ODABRANI PRVI FINALISTI

Rambo otvorio Eurosong, ali nije izborio finale

22.05.2012 u 23:01

Bionic
Reading

Premda je početak prve polufinalne večeri Eurosonga 2012. u glavnom gradu Azarbajdžana Bakuu djelovao obećavajuće zahvaljujući uvijek zabavnom Rambu Amadeusu, predstavnik Crne Gore kao što se i predviđalo nije prošao u finale. Više su sreće imale najstarije pjevačice koje su izborile nastup u finalu

Otvaranjem koverti zaključena je prva večer Eurosonga i proglašeno je prvih deset finalista. Deset zemalja koje će dobiti priliku i nastupiti u finalu Eurosonga jesu: Rumunjska, Moldavija, Island, Mađarska, Danska, Albanija, Cipar, Grčka, Rusija i Irska. Tako je odlučio stručni žiri i televoting u 21 zemlji.

Na prvoj polufinalnoj večeri 57. Eurosonga u Bakuu u Azerbajdžanu nastupilo je 18 od ukupno 42 zemlje koliko ih se ove godine natječe. Nastup hrvatske predstavnice Nine Badrić očekuje se u četvrtak na drugoj polufinalnoj večeri.

Večer je otvorio predstavnik Crne Gore Rambo Amadeus pjesmom 'Euro Neuro'. Premda mu ni na kladionicama nisu davali velike šanse, Rambov je nastup kao i uvijek bio upečatljiv. Okružen breakdancerima i 'trojanskim magarcem', nije dugo trebalo da raskopča košulju, a nastup je završio izvrnuvši prazne džepove na hlačama.


Nakon njega nastupio je duo Jónsi i Gréta s Islanda s pjesmom 'Never Forget', a potom najljepša među pjevačicama - Grkinja Eleftheria Eleftheriou koja je zamamno otpjevala 'Afrodizijak'. Rumunji su oduševili šesteročlanim bendom Mandinga i zabavnim ljetnim hitom 'Zaleilah'. Na pozornici su se pojavili s gajdama i bubnjevima, a pjevačica je plijenila pozornost u prekratkoj narančastoj haljinici.


Albanska predstavnica Rona Nishliu oduševila je kostimom, ali i baladom 'Suus'. Premda su neko vrijeme kotirali kao favoriti, izraelska grupa Izabo nije prošla s pjesmom 'Time'. Uz kadrove veslačkog tima na pozornicu je izašla predstavnica Cipra Ivi Adamou koja je uz pomoć četiri plesačice izvela koreografiju za svoju pjesmu 'La La Love'.

Najstarije predstavnice na Eurosongu ove godine dakako nisu razočarale. vesele ruske babuške oduševile su publiku pojavivši se u svojim tradicionalnim nošnjama. Držale su se za ruke i njihale na pozornici tijekom izvedbe pjesme 'Party for everybody'. Mađare je u finale odveo njihov najpopularniji bend Compact Disco pjesmom 'Sound Of Our Hearts'.


Prvu večer natjecanja zatvorio je nastup Irske koja je dosad najviše pobjeđivala. Pjesmu 'Waterline' je grupa Jedward otpjevala u srebrnim kostimima i gledateljima priuštila zanimljiv nastup.

Čak je 11 pjesama izvedeno u potpunosti na engleskom jeziku, a jedino su pjesme Austrije, Finske i Albanije izvedene na materinskom ili službenim jezicima zemalja koje predstavljaju.