DONNA SUMMER 1948. - 2012.

Šokantan odlazak disco kraljice

18.05.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Često nazivana kraljicom disco glazbe, LaDonna Adrian Gaines, poznatija po umjetničkom imenu Donna Summer svoje je zvjezdane trenutke doživjela 70-ih godina, kada su njezini hitovi bili broj jedan u svijetu te obilježili eru u povijesti disco glazbe. Preminula je jučer u 63. godini na Floridi nakon dugotrajne borbe s rakom

Donna Summer je iza sebe ostavila pet osvojenih Grammyja, čak 12 nominacija za tu nagradu, tri multiplatinasta albuma u SAD-u, dvanaest zlatnih singlova, šest American Music Awards te još čitav niz nagrada, ali prije svega nezaboravnih disco hitova kao što su 'Love To Love You Baby', 'Hot Stuff', 'Bad Girls', 'I Feel Love', 'On The Radio' itd. Osim izuzetno uspješne karijere, ostala je zapamćena i kao prva afroamerička pjevačica koja je nominirana za MTV Video Music Awards.

A sve je počelo još dok je kao djevojčica pjevala od jutra do večeri da bi s vremenom prešla u crkveni zbor i posvetila se gospelu. Odrastajući svakodnevno uz pjesmu, LaDonna je u 19. godini napustila New York i otišla u Europu u kojoj je lutala od stila do stila tražeći svoj glazbeni izraz. Godine 1974, kada objavljuje svoj prvi album 'Lad Of the Night' (objavljen samo za europsko tržište), udaje se u Beču za austrijskog glumca Helmutha Sommera, od kojega se rastavila, a njegovo je prezime prilagodila te se prekrstila u Donnu Summer. Relativno dobar uspjeh albuma u Europi dao joj joj vjetar u leđa, a potom je upoznala producente Giorgija Morodera i Petea Bellottea, kojima predlaže suradnju i donosi im svoju pjesmu 'Love To Love You Baby' s velikom željom da bude objavljena i u SAD-u. U listopadu 1975. diskografska kuća Casablanca Records objavljuje istoimeni singl uz uvjet da Moroder i Donna snime dulju verziju za sve popularnije disco klubove, a 17-minutna verzija uskoro je postala obavezna lektira svih disco klubova na svijetu unatoč tome što su neke radiopostaje, poput utjecajnog BBC-ja, odbile emitirati spomenuti hit zbog njezinog uzdisanja.

Unatoč toj kontroverzi, 'Love To Love You Baby' postaje disco hit koji su slijedili singlovi 'Try Me, I Know We Can Make It', 'Could It Be Magic', 'Spring Affair', 'Winter Melody' itd. Uslijedili su albumi 'A Love Trilogy' (1976), 'Four Seasons of Love' (1976), 'I Remember Yesterday' (1977), 'One Upon a Time' (1977), koji je imao jedan od njezinih najvećih hitova, 'I Feel Love', te prijelomni 'Bad Girls' (1979), kojim je Donna Summer ostvarila globalni uspjeh zahvaljujući hitovima kao što su 'Hot Stuff', 'Dim All the Lights', 'Bad Girls' te duet s tada iznimno popularnom Barbarom Streisand, 'No More Tears (Enough is Enough)'. Zahvaljujući tom albumu u trinaest mjeseci je ostvarila čak četiri broja jedan te osam US Top 5 singlova u periodu od godinu dana. Zahvaljujući pjesmi 'Hot Stuff' osvojila je i Grammy u kategoriji najbolje ženske vokalne rock izvedbe, a iste godine je rasprodala osam dana zaredom Universal Amphiteater u Los Angelesu.




Nakon antologijskog albuma 'Bad Girls' Donna Summer je objavila još deset studijskih albuma, ali ni s jednim nije postigla takav uspjeh. Posljednji, 'Crayons', objavila je 2008. godine. Zanimljivo je da je, osim izuzetno pitkih i plesnih hitova, album izazvao velike kontroverze jer je po njezinoj ideji konceptualno napravljen po uzoru na prvi album 'Lad of the Night', ali tako da bude u znaku prostitucije, pa je i ona na omotu odjevena kao prostitutka.

Jednako je zanimljiva i kontroverza koja ju je pratila 80-ih godina, kada je izazvala bijes homoseksualaca koji su vraćali u trgovine na tisuće njezinih albuma, izjavom da je AIDS, koji se tada tek pojavio u javnosti kao bolest homoseksualaca, Božja kazna zbog homoseksualnog načina života. Nakon sve većeg pritiska javnosti i homoseksualne zajednice na koncu se morala ispričati zbog te izjave. Kao i mnoge zvijezde njezinog kalibra, udavala se više puta, patila je od depresije, u više je navrata pokušala samoubojstvo, doživjela više živčanih slomova te bila više puta na odvikavanju od ovisnosti. Pjesmu zbog koje je postala poznata, 'Love To Love You Baby', odlučila je 1979. godine nikada više ne izvoditi uživo. To je obećanje trajalo nešto manje od desetljeća, a prošle je godine čak snimila reklamu za Diesel ponovo uzdišući i stenjući kao i 1975. godine. Umrla je od raka dok je uz nju bio njezin suprug Bruce Sudano te njezine kćeri Brooklyn, Amanda te Mimi iz prvog braka s austrijskim glumcem Helmuthom Sommerom.