitari sa sedam i osam žica i uvijek oduševi publiku načinom na koji istodobno izvodi izvrsne dionice na basu, nosi melodiju i mijenja ritmove. Kritičari su uvijek hvalili njegovu genijalnu tehniku, no upravo je njegova istančana umjetnička senzibilnost ono što izdvaja njegovu izvornu glazbu. Hunterov osebujan stil pisanja i izvođenja osigurao mu je mjesto među najvećim gitaristima današnjice.


Nakon prvog uspješnog izdanja održanog prošle godine, Avantgarde Jazz Festival, čiji je Maistra generalni sponzor, u razdoblju od svibnja do srpnja predstavit će niz zvučnih glazbenih imena. Krajem lipnja nas očekuju dva izvrsna jazz koncerta, John Scofield's Hollowbody Band koji će nastupiti 29. lipnja u Maistrinom hotelu Eden, dok će se The Tierney Sutton Band na istoj pozornici naći 30. lipnja. U srpnju publika će imati priliku poslušati čak pet vrhunskih koncerata u bivšoj Tvornici duhana Rovinj, gdje će nastupiti - The Bad Plus, Ana Moura, Kurt Elling & Charlie Hunter, Omar Sosa Afreecanos Quartet i Playing for Change

Ulaznice za 2. Avantgarde Jazz Festival moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na svim ostalim prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Ove godine Avantgarde Jazz Festival nudi i posebnu pogodnost koja uključuje popust od 20 posto na redovnu cijenu karte za goste koji rezerviraju smještaj u Maistrinim hotelima.