HATEBREED

'For The Lions'

04.05.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Hatebreed odaju počast svojim glazbenim herojima, na najbolji mogući način – odličnom kompilacijom bombastičnih obrada!

Hatebreed su se stvarno požurili otići u mirovinu! Tek godinu dana nakon izvrsnog koncertnog albuma 'Live Dominance', eto i albuma obrada, još jedne kompilacije, samo studijske i s tuđim pjesmama u grlu i pod prstima. Još im u diskografiji nedostaje jedino 'Greatest Hits' i mogu po prvu penziju, sve su obavili. No sudeći po novoj energiji koju su dali ovim starim klasicima, nećemo se još dugo rastati od njih.

A zašto bismo to i htjeli?

'For The Lions' je sve što se može očekivati od albuma obrada njuški kakve su Hatebreed, a poznajući njihov opus, kao i opus bendova koji su utjecali na njihovo stvaranje, rast i razvoj, očekivanja su bila i ostala visoka. I nisu opala nakon preslušavanja.

Kroz čak 18 pjesama momci brutalno, glasno, brzo i pedantno seciraju stariju i noviju povijest svega na potezu od punka i hard corea do metala, od MTV atrakcija do širim masama nepoznatih imena i naslova, otvorivši putovanje ovim spomenarom glazbenim ljubavima s razornom 'hejtbridovskom' verzijom 'Ghosts Of War', klasika vječnih idola Slayer, koji u rukama Jaste i prijatelja itekako zadržava militantnu snagu brutalnog izvornika, 20 godina nakon što je on objavljen na 'South Of Heaven'.

Metallica je posudila svoju pjesmu 'Escape', 'All I Had To Gave' došao je ravno iz kuhinje genijalaca Crowbar, 'Your Mistake' pjesma je na koju su se odlučili kopajući po opusu Agnostic Front, a 'Refuse/Resist' Sepulture možda je jedini istinski 'očiti', prvoloptaški izbor u gomili (OK, osim 'Hatebreeders' Misfitsa, ali ne može bez toga, iz očitih razloga). Zapravo, jedina zamjerka ide na račun toga što su, ma koliko zvučalo paradoksalno prigovarati takvom nečemu, neke pjesme ponekad previše slične izvornicima.

Nije li poanta dati svoju viziju obrađenog, a ne preuzeti zvuk junaka do te mjere da se katkad ide na potpunu rekonstrukciju produkcije, tempa i duha originala? No zanemarimo li nebitnu smetnju takvog izbora u pristupu, ostaje nam fenomenalnih 18 pjesama, koje su ovdje jednako dobre kao što su bile i u tuđim rukama. Jako, jako dobre.

Ocjena: 8/10

Izdavač: KOCH Records