U 71. GODINI

Pjevač The Banda Levon Helm umro od raka grla

19.04.2012 u 23:15

Bionic
Reading

Pjevač, bubnjar i ukratko duša jednog od najutjecajnijih američkih folk bendova 60- ih The Banda - Levon Helm, preminuo je četvrtak u 71 godini u Memorijalnom centru Sloan-Kettering u New Yorku, prenio je USA Today

Umro je mirno i spokojno u 13.30 sati ovog popodneva, okružen članovima benda i obitelji. Svi njegovi prijatelji bili su u sobi i deset minuta nakon što su otišli sjeo je i jednostavno isčeznuo - izjavio je gitarist The Banda Larry Campbell časopisu Rolling Stone.

Porijeklom iz Arkansasa, Helm je već sa 17 godina počeo svirati po lokalnim klubovima grada Helene. Poslije srednje škole pridružio se bendu The Hawks koji je stekao popularnost u Kanadi, a kasnije i u SAD-u.

The Hawksi su odigrali ključnu ulogu u povijesti rocka kada ih je 60-ih godina Bob Dylan pozvao da mu se pridruže kao prateći bend. Bilo je to vrijeme kada je Dylan odbacio akustičnu i prihvatio električnu gitaru. Iako je publika oštro i s negodovanjem reagirala na promjenu, Dylan i momci iz The Hawksa održali su niz koncerata i europsku turneju.

Grupa je kasnije prozvana The Band i pod tim je imenom snimila niz od 14 uspješnih albuma. Prije nego li je Helma izdao najbolji instrument koji je posjedovao - njegov glas, snimio je i 13 solo albuma na kojima je surađivao s mnogim renomiranim glazbenicima poput Ringa Starra i Clarenca Clemonsa.

Njegov talent ostao je zabilježen i na celuloidnoj vrpci. Glumio je u filmovima, a među respektabilnije Levonove interpretacije ubraja se portret oca country legende Lorette Lynn u biografskom filmu Rudareva kći.