TKO ĆE NAS ZABAVLJATI?

Upoznajte imena koja će nastupati na festivalu Terraneo

12.04.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Upoznajte glazbenike koji će vas u kolovozu uveseljavati u Šibeniku

THE ROOTS
Ovaj planetarno poznat šesteročlani američki hip-hop, neo soul i rap sastav iz Philadelphije osnovali su 1987. Tariq 'Black Thought' Trotter i Ahmir '?uestlove' Thompson. Hvaljeni po korištenju pravih instrumenata kao što su bubnjevi, gitare i bas gitare, albume najčešće snimaju uživo, bez korištenja samplova, a njihov zvuk karakterizira snažni utjecaj jazza i funka.

PAROV STELAR BAND
Marcus Füreder poznatiji kao Parov Stelar živi i radi u Linzu u Austriji. Počeo je kao klupski DJ sredinom 90-ih no ubrzo je krenuo stvarati vlastitu glazbu, od 2004. koristeći ime Parov Stelar. Prvim LP-jem pod nazivom Rough Cuts (2004), izdanim za vlastitu etiketu Etage Noir, osvojio je plesne podije i lounge barove diljem svijeta.

THE VACCINES
The Vaccines su mladi bend iz Londona u sastavu Justin Young na vokalima i gitari, Árni Hjörvar na basu, Freddie Cowan na još jednoj gitari i Pete Robertson na bubnjevima. Prvijencem 'What Did You Expect From The Vaccines?', izdanim prošle godine odmah su osvojili publiku i top ljestvice, a nominirani su i za MTV-jevu nagradu za najbolji novi bend te za Brit Award nagradu kritike.

STEPHEN MALKMUS & THE JICKS
Ovu indie junačinu stvarno nije potrebno posebno predstavljati. Još je krajem 80-ih, u Stocktonu u Kaliforniji, sa Scottom Kannbergom osnovao Pavement, kultni bend koji je u desetak godina postojanja zaradio ugled jednog od najutjecajnijih underground indie bendova 90-ih s iznimno strastvenim krugom obožavatelja. Dvije godine nakon Pavementovog razlaza, Malkmus je 2001. izdao prvi samostalni istoimeni album, u suradnji s Jiksima, i tako nastavio zlatni niz odličnih albuma i pohvala.

FUTURE OF THE LEFT
Future of the Left je beskompromisni bend iz Cardiffa u Walesu koji su 2005. osnovali pjevač i gitarist Andy 'Falco' Falkous i bubnjar Jack Egglestone, uz koje u sadašnjem sastavu nastupaju Jimmy Watkins na gitari i Julia Ruzicka na basu. Otad su izdali dva studijska albuma, 'Curses' (2007) i 'Travels with Myself and Another' (2009) i s oba zaradili čistu osmicu na Pitchforku i općenitu naklonost kritičara.

AEROPLANE
Jednom kada poletite s Aeroplaneom, to je iskustvo koje se ne zaboravlja. Iza tog se imena krije Vito de Luca, klasično obrazovani glazbeni producent talijansko-belgijskog porijekla, poznat i po remiksevima Grace Jones, Friendly Fires i Sebastiana Telliera. Sada nam donosi svoj debi album 'We Can't Fly' sniman u Toulouseu, Parizu, Londonu i Los Angelesu uronjen u plesne zvuke diska i rane elektronike 80-ih, okupane raznolikim gorko-slatkim utjecajima koji se protežu od Abbe i filmske glazbe Giorgia Morodera, do Stonesa i talijanskih šansonijera poput Vita Deluce čije se glazbe sjeća iz djetinjstva.

tUnE-yArDs
Kad je u travnju 2011. izdan drugi LP samozatajne američke kantautorice Merrill Garbus, postalo je jasno zašto su je dvije godine ranije, netom nakon što je na recikliranim kazetama u opticaj pustila svoj prvijenac BiRd-BrAiNs, vrbovali predstavnici kultne britanske etikete 4AD. Album w h o k i l l odmah je naišao na nepodijeljeno oduševljenje kritike i publike i osvojio prva mjesta gotovo svih značajnijim godišnjih ljestvica.
 DAN MANGAN
Nekoć tek folk pjevač rumena lica, Kanađanin iz Vancouvera Dan Mangan sada stoji na vratima uspjeha. U zadnjih je nekoliko godina održao brojne koncerte u Europi, na američkim turnejama pratio je glazbenike poput Walkmena, Decemberistsa i Okkervil Rivera i rasprodao klubove diljem Kanade.

MAX TUNDRA

Max Tundra, pravim imenom Ben Jacobs, engleski je multiinstrumentalist, pjevač i glazbeni producent. Kao mali imao je sreću odrastati u kući s klavirom. U početku je negodovao što mora učiti skladbe klasičnih kompozitora jer mu je draže bilo svirati melodije s TV-a i reklama. Kao tinejdžer kupio je Komodorca Amigu 500 i njime počeo istraživati svijet elektroničke glazbe.


JARBOLI
Grupa Jarboli formirana je početkom 90-ih u Beogradu, javno nastupa od 1993, a prvo izdanje tog benda, samizdat kaseta 'Čizmanoga', objavljeno je 1996. Crpeći inspiraciju iz rock i r'n'b glazbe u početku su svirali vlastiti materijal po malim klubovima, a njihovi su rani nastupi uključivali neobične ukrase za pozornicu, kostime i pomalo dadaističko ponašanje.


KANDŽIJA

Kandžija je dvadeset sedmogodišnji osječki reper, borac za pravdu i humanist. Na sceni je već duže vrijeme, a glasi kao jedna od najvećih nada hip-hopa na ovim prostorima i kao jedan od najboljih freestylera. Poznat po eklektičnom zvuku, osobnom stilu, iskrenim stihovima i bitovima stare škole, ime je izgradio upravo brojnim nastupima, od Ljubljane do Exita u Novom Sadu, a nastupio je čak i u osječkom HNK-u.

EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS
Heretici su karijeru započeli svirajući standarde garage punka 60-ih s kompilacija 'Back from the grave' i 'Pebbles', a nakon mnoštva odsviranih koncerata, jedini logičan potez bio je stvaranje vlastitih pjesama. Čak i prije službenog izdanja prvog albuma, Heretici su prosvirali cijelu Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku te dijelili stage sa poznatim bendovima poput MC5/DKT, Supersuckers, The Cynics, The Fuzztones, The Nomads, Juliette And The Licks, Horrorpops, Meteors i mnogima drugima.

OLA HORHE
Ola Horhe je elektro-akustični duo nastao u Beogradu 2007. godine. Osnovali su ga klavijaturist Andy Pavlov, koji koristi originalne analogne sintisajzere s kraja 70-ih i početka 80-ih godina, i multiinstrumentralist Attack El Robot na bubnjevima, a trenutno nastupaju kao trio u postavi Andy Pavlov (sintisajzeri, vokal), Sonja Lončar (sintisajzeri, vokal), Nemanja Aćimović (akustični i elektronski bubnjevi).

THE TORONTO DRUG BUST
Ova slovensko-finska suradnja čisti je rock'n'roll, ali i više od toga. Njihova priča započela je u Londonu 2007. kad je slovenski glazbenik Izak Kosir (Sir Izak K.O.) upoznao kanadskog gitarista Richa Raganyja i rock odmetnika Neila Leytona. Godinu dana kasnije pridružio im se Finac Rami Helin (iz Turku Romantic Movementa) i, okupivši nekoliko raznolikih glazbenika iz Slovenije, Finske, Švedske i jednog čak iz Australije, započeli su snimanje prvog zajedničkog albuma, 'Enfant Terrible'.