GLAZBENI VELIKANI

New Order stiže na INmusic Festival

04.06.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Jedan od najutjecajnijih i najcjenjenijih svjetskih bendova New Order potvrdio je dolazak na ovogodišnji INmusic Festival

New Order je osnovan još 1980. nakon smrti Iana Curtisa, pjevača legendarnog benda Joy Division. Ostali članovi, s gitaristom Bernardom Sumnerom, koji je preuzeo ulogu frontmena, Stephenom Morrisom na bubnjevima i Peterom Hookom na basu te dodatnom članicom Gillian Gilbert postali su zatim New Order.

Ubrzo su postali jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih bendova, a hit 'Blue Monday' postao je najprodavaniji dance singl svih vremena. Albumi koji su uslijedili nastavili su trend uspjeha, i kod kritike i kod publike te su nanizali i komercijalne uspjehe.

Bend je pauzirao s radom od 1993. do 1998., kada su se pojedini članovi benda bavili vlastitim projektima. Ponovo su se okupili 1998. radi niza nastupa te su snimili album 'Get Ready', prvi album nakon osam godina, koji je izdan 2001. godine.

Phil Cunningham, iz manchesterskog benda Marion, zamijenio je tada Gillian Gilbert koja se posvetila obiteljskim obvezama. Bend je doživio još jednu promjenu nakon što je Peter Hook najavio da odlazi iz benda kako bi se posvetio solo nastupima i promociji svog albuma.

Od tada Bernard, Stephen i Phil rade na novom materijalu pod imenom 'Bad Lieutenant' i izdaju album 'Never Cry Another Tear'. U kolovozu 2011. New Order se vraća s Gillian Gilbert i Tomom Chapmanom iz Bad Lieutenanta na basu, kao zamjena Peteru Hooku. Već prvi nastupi u Belgiji i Fancuskoj rasprodani su. Nakon koncerta u Parizu, britanski Observer napisao je da je to 'herojski povratak i da New Order izgledaju i zvuče potpuno pomlađeno!'

Nakon izuzetno uspješnog nastupa u Parizu, New Order je najavio prvi londonski show nakon pet godina. Prvi je najavljeni nastup bio rasprodan za nevjerojatnih pet minuta nakon objave. Taj je nastup ostao zabilježen kao live snimka 'Live At The London Troxy'.

Ovogodišnji line up INmusic Festivala osim upravo najavljenih New Order, uključuje Franz Ferdinand, Gorillaz Sound System, Plan, Mando Diao, Gogol Bordello i mnoge druge izvođače, a festivalske ulaznice po cijeni od 340 kuna nalaze se u prodaji u medijskim centrima Tisak u Hrvatskoj.