Glazba JAZZ.HR - PROLJEĆE

Slavni Alex Spiagin Quartet i Ignacio Berroa Trio u Lisinskom

  • Autor: D. Jagatić
  • 10.4.2012 15:58:21
  • 10.4.2012 14:42:09

Na danas održanoj novinskoj konferenciji u KD V. Lisinski, predstavljen je program ovogodišnjeg Jazz.hr-a Proljeća uz prisutnost urednika Dubravka Majnarića, umjetničkog direktora Jazz.hr-a Antuna Tomislava Šabana i publicista džeza Davora Hrvoja

Ovogodišnje proljetno izdanje tradicionalne manifestacije Jazz.hr – proljeće, održat će se u Maloj dvorani Lisinski od 17. do 20. travnja. Osim što je najavljeno gostovanje velikih zvijezda džeza, urednik emisije 'Zvjezdana prašina' (koja je nedavno proslavila svoje 900. izdanje, a emitira se svakog petak od 19,30 do 24 na 2. programu Hrvatskog radija) Dubravko Majnarić je najavio da će sve koncerti biti emitirani u njegovoj emisiji a snimat će se i za potrebe HTV-a.

Ovogodišnji Jazz.hr otvara 17. travnja Josip Maixner poznatiji kao Jo Maixner. Jedan od vodećih klavirista i producenata event scene koji je nakon Siska i Zagreba svoje mjesto pronašao u Beču, a potom i u Los Angelesu. Njegovo duboko uporište u tradiciji džeza, kažu organizatori, garancija je vrhunskog koncerta za zagrebačku publiku. Istu večer nastupa i slavni Alex Sipiagin Quartet.Talentirani ruski trubač s njujorškom adresom, toplog i bogatog tona, skladatelj je inovativnih kompozicija koji ne zaboravlja tradicijske korijene. Kao band-lider dolazi nam u društvu jednako vještih kolega s kojima, između ostalog, djeluje i u kultnom Mingus Big Bandu. Ostatak benda čine Miša Ciganov na klaviru, Boris Kozlov na kontrabasu i Donald Edwards na bubnjevima.

U srijedu, 18. travnja, nastupa Radio String Quartet Vienna s projektom Zawinul Report. Nimalo klasičan gudački kvartet izborio se za svoje jedinstveno mjesto u gradu s najvećim brojem gudačkih kvarteta po glavi stanovnika (Beč) - brišući granice između klasike i džeza i uključujući nove medije u svoj instrumentarij. Programom 'Zawinul Report' obilježavaju 80. obljetnicu rođenja Joe Zawinula, jednog od najznačajnijih austrijskih glazbenika, utemeljitelja kultnog Weather Reporta. Radio String Quartet Vienna čine Bernie Mallinger i Ingmar Jenner na violinama, Cynthia Lao na violi te Zagrepčanka s mjestom boravka u Beču – Asja Valčić na violončelu.


185408 ,182818,181014 ,178318

Istu večer nastupa i Scharf Club pod vodstvom Marija Igreca. Scharf club pomalo je neobičan spoj klasičnih i narodnih instrumenata sa zvukom swinga i džeza. Ovi iskusni glazbenici svoj su zvuk stapali na raznim projektima i susretali se na glazbenoj sceni u raznim konstelacijama. Poznati su im mnogi žanrovi, ali najradije sviraju standarde, a nastupaju u sastavu Mario Igrec - akustična gitara, Miljenko Puljić – violina, Ante Reljić - glasovir, aranžer, Ranko Purić – bugarija i Nenad Jura Vrandečić – kontrabas.

U četvrtak, 19. travnja, nastupaju nove nade džeza 'Marjan Marjanović' što je s vremenom postala
Tradicionalna smotra novih lica hrvatskog džeza te Miro Kadoić Kvartet koji će na koncertu predstaviti novi album 'Free Point' koji je snimio sa svojim uigranim bendom s kojim će i nastupiti, a čine ga uz Miru Blaž Jurjević na klaviru, Nikola Matošić na basu i Gašper Bertoncelj na bubnjevima. Zadnja je večer 20. travnja rezervirana za Igrancio Berroa Trio. Nakon što je 2006. oduševio zagrebačku publiku dvostrukim nastupom s Big Bandom HRT i s vlastitim kvartetom, dugogodišnji 'kućni' bubnjar Dizzyja Gillespiea vraća se u Hrvatsku s novim suradnicima: Martinom Bejeranom na klaviru i Edwardom Perezom na basu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više