PETROVIĆ & 39 FRIENDS

Zanimljivi albumi iskusnih rock'n'roll lisaca iz Srbije

26.04.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Krajem prošle i početkom ove godine u Srbiji su se pojavila dva vrlo zanimljiva albuma 'starih' rock'n'roll lisaca. I dok je Milan Petrović sa svojih 39 prijatelja na albumu 'Excursion' pokazao kako dobro može zvučati blues, soul, funk i jazz kada ga sviraju vrhunski glazbenici, Dejan Najdanović iz grupe Smak i Generacija 5 snimio je vrhunski rock album 'Delivernce Inc.' kakvog se ne bi posramila niti jedna globalno poznata rock zvijezda

Milan Petrović na sceni je već dug niz godina i svoje je umijeće sviranja klavijatura već odavno pokazao u niz bendova kao što su Del Arno Band ili s Anom Stanić. Baš takvi glazbenici, koji su ponekad osnovica benda, ali u sjeni, imaju potrebu pokazati svoje drugo lice i ponuditi svoju viziju glazbe. Petrovićeva je ljubav, sudeći po ovom albumu,bez sumnje blues i srodni glazbeni pravci poput soula, jazza i funka. Kako bi ostvario ideju i snimio album po svom ukusu, Petrović je pozvao nemali broj svojih prijatelja, točnije njih 39, da snime zajednički album. Rezultat je ispao iznad svih očekivanja. Odlična mješavina bluesa, soula, jazza i funka koju izvode vrhunski glazbenici kao što su Vasil Hadžimanov, Wikluh Sky, Ana Stanić, Alberto So Sabi… i još njih 35. Vrlo dobar album za sve ljubitelje bluesa i poštovatelje odlične svirke uz prepoznatljiv groove njegovih klavijatura, te začine njegovih prijatelja koji ovaj album čine vrlo finim glazbenim obrokom. iako na momente zapada u monotoniju, 12 pjesama teče bez problema tjerajući vas nesvjesno na cupkanje u zaraznim ritmovima. Na redu su hrvatski ljubitelji bluesa da ugoste Petrovića na nekom od sve brojnih blues festivala i osobno se uvjere u blues majstora iz susjedstva.

Za razliku od Petrovića, Dejan Ajdanović – Ajdadugogodišnji je pjevač i gitarist grupe Smak i Generacija 5 koji je napokon došao do daha i snimio album totalno po svom ukusu koji komotno može proći kod svakog ozbiljnog ljubitelja dobrog, čvrstog rock zvuka bez obzira u kojem djelu svijeta živi. Kao dokaz te činjenice je i podatak da su nakon nekoliko godina traženja nakon završenog albuma, a ne želeći snimljene pjesme ostaviti na milost i nemilost domaćih diskografa, utočište i razumijevanje pronašli u Australiji u diskografskoj kući Harmony Star Production. Odličan alter, grunge, hard rock album, modernog zvuka, suvremene produkcije i vrlo pitkih melodija, Deliverance Inc.predstavljaju kao moćnu srpsku inačicu bendova bliskih grupi The Cult i glazbenom izrazu Chrisa CornellaPjesme na engleskom sa sasvim pristojnim naglaskom i moćan zvuk gitara s odličnim rifovima Deliverance Inc. stavljaju u sam vrh regionalne rock ponude. Možda bi, kada bi broj balada bio manji u odnosu na žešći i dinamičniji ritam, album dobio potrebnu eksplozivnost koja izvire iz njega, ali s dosta zadrške. No, bez obzira na tu činjenicu, ovo je iznenađujuće dobar rock album.


Milan Petrović & 39 Friends, 'Excursion' (SKC Novi Sad)
Ocjena: 8/10

Deliverence Inc., 'Delivernece Inc.' (Harmony Star Production)
Ocjena: 8,5/10